Ravintola Kivi kokoaa turkulaiset ja teatteriväen syömään saman katon alle

HELI NIEMINEN

- Kyllä me välillä Mikon kanssa etsiskellään toisiamme, mutta onneksi ollaan aina myös löydetty, vitsailee Marko Rauhalaruuanlaiton lomassa.

Siinä missä ravintola Maminkeittiö on kooltaan varsin kompakti ja kokit työskentelevät melkein kylki kyljessä, uuden Kivi-ravintolan keittiö tuntuu huikean tilavalta. Ja säilytystilaakin on vaikka miten.

Uusitun Turun kaupunginteatterin yhteyteen avattu Kivion Mamista tuttujen yrittäjien toinen ravintola Turkuun.

Kun ovet avattiin eilen maanantaina ensimmäistä kertaa, tunnelmat olivat jännittyneet.

- Emme tienneet, että mitä odottaa, montako ihmistä mahtaa tulle syömään: viisikö - vai sata, kertoo Kivessä salin puolella työskentelevä Sofia Tamminen.

Vaikka avajaisia ei oltu ehditty ihmeemmin rummuttaa, tieto oli kulkenut ja lounastajia riitti, sillä laskujen mukaan asiakkaita kävi heti maanantaina 89 kappaletta.

Hiukan ylimääräistä jännitystäkin avajaispäivään saatiin.

- Olimme viikonloppuna täällä misaamassa ja valmistelemassa, ja kaikki toimi hienosti. Kun maanantaina avasimme ovet kello 11, samalla hetkellä tiskikone hajosi! No eipä siinä mitään, minä ryhdyin tiskaushommiin, nauraa Rauhala.

Tiistaina tiskikone toimi jo moitteettomasti.

Arkisin lounasaikaan avoinna olevan teatteriravintola Kiven ottaa vastuulleen Mikko Piipponen, kun taas Marko Rauhala ja Sari Espolajatkavat työskentelyään tuttuun tapaan Mamissa.

Alkutohinoiden ajan koko kolmikko nähdään kuitenkin pääsääntöisesti Kivessä.

Kiven lounas noudattelee Mamista tuttua linjaa, tarjolla on päivittäin keitto, salaatti ja kaksi erilaista lämmintä ruokaa.

- Teatterin toive oli, että päivittäin tarjolla olisi kasvisruoka, jonka saa myös vegaanisena. Se sopii hyvin, sillä kasvis- ja vegaaniruuan kysyntä on muutenkin selvästi ollut kovassa kasvussa, kertoo Tamminen.

Noin 40-paikkainen Kivi on avoinna kaikille, ja toimii myös teatteriväen "työpaikkaruokalana". Tiistaina lounaalla istuivat muun muassa Viimeinen laiva-näytelmän ohjaava Mikko Koukija näytelmässä esiintyvä Jussu Pöyhönen.

- Haluamme hyödyntää teatteria kohtaamispaikkana: me olemme täällä alueen ihmisiä varten. Olemme tyytyväisiä, kun meillä on nyt sekä ravintola Kivi ja kahvila Lippis, iloitsee Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.

Välillä Turun kauppahallissa toiminut lippukioski Lippison siirtynyt takaisin kaupunginteatterin ala-aulaan, ja sen yhteyteen on avattu muodoltaan pitkä ja kapea kahvila, jonka toinen seinä on kokonaan lasia. Tiistaista lauantaihin auki olevasta kahvilasta on hieno näkymä Aurajoelle.

Lippiksen toiminnasta vastaa kaupunginteatteri.

Tänä syksynä aletaan järjestää myös illallisia perjantaisin ja lauantaisin näytösten yhteydessä. Ruuat niihin tuottaa ravintola Kivi, ja illalliset nautitaan teatterin kabinetissa ja parvella.

Millaista Kiven ruoka on suhteessa Mamin ruokaan, miltä tuntuu kokata väljissä tiloissa ja millaista ruokaa kokataan Viimeinen laiva -näytelmän illallisille? Katso Marko Rauhalan haastattelu!

Tältä näyttää uusi teatteriravintola Kivi
Tältä näyttää uusi teatteriravintola Kivi