Miljoona­remontti alkaa Bassin talossa - Tintå ja Blanko kiinni ensi vuoteen asti

ELINA MALKAMÄKI

Jokirannan arvotalon remontissa uusitaan vanhentunut talotekniikka ja rakennetaan toiseen kerrokseen uudet ravintolatilat.

Läntisen Rantakadun ja Aurakadun kulmassa Aurajokirannassa sijaitsevan Bassin talon remontti käynnistyy täydessä mitassaan lokakuun lopussa. Toimitusjohtaja Tony Jänttikiinteistön omistavasta kiinteistöosakeyhtiö Svenska Gårdenista kertoo, että urakkaan liittyviä purkutöitä tehdään jo talon sisäosissa.

Mittavassa remontissa uusitaan koko talotekniikka, kuten vesiputket ja viemärit, ilmanvaihto, sähköt sekä palotorjuntajärjestelmät.

Katutasossa toimivien ravintoloiden Blankon ja Tintån yläpuolella olevat toisen kerroksen tilat muutetaan ravintolakäyttöön. Keittiön lisäksi sinne rakennetaan ravintolasali kabinetteineen.

Turun Sanomat kertoi viikonloppuna (TS 1.10), että tiloihin muuttaa . Lisäksi kiinteistön ullakkotiloja otetaan käyttöön.

Jäntin mukaan kakkoskerrokseen tulevat klubitilat myös Svenska Klubbenin käyttöön. Ravintola Svenska Klubben lopetti tänä syksynä toimintansa entisissä tiloissaan Aurakatu 1:ssä.

Ravintolan irtaimisto huutokaupattiin muuton tieltä syyskuun lopussa. Taustalla on kiinteistöyhtiön päätös muuttaa talo kakkoskerroksesta ylöspäin asunnoiksi, kertoo yhtiötä johtava Jäntti.

– Uusi kalaravintola on ikään kuin uusi Svenska Klubben. Ravintoloitsija siis vaihtuu.

Remontin yhteydessä Bassin talon sisäpihalle rakennetaan uusi lisärakennus. Turun rakennuslautakunta velvoitti heinäkuussa 2017 myöntämässään rakennuslupapäätöksessä, että ennen maanrakennustöitä täytyy uudisrakennuksen kohdalla tehdä arkeologiset kaivaukset.

Paalutuksia vanhaan kiinteistöön ei Jäntin mukaan tehdä.

Kiinteistön korjaustöiden takia ravintolat Blanko ja Tintå sulkevat ovensa loppuvuodeksi. Jäntin mukaan toiminnan katkos on väistämätön, sillä remontista on tulossa arvioitua suurempi.

– Talotekniikan ratkaisut yllättivät. Niiden takia jouduttiin muuttamaan suunnitelmia ja tekemään valintoja uusiksi, Jäntti sanoo.

Ravintoloitsija Kimmo Linnavuorikertoo, että Blanko sulkee ovensa jo 16. lokakuuta ja Tintå 23. lokakuuta.

Tintån hän uskoo aukeavan uudestaan jo pian vuodenvaihteen jälkeen. Blanko sen sijaan avataan myöhemmin keväällä.

– Tässä olemme toimineet noin 18 vuotta ja tarkoitus olisi toimia vielä ainakin toiset mokomat. Siinä historiassa muutaman kuukauden kiinniolo on lyhyt aika, Linnavuori toteaa.

– Kiinni on aina inhottavaa olla, mutta kun kyseessä on vanha talo ja näin iso remontti, se vie aikaa.

Tontille rakentuu remontissa uusi keittiö- ja huoltorakennus, joka palvelee Tintån ja Blankon lisäksi myös Svenska Klubbenia. Ravintoloiden miljööseen ei ole tiedossa muutoksia.

– Kanta-asiakkaiden ei tarvitse huolestua – emme ole keksimässä pyörää uudelleen.

Remontin on tarkoitus valmistua kokonaisuudessaan viimeistään toukokuussa.

– Katutasossa toimivat ravintolat voisivat avata ovensa kuitenkin jo selvästi aiemmin, Jäntti sanoo.

Hänen mukaansa iäkkään talon sisuksista paljastui remonttiin liittyvien selvitystöiden aikana myös myönteisiä yllätyksiä.

– Talon historia ulottuu vanhojen kellariholvien kautta Turun paloa edeltävään aikaan 1700-luvulle. Selvityksessä myös talon seinärakenteiden sisältä löytyi vanhoja, 1700-luvulta peräisin olevia seiniä, Jäntti kertoo.

Hänen mukaansa remontin suunnittelussa onkin tehty yhteistyötä Turun museokeskuksen kanssa.

– Toiveissa on, että joitakin osia näistä historiaan liittyvistä löydöistä voitaisiin ottaa esiin ja säilyttää näkyvissä.

Svenska Gårdeniin kuuluu Bassin talon lisäksi myös sisäpihan puolelle jäävä Gillesgården eli Kiltatalo. Myös siellä on alkanut mittava korjausurakka, jossa uusitaan talotekniikkaa sekä remontoidaan seinä- ja lattiapintoja. Hissi rakennetaan kulkemaan ullakolle asti.

Jäntin mukaan talossa toimivat yhdistykset siirtyvät remontin ajaksi väistötiloihin Yliopistonkatu 15:een.

Remontti valmistuu syksyllä 2018. Jäntin mukaan kiinteistöjen remontit tulevat maksamaan kaikkinensa ”useita miljoonia euroja”. Tarkempia summia hän ei paljasta.