Ruoka

Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen: Huonoa ruokaa en siedä ollenkaan

Paula Juvonen on nelikymppisenä elämänsä kunnossa. Hän tekee kaiken täysillä ja sanoo, että elää syödäkseen.

Ellei Paula Juvonenolisi kesälomapäivän aamuna uppoutunut kirjaan, hän olisi ollut nostamassa rautaa salilla.

- En jaksa tehdä mitään vähän! Se on kaikki tai ei mitään: joko luen koko kirjan melkein yhdeltä istumalta tai en lue olleenkaan. Olen suorituskeskeinen ihminen. Salillakin pistän tankoon niin paljon painoa kuin jaksan, ja nostan ne kuusi kertaa, sanoo Juvonen ja purskahtaa raikuvaan nauruun.

Sama nauru kajahtaa ilmoille vähän väliä pulppuilevan iloisen puheen lomassa. Elämän käänteet käydään läpi ripeää tahtia ja huumorilla höystettynä - itseironiaa unohtamatta.

Vauhtia ja monenmoisia käänteitä on riittänyt, sillä Arkean palvelujohtajana työskentelevä Juvonen on onnistunut yhdistämään vaativan työn ja perhe-elämän - vieläpä tilanteessa, jossa myös puolison työ on kiireinen. Puoliso Janne Juvonenkun on lukuisia turkulaisia ravintoloita pyörittävän Voiveljet-yrityksen toimitusjohtaja.

- Salaisuuteni oli oma äitini! Hän hoiti lapset, kun he olivat pieniä, Paula Juvonen myöntää auliisti.

Juvonen on koulutukseltaan kokki ja elintarviketieteilijä.Puolisonsa hän tapasi lukiossa.

- Pidin 17-vuotiaana elämäni ensimmäiset ja ainoat bileet, ja silloin aloimme seurustella Jannen kanssa. Että sellaiset seuraukset oli, hän nauraa.

Pitkän liiton salaisuuden Juvonen jaksaa auliisti:

- Se on se, että olemme nähneet toisiamme aika vähän, sanoo Juvonen ja räjähtää taas nauruun.

Totuus kuitenkin on, että puolisot ovat 27 vuodessa kasvaneet yhteen, ja vaikkapa lomilla molemmilla on omat vastuualueensa: Paulan vastuulla on etsiä kohteen parhaat kahvilat, Janne taas vastaa huippuravintoloiden löytämisestä. Hyvä ruoka on molempien - ja koko perheen - intohimo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kaikki matkat tehdään aina ruoka edellä. Todellakin elän syödäkseni! Huonoa ruokaa en siedä ollenkaan. Jos saan vaikkapa huonon kahvin, vien sen heti takaisin.

Ensimmäisen lapsensa Juvonen sai 23-vuotiaana.

- Se laittoi vähän vauhtia opiskeluihin, virnistää Juvonen.

Kun opiskelut Helsingissä olivat valmiit, Juvoset muuttivat takaisin kotikonnuilleen Perniöön. Iso talo maalla ja tukiverkot lähellä, se oli täydellinen yhdistelmä. Silti pikkulapsiaika oli paikoin raskasta ja muistikuvat joistakin ajoista ovat varsin hataria.

Nyt lapset ovat jo isoja: perheen vanhin lapsi on yli kaksikymppinen, keskimmäinen liki täysi-ikäinen ja kuopuskin jo rippikoulussa.

Iässä, jossa moni vasta vaihtaa lastensa vaippoja, Juvonen on vapaa tekemään melkein mitä haluaa.

Muutama vuosi sitten hän päättikin laittaa itsensä kuntoon. Juvonen laihdutti reippaasti, palkkasi personal trainerin ja koukuttui ensin juoksuun ja sitten kuntosaliharjoitteluun.

- Nelikymppisenä olen paremmassa kunnossa kuin koskaan!

Ravitsemus, tehokkuus, erikoisruokavaliot.

Juvonen on vastannut Turun kaupungin ruokapalveluista kymmenen vuotta, ensin Turun kaupungin Kateringin, nyttemmin Arkean palvelujohtajana.  Vaatimukset ovat koko ajan kasvaneet ja niitä on tullut lisää.

- Ravitsemus on otettu joukkoruokailussa aina huomioon, sillä ravitsemussuositukset säätelevät vahvasti esimerkiksi kouluruokaa. Makukin on yritetty ottaa aina huomioon, mutta varmasti siitä on aina petraamista, Juvonen miettii.

- Niin paljon riippuu tekijästä. Vaikka on samat reseptit ja raaka-aineet, jos menet samana päivänä eri kouluihin syömään, ruoka on ihan erilaista. Siksi tärkeintä on motivoida tekijät. Kun ruoka tehdään sydämellä, se on hyvää.

Luomu ja lähiruoka ovat tärkeitä asioita Juvoselle, mutta isossa mittakaavassa niiden mukaan tuominen joukkoruokailuun on hidasta ja pieni osa kokonaisuutta.

- Lisäksi luomu tai lähiruoka ei ole yksistään laadun tae, hän huomauttaa.

Minulle tärkeää

1 Hyvä ruoka

2 Hyvä kahvi

3 Samppanja

Tämä juttu on osa Turun Sanomissa tänä vuonna julkaistavaa juttusarja alueen ihmisistä, jotka ovat 1–100-vuotiaita. Sarja aloitettiin vuonna 1917 syntyneen tarinalla ja päätetään 2016 syntyneellä. Paula Juvonen on syntynyt vuonna 1972.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit