Neitsytperunafestivaali 2017: lentäviä perunoita ja iloisia kokkeja

Ravintola Chic valmistaa ensi viikolla järjestettävään Neitsytperunafestivaaliin myyntiin kahta erilaista annosta. Toisessa on lohi-, toisessa härkäpastramia eri lisukkein. Kuvat: TS/Mikael Rydenfelt
Ravintola Chic valmistaa ensi viikolla järjestettävään Neitsytperunafestivaaliin myyntiin kahta erilaista annosta. Toisessa on lohi-, toisessa härkäpastramia eri lisukkein. Kuvat: TS/Mikael Rydenfelt

HELI NIEMINEN

Kokkaamista torilla ja varhaisperunan ympärille rakentuvia herkullisia ruoka-annoksia - uuden sadon pottuja juhlistava Neitsytperunafestivaali toteutetaan Turussa tänä kesänä jo seitsemättä kertaa.

Navakka tuulenpuuska lennättää ravintola Chicinannokseen kuuluvia perunasipsejä pitkin Panimoravintola Koulun pihaa ja tempaisee mukaansa yrttejä muistakin annoksista. Koko kokkiporukkaa remahtaa nauruun.

- Meillä on lentäviä perunoita ja iloisia kokkeja, tästä on hyvä lähteä, iloitsee Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffelin puheenjohtaja Mari Sandell. Kaffeli järjestää Neitsytperunafestivaalin nyt seitsemättä kertaa.

Reilun viikon päästä järjestettävässä tapahtumassa on tänä vuonna mukana kahdeksan tahoa, jotka tarjoilevat festivaalikansalle piharuoka-annoksia.

Ja nälkä tulee väkisinkin, kun näkee tarjonnan. Ravintola Aunetarjoilee Kanarialta tuttuja herkkuja: ryppyperunoita ja mojoa, Kustavin Kipinänraikkaassa perunatacossa taas maistuvat lohi, lime ja chili.

Ravintola Chicon loihtii lautasille lohi- ja härkäpastramia ja perunasipsejä ja teriyaki-perunaa, Panimoravintola Koulunklassisessa annoksessa on sitrusperunaa ja sokerisuolattua lohta.

Turun keittiömestareidenannoksen tähtiä ovat kuore ja varhaisperunasalaatti. J.J de Nier Food Experienceluottaa mausteisiin makuihin ja tarjoilee open burgereita, joista toinen on vegaaninen. Hus Lindmaninannoksessa on hauki-lohimureketta ja tillivoipottuja.

Kun suolaiset annokset on maisteltu, J älkiruokala Xoco´sräväyttää pöytään villeimmän kortin, perunajälkiruuan. Se on imelletty perunakinuskileivos tillijäätelöllä.

Yhdistelmä kuulostaa hurjalta, mutta annos on kerrassaan herkullinen.

Turun Keittiömestarit ovat olleet mukanaNeitsytperunafestivaalissa joka vuosi alusta asti.

- Onhan tämä aika iso ja työllistävä urakka, tänä vuonna meitä on mukana parisenkymmentä henkeä, laskeskelee Turun keittiömestareiden Kari Saari. Annosten valmistelu aloitetaan jo ennen tapahtumaa, ja itse myyntipäivät venyvät pitkiksi. Tapahtuma on kuitenkin hauska, ja Saari pitää tärkeänä sitä, että keittiömestarit näkyvät tällaisissa ruokatapahtumissa.

- Tänä vuonna tarjolla on mielenkiintoisia annoksia, on lihaa, on eri kaloja, kasvisvaihtoehtoja ja jälkiruokaakin. Erittäin hieno kattaus, kiittelee Saari.

Annoksista neljä on gluteenittomia ja neljä kasvisruokia. Näistä kaksi on vegaanisia.

Neitsytperunafestivaali alkaa Turun kauppatorilta, jossa pidetään perinteinen ja suuri perunankuorintakilpailu sekä Kokataan torilla-kisa. Siinä on tänä vuonna mukana kahdeksan ravintolaa: TOK Oscar Pub & Grill,ravintola Foija, MS Rudolfina,ravintola Bowler, Vaakahuoneen paviljonki,ravintola Smörja ravintola Tres.

Jokainen ravintola valmistaa omassa keittiössään annoksen, jossa hyödynnetään torin antimia ja tietysti perunaa. Annokset tuodaan nähtäväksi torilla ja niiden tuomarointi alkaa noin kello 11.30. Valmiita annoksia laitetaan yleisön nähtäväksi sitä mukaan kun niitä valmistuu. Tuomariston puheenjohtajana toimii Kaskiksen Erik Mansikka.

Varsinainen festivaali toteutetaan tuttuun tapaan Panimoravintola Koulun pihalla.

Neitsytperunafestivaali 16.-17.6. Turussa. Kokataan torilla -kisa pe 16.6. klo 8.30-13.30. Itse festivaali toteutetaan Panimoravintola Koulun pihalla pe 16.6. klo 14-22 ja la 17.6. klo 12-22. Annoksia myydään ruokalipuilla, jotka maksavat 6 e/kpl. Alueella myös peruna- ja sillitori sekä ohjelmaa.