Ruoka

Kaffepaussi Kauppatorilla tai ruokaa "rekasta" - torin tarjonta on uskomattoman monipuolista

Turun kauppatorilta löytyy kauniina kesäpäivänä suorastaan ällistyttävän paljon ruoka- ja kahvittelupaikkoja, joista saa monenmoista syötävää - ja varsin sopuisaan hintaan.

Torikahviloissa perustilaus on yksi kahvi, kylkeen otetaan usein ruokaisa leipä tai vastapaistettu munkki. Lisäksi torista on tullut suosittu lounaspaikka, kun tarjonta on täydentynyt monipuolisella valikoimalla ruoka"rekkoja" eli food truckeja. Tarjolla on muun muassa aitoa thaimaalaista ruokaa, halal-lihasta valmistettua pikaruokaa, espanjalaishenkisiä leipiä ja laatukahveja sekä vegaaneille ja keliaakikoillekin sopivaa katuruokaa, joka on alusta asti itse tehtyä.

Good sås

Kuten nimikin kertoo, Good Sås-ruoka-auton annosten ydin ovat herkulliset, omatekoiset kastikkeet.

Joitain annoksia saa gluteenittomana – keittiössä ja trukissa tosin käsitellään vehnäjauhoja –, kasvisvaihtoehtoina ja monet myös vegaanisina.

–Ruokalistamme vaihtuu sen mukaan, mikä on sesongissa ja tarjolla. Suosimme lähiruokaa ja ostamme paljon raaka-aineita torilta, lisäksi teemme kaiken itse leipiä myöten. Ekologisuus on meille tärkeää, siksi esimerkiksi kaikki astiamme ovat kierrätettäviä, kertovat yrittäjät Daniel Nyström, Julia Blomqvist(kuvassa) ja Joakim Stolpe.

He työskentelivät aiemmin yhdessä Sloppy Joe -ravintolassa, ja päättivät ryhtyä nyt yhdessä ruokayrittäjiksi katukeittiömeiningillä.

Suosikkiannokset: Korean BBQ-leivät 6-7,50 e (taustalla), kukkakaaliwingist 5 e (etualalla).

Bello´s fried chicken

Turun kauppatorin uusin tulokas on torin alalaitaan parkkeerattu pirteän pinkki asuntovaunu, jonka sisuksissa on keittiö.

–Minulla on viisi tytärtä, joten valitsin pinkin vaunun. Heidän mielestään tämä on upea, nauraa yrittäjä Bilel Nkhili. Hänen yrityksensä Bello´s fried chickenon toiminut torilla nyt kaksi viikkoa.

Tarjolla on monenmoista grilliruokaa, ja paikan erikoisuus on fried chicken eli friteerattu kana. Nkhili kun on huomannut, ettei sitä Suomessa kovin monesta paikasta saa. Kaikki Bello´sissa käytettävä liha on halal-lihaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Monen muslimin on vaikea löytää sopivaa ruokapaikkaa keskustasta. Halusin perustaa paikan, jossa voin itse syödä ja jossa perheeni voi syödä, ja jonka ruuat sopivat kaikille, kertoo Nkhili.

Kuvassa yrittäjä Bilel Nkhilin lisäksi syömään poikennut ystävä Riyadh Al-Khafaji.

Asiakkaiden suosikki: Fried chicken -annos, 7,50 e.

Thai in town

Thai in town-ruoka-auto on myynyt aitoa thaimaalaista ruokaa Turun kauppatorilla, Eerikinkadun puoleisella sivustalla nyt yhdeksän kuukautta. Ruoka-autolla on paljon kanta-asiakkaita, jotka käytävät syömässä melkein päivittäin. P

ienistä kokkaustiloista huolimatta valikoima on laaja: tarjolla on viitisentoista erilaista annosta ja päivittäin vaihtuvat lounaat.

– Käytämme paljon suomalaisia raaka-aineita, mutta esimerkiksi maustekastikkeiden pitää olla thaimaalaisia. Onneksi tässä on thai-kauppa lähellä, kertoo Sarayut Munmang, joka toimii apukokkina siskolleen, yrittäjä Tharathip Munmangille.

Kuvassa päivän lounas tofulla.

Suosituin annos: Pad thai, 8,50-14.50 (pääraaka-aineesta riippuen).

Nieto´s

Vanha sotilaskotiauto on muuttunut kahvilaksi, joka löytyy Turun kauppatoriln keskeltä ympäri vuoden.

