Ruoka

Kaupungin uusin ravintolatulokas on Storage: kierrätyskalusteita yhdistettynä huipputason katuruokaan

Turun hurja ravintolabuumi ei ota laantuakseen, vaan kisaan liittyy mukaan taas uusi ravintola, kun Forum-kortteliin taas aukeaa kesäkuussa kierrätystuottein sisustettu Storage. Sen suunnittelussa ja käynnistämisessä on mukana kansainvälisen tason huippukokki Eero Vottonen.

Salaisuudet eivät helposti pysy salaisuuksina Turun kokoisessa kaupungissa, mutta Forum-korttelissa on ikkunapaperien takana puuhattu kaikessa hiljaisuudessa koko kevät. Turun Osuuskaupalta tyhjäksi jääneet tilat, joissa aiemmin sijaitsivat Coffee Houseja Rosso, ovat muuttuneet uudeksi, Storage-nimiseksi ravintolaksi, joka avautuu kesäkuussa.

- Jotkut ovat tienneet, että suunnittelen uutta ravintolaa, mutta olen vastannut kaikille kyselijöille, että me myydään lihistä ja bisseä. Ja sehän on totta, naurahtaa keittiömestari, Storagen toinen yrittäjä Mikko Rannikko. Keittiöväki hänen ympärillään remahtaa nauruun.

Oluthanoja ravintolassa on, mutta ainakaan ensimmäisellä listalla ei ole lihapiirakkaa - pitkällisestä kehitystyöstä huolimatta. Lihsten aika tulee myöhemmin, kun resepti on saatu hiottua täydelliseksi, lupaa Rannikko. Mutta nyt listalta löytyy muun muassa haukihodareita, uunituoretta perunarieskaa yhdistettynä naudan tartariin, piimämarinoitua, rapeapintaista kanaa ja suolainen vohveli muikuilla ja muikunmädillä. Street food -henkiset annokset ovat kauniita, kekseliäitä ja niiden maut hiottuja. Jo etukäteen on helppo povata, että monista tulee myös somehittejä, ja ravintolan annoskuvia tullaan jakamaan tiuhaan Facebookissa ja Instagramissa.

Ravintolan ruokakonseptin rakentamisessa on ollut apuna yksi maailman huippukeittiömestareista, helsinkiläinen Eero Vottonen, joka sijoittui tänä keväänä kokkien maailmanmestaruuskisassa Bocuse d`Orissa kovimpaan kärkeen, kuudenneksi.

- Saatiin mukaan Suomen kovin jätkä, niin mikäs tässä on ravintolaa pystyyn laittaa, naurahtaa Rannikko.

Ravintolan ruokakonsepti ja annokset syntyivät Vottosen ja Rannikon yhteistyönä, ja Vottonen tulee konsultoimaan ravintolaa jatkossakin, vaikkei hän ravintolan päivittäisessä arjessa tulekaan olemaan mukana.

- Annokset ovat periaatteessa katuruokaa, mutta ruuat on toteutettu suomalaisista raaka-aineista. Vastaavaa ei ole Suomessa, eikä ainakaan Turussa missään, sanoo Vottonen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osa annoksista, kuten jälkiruokana tarjottava pekoni-madeleine -leivos, ovat Vottosen makumuistoja huippuravintoloista maailmalta.

Uusi ravintola on projektiluonteinen, sillä tilan vuokrasopimus on mitaltaan kaksi vuotta.

Storagen sisustus on syntynyt kierrätysmateriaaleista. Tilan seinät ovat peittyneet graffiteihin, joita on tehnyt muun muassa Jukka Hakanen. Kierrätysteema näkyy Storagessa kaikkialla: ruokasalin kalusteet ovat peräisin vanhasta kansakoulusta, baaripuolen kalustus on kokoiltu eri ravintoloista. Valoina on vanhoja katuvaloja ja yksi seinä on toteutettu poistokirjoista. Tarvittavia tuotteita on haalittu kokoon kirpputoreilta, ekotoreilta ja työnmailta.

- Oma ravintola on ollut haaveenamme varmaan kymmenen vuotta, tosin suunnitelmat ovat muuttuneet matkan varrella monta kertaa, sanoo Storagen toinen yrittäjä, Henri Karlsson.

Sekä Rannikko että Karlsson ovat vaikuttaneet turkulaisessa ravintolamaailmassa pitkään. Rannikko on työskennellyt muun muassa ravintola Hermanissa, pyörittänyt oma cateringia ja tehnyt ruokakuvauksia. Karlsson taas on ollut puolen vuoden sisällä avaamassa sekä ravintola Fontin yhteydessä toimivaa Aalto-yökerhoa että Kaskiksen yrittäjien Kakolanruusua.

- Tämä tilaisuus on nyt ainutlaatuinen, sillä tähän ei tarvitse sitoutua loppuelämäkseen, vaan vain kahdeksi vuodeksi.

 Storage avautuu kesäkuun aikana erittäin tiukkaan kilpailutilanteeseen Turussa.

- Tiesimme kyllä, kaupunkiin on tulossa paljon uusia ravintoloita, mutta toki uusien paikkojen määrä on yllättänyt, Karlsson miettii.

- Ei edes Helsingissä, tai missään muuallakaan Suomessa olisi ollut vastaavaa tilannetta kuin nyt Turussa, että näin paljon uusia ravintoloita avautuu yhdessä keväässä. Alallehan tämän on piristävää, mutta tosiasiahan on kuitenkin se, että asiakasmäärät eivät kasva. Toisten asiakkaat ovat jostain muualta pois, miettii Vottonen.

Storagen yrittäjät uskovat kovasta kilpailusta huolimatta konseptiinsa ja sen erinomaiseen sijaintiin aivan keskustan ytimessä.

Storagen ravintolasalin puolella on 80 paikkaa, baaripuolella saman verran. Ravintola työllistää 12 henkeä.

Luitko jo nämä?