Tuotteita pois markkinoilta - vuohenmaito ei riitä chevrejuustoon

SALLA TUOMOLA

Somerolaisjuustola on joutunut vetämään viisi tuotettaan pois markkinoilta, koska vuohenmaidosta on niin suuri pula.

Somerolaisella Kolatun juustotilalla on ollut jo puolentoista vuoden ajan pulaa vuohenmaidosta. Sen vuoksi suosittua valkohomejuustoa ei ole voitu enää tuottaa vähittäismyyntiin. Syynä on koko maata vaivaava vuohenmaitopula.

- Vuohitilallisia on vähän, sillä se on niin huonosti tuottava ala. Tämä on seurausta EU:n maatalousbyrokratiasta, että erikoisalat kärsivät, sanoo Kolatun Juustola Oy:n Outi Kolattu-Tolvi.

Kolatun tilalla on sopimus meijeriyritys Juustoportti Oy:n kanssa. Raaka-aineena käytetty vuohenmaito toimitetaan Juustoportilta, jolle Kolatun juustola valmistaa alihankintana juustoja.

Vuohenmaitoa käytetään Kolatun tämänhetkisestä tuotannosta cheddarjuustoon ja chevreen, jota tuotetaan nyt vain Juustoportin alihankkijana tukkukauppaan. Viisi tuotetta on jouduttu pudottamaan vähitellen kokonaan pois myynnistä, koska vuohenmaito ei ole riittänyt raaka-aineeksi.

- Cheddarjuuston tuotannosta olemme yrittäneet pitää kynsin hampain kiinni.

Tällä hetkellä tilanne näyttää tosin valoisammalta. Loviisan Ruotsinpyhtäälle on perustettu vuohitila Jokiniemen Kartano Oy, joka alkaa tuottaa vuohenmaitoa Juustoportin jalostettavaksi.

Vuohenjuustoa valmistaa Varsinais-Suomessa myös laitilalainen Saloniemen Juustola. Siellä raaka-aineena käytetään oman tilan vuohien maitoa.

Myös Kolatun tilalla oli alun perin vuohia, joita ehdittiin lypsää yhdeksän vuoden ajan. Kymmeneen vuoteen vuohia ei ole enää ollut, sillä jossakin vaiheessa maitoa saatiin jopa kolmelta vuohitilalta. Vähitellen ne ovat kuitenkin lopettaneet tuotantonsa.

- Varsinais-Suomessa ei ole vuohitiloja maidontuotantoon, sillä kutut ovat pääosin harrastelemmikkeinä. Vuohitilalliset eivät ole saaneet riittävää asemaa perinteisten maatilallisten joukossa jatkuvasti hankaloituneiden tukiasioiden vuoksi, toteaa Kolattu-Tolvi.

Kolatun juustolan Janne Tolvi. Kuva:SSS/Päivi Malin-Perho
Kolatun juustolan Janne Tolvi. Kuva:SSS/Päivi Malin-Perho
Kolatun Juustolan Janne Tolvi. SSS/Päivi Malin-Perho
Kolatun Juustolan Janne Tolvi. SSS/Päivi Malin-Perho