Nieto´son erikoistunut kahveihin, ja valikoimassa on huikeat 15 vaihtoehtoa.

– Minulla on myös kaikenlaisia maitoja: kauramaitoa, mantelimaitoa, kookosmaitoa, soijamaitoa ja laktoositonta maitoa, luettelee yrittäjä Juan Nieto(kuvassa). Kahvien lisäksi tarjolla on myös muun muassa espanjalaishenkisesti täytettyjä sandwichejä, ja moni nappaa sellaisen mukaansa aamupalaksi.

Asiakkaiden suosikki: Hawaji-kahvi, johon tulee kookosmaitoa, 3,50 e.

Cafe Eino

Cafe Einoon toiminut Turun kauppatorilla, Wiklundin puoleisessa kulmassa kesäkausina jo viisi vuotta. Asiakasmäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa, ja moni ostaa syötävää myös mukaansa. Cafe Einon asiakkaiden suosikkeja ovat runsaat voileivät.

– Suolaisia tuotteita menee selkeästi eniten. Määrä myy, siksi meillä on aina tiskit täynnä! Teemme leivät täällä paikan päällä. Leivät haetaan aamulla leipomosta ja ensimmäinen työntekijä tulee jo aamukahdelta valmistelemaan uutta päivää, kertoo yrittäjä Jarko Aaltonen.

Asiakkaiden suosikki: mozzarellaleipä, 5,50 e.

Torikahvila Kisälli

Torikahvila Kisällion klassinen torikahvien paikka aivan Kauppatorin keskellä. Kahvilan keltaisilla, pyöreillä pikkujakkaroilla istutaan vieri vieressä, ja se kuuluu asiaan.

Kisällissä sahvittelemassa Turun karjalakuorossa laulavat Raita Salminen(vas.) ja Liisa Komi. He törmäsivät sattumalta torilla, joten se oli ehdottomasti kahvin paikka. Salminen kertoo olevansa torikahvilan kanta-asiakas ja vierailevansa siellä lähes päivittäin. Hän suosii voipullia, Komi taas päätti herkutella mansikkaviinerillä.

– On niin ihana juttu, kun meillä on paljon valioasiakkaita ja eläkeläisiä, jotka ovat tutustuneet toisiinsa täällä! Talvella he oikein odottavat, että avautuisipa taas Kisällin niin he pääsisivät tapaamaan toisiaan, kertoo myyjänä työskentelevä Saara Schrey.

Myyjä Lotta Lahtinenkertoo, että sämpylöitä menee paljon, lihis ja nakkipiirakka ovat suosittuja, mutta munkki on aina munkki.

Torikahvila Kisälli on toiminut 32 vuotta, tänä vuonna sen yrittäjänä aloitti Jani Lahtinen. Valikoimaa on laajennettu ja päivitetty, mutta muuten jatketaan tutulla linjalla, hän kertoo.

Asiakkaiden suosikki: possumunkki, 2,50 e.

Cafe Aika

Kauppatorin Kauppiaskadun suuntaisessa matalassa rakennuksessa sijaitsee Cafe Aika, joka myy luukusta torille muun muassa kahvia ja leivonnaisia.

Paikan yrittäjänä aloitti maaliskuussa Ilham Nikmati. Hän toivoo, että voisi jatkossa pitää kahvilan auki ympäri vuoden – se onnistuu, jos asiakkaita vain riittää. –Minulla on kaupungin paras kahvi ja parhaat munkit, hymyilee Nikmati.

Aurinkoisena päivänä kahvila on täynnä ja ihmiset iloisella tuulella. –Olen onnellinen silloin kun asiakkaani ovat onnellisia, sano Nikmati.

Asiakkaiden suosikki: munkki, 1,50 e.

Kauppatorin ruokatarjonta vaihtelee päivästä toiseen, myös säiden mukaan. Aukioloajat kannattaa tarkistaa esimerkiksi yritysten Facebook-sivuilta tai lähteä ruokaretkelle seikkailumielellä. Turun kauppatorilta löytyy myös mm. lukuisia jäätelökioskeja, Jäätelöratikka, Hesburger, Torin grillikioski ja Asia Peace -kioski. Jutuntekopäivänä torilla oli myös Lettukahvila-teltta.

Juttua korjattu 21.7.2017 klo 14.16, täsmennetty Nieto´s -auton alkuperää.

OIKAISU: Jutusta on korjattu 31.7.2017 virheellinen tieto Good Såsin ruokien gluteenittomuudesta.