Suomea Bocusessa edustanut Eero Vottonen liittyy kokkimaajoukkueen riveihin

TURUN SANOMAT

Suomen kokkimaajoukkue on saanut kovatasoiset uudet jäsenet, kun joukkueen riveihin liittyvät Suomen viimeisin Bocuse d'Or -edustaja Eero Vottonen sekä Vuoden kokki 2017 -tittelin keväällä voittanut Mattias Åhman.

- Toinen herrasmiehistä [Vottonen] on kovin luu, mitä tästä maasta löytyy. Olen tosi innoissani, että saimme jätkät sitoutumaan mukaan, hehkuttaa kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi.

- Iskukykymme kasvaa hurjasti, kun tällaiset tekijät liittyvät remmiimme. Eero Vottosellaon niin vahva kilpailukokemus ja Mattias Åhmanon niin taitava nuori jätkä, että heissä on valtavasti energiaa ja potentiaalia!

Kokkien maailmanmestaruuskisoissa eli Bocuse d'Or -kilpailuissatammikuussa kuudenneksi sijoittunut Vottonen rakastaa haasteita.

- Kisaaminen on lähellä sydäntäni ja haluan jatkaa sitä. Etenkin lämmin keittiö kiinnostaa minua. Kävin tutustumassa tilanteeseen ja totesin, että joukkue kaipaa ammattitaitoa ja kokemusta.

- Tämä on valtava haaste, mutta mieluinen sellainen. Lähdemme nollasta liikkeelle ja alamme tekemään tosissaan hommia, Vottonen toteaa.

Vottonen on palaamassa takaisin ravintolakeittiöön. Hän tunnistaa kovat odotukset myös sillä suunnalla, mutta lupaa sovitella kokkimaajoukkueen vaatimat 2-3 harjoituspäivää kuukaudessa kalenteriinsa.

Vuoden kokki -tittelillä palkittuÅhman tuo joukkueeseen tuoretta näkökulmaa.

- Olen työskennellyt kolme vuotta ruotsalaisissa Michelin-tähtiravintoloissa. Se on vaikuttanut suuresti ruoanlaittooni, etenkin käyttämiini tekniikoihin Odotan kovasti joukkuetoimintaa! Kehitämme prosessia ja tuomme uusia ideoita. On hienoa päästä edustamaan Suomea, Åhman sanoo.

Kristian Vuojärven toiveissa on saada vielä pastry-puolelle vahvistusta kokeneesta tekijästä - se tekisi joukkueesta todella iskukykyisen.

Odotukset uudelle joukkueelle ovat korkealla, sillä edellisessä kokoonpanossaan Suomen kokkimaajoukkue pokkasi kaikkien aikojen parhaan sijoituksensa viime syksynä. Tuolloin Suomen kokkimaajoukkue sai hopeaa Erfurtissa pidetyissä kokkiolympialaisissa.

Suomen kokkimaajoukkueen uusi virallinen suojelijaon Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Hän kuvailee kokkimaajoukkuetta paikaksi, jossa nuoret lupaukset saavat tarttumapintaa kansainväliseen ruokamaailmaan ja pääsevät näyttämään kyntensä kilpailussa.

- Kokkimaajoukkue edustaa maailmalla paitsi suomalaista ruokakulttuuria, myös kansakuntamme syvintä olemusta. Sellaista urheilulajia ei olekaan, jonka harrastajamäärä pääsee lähellekään ruoanlaittajien maailmanlaajuista joukkoa. Saamme olla teistä yhtä ylpeitä kuin leijonista tai Susijengistä, Vapaavuori sanoo.

Kokkimaajoukkueen uusi harjoituskeittiö joka järjestyi Helsingistä Hevossalmesta. Joukkue pääsee aloittamaan treenit Vuorilahden kurssikeskuksessa vuoden alusta.

- Tämä kurssikeskus keittiöineen ja yöpymismahdollisuuksineen on kuin tehty meille: olemme Helsingissä, mutta hiukan sivussa. Tekeminen helpottuu hurjasti niin yhteistyökumppanuuksien kuin logistiikan osalta. Tärkeää on myös se, että eri puolilta Suomea treeneihin tulevien joukkueen jäsenten matkat helpottuvat huomattavasti, Vuojärvi summaa.

Suomen kokkimaajoukkueeseen kuuluvat Matias Haapsaari, Kari Julin, Marco Kaniecki, Tomi Kuivasniemi, Atte Lassila, Niko Lehto, J uha Lehtonen, Samuel Nikander, Pinja Paakkonen, Piero Anttoni Silvani, Niko Suomalainenja Katja Tuomainensekä uudet vahvistukset Mattias Åhman ja Eero Vottonen.

Joukkueenjohtajana toimii Kristian Vuojärvi ja maajoukkuetoimintaa vetää Tapio Laine.

Joukkueen päävalmentajana jatkaa Gert Klötzke.