Ruoka

"Maailman parhaat falafelit" esillä Saaristolaismarkkinoilla, tulossa myös kauppoihin

TS Ruoka , miten turvapaikanhakijoiden kehittelemät ja valmistamat luomufalafelit ovat nousseet ilmiöksi Turun alueella muun muassa Reko-renkaissa.

Jo silloin projektin vetäjä Lotta Laaksonenkertoi, että toimintaa ollaan laajentamassa, kunhan vain sopivat tuotantotilat löytyvät.

Onnekkaasti sopiva paikka löytyi kuin löytyikin heti alkuvuodesta, ja maaliskuussa päästiin tekemään vuokrasopimus tilasta, joka sijaitsee Littoisissa.

Nyt on tarkoitus laajentua voimakkaasti, ja siksi falafeleita esitellään tällä viikolla sekä  (Teatterisillan läheisyydessä) että Helsingissä Lähiruoka- ja luomumessuilla. Tuotteita maistatetaan molemmissa paikoissa ja niiden taustoista kerrotaan yleisölle. Samalle yleisölle esitellään uusia pakkauksia, joissa falafeleita myydään kaupassa.

Tällä hetkellä falafelien tekeminen työllistää neljä henkilöä. Laaksonen uskoo, että kun tuotteet saadaan kauppoihin, väkeä tarvitaan lisää. Suunnitelmissa on myös