Lisää smoothien joukkoon öljyä – nälkä pysyy loitolla pitempään

Irina Nurmi opasti Lilliä, Lulua ja Liinaa smoothien tekemisen salohin Turun ruokamessuilla viikonloppuna. Tuore inkivääri antoi smoothieen mukavaa säväystä. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt
Irina Nurmi opasti Lilliä, Lulua ja Liinaa smoothien tekemisen salohin Turun ruokamessuilla viikonloppuna. Tuore inkivääri antoi smoothieen mukavaa säväystä. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt

HELI NIEMINEN

Mausta kuin ruoka, esivalmistele sunnuntaisin – ja nauti smoothie kaikessa rauhassa. Lisää ruokaisuutta saat tilkalla oliiviöljyä.

Kotona tehty smoothie maistuu helposti aina samalta. Tosin, ihmekös tuo, jos smoothien tekee aina jugurtista ja banaanista, ja enintään lisää joskus joukkoon hiukan pakastemarjoja.

– Helppo kikka saada smoothieen uusia makuja on lisätä joukkoon esimerkiksi hiukan tuoretta chiliä tai inkivääriä, tai käyttää vaikkapa basilikaa ja muita yrttejä. Ajattele smoothieta ruokana, jonka maustat. Maistele välillä ja mieti, mitä vielä voisi lisätä, neuvovat Lina Toivonenja Irina Nurmi.

Kaksikko pyörittää välipaloihin erikoistunutta Smooth it -yritystä, joka toimii Turun Kupittaan K-Citymarketissa. Turun Ruokamessujen aikana Toivonen ja Nurmi pitivät smoothiekouluja, joissa annettiin vinkkejä terveellisten ja maukkaiden smoothieiden valmistukseen. Kurssit kiinnostivat niin aikuisia kuin lapsiakin.

Smoothiemaailman nouseva tähti on vihersmoothie,johon ei käytetä maitotuotteita.

– Vihersmoothien kaava on helppo: 70 prosenttia vihreää, 30 prosenttia jotain makua pehmentävää raaka-ainetta, esimeriksi marjoja tai hedelmiä, neuvoo Toivonen.

”Vihreäksi” sopivat vaikkapa lehtikaali, parsakaali, pinaatti, kurkunpäät, selleri – makeutta voi hakea vaikkapa banaanista ja mangosta.

Jos smoothiestaan haluaa ruokaisamman, sitä voi hyvä tukevoittaa esimerkiksi herajauheella, pähkinöillä tai maapähkinävoilla.

– Pähkinöistä saa smoothieen hyviä rasvoja. Lisäksi aamusmoothieen voi lisätä vaikkapa teelusikallisen oliiviöljyä. Se pitää nälän loitolla pitempään!

Aamukiireessä aineiden pilkkominen smoothieta varten ei välttämättä houkuta, mutta asiaan on helppo ratkaisu. Nurmi vinkkaa, että hän pilkkoo sunnuntaisin valmiiksi koko seuraavan viikon smoothieainekset kippoihin ja pakastaa ne pienissä erissä.

– Se nopeuttaa hommaa aamuisin! Sitä paitsi smoothieainekset on hyvä pakastaa, ainakin banaani ja mango. Niin saa smoothiesta kotonakin kylmän.

Toivonen kehottaa luovuuteen smoothien rakentamisessa.

– Smoothiesta tulee kiinnostava, kun sen tekemisessä yhdistelee vastakohtia. Jos smoothieen laittaa paksua kookosmaitoa, siihen ei enää kannata yhdistää täyteläistä avokadoa, vaan mieluummin jotain raikasta. Makea taas kaipaa seurakseen jotain kirpeää tai tulista.

Yksi asia smoothien kanssa on vielä hyvä muistaa:

– Kannattaa katsoa smoothieen laitettavien ainesten määrää ja miettiä, jaksaisiko syödä ne kerralla sellaisinaan. Vaikka smoothie on helppo juoda, se on silti iso määrä ruokaa. Kannatta antaa elimistölle aikaa sulatella sitä, ja juoda smoothie rauhassa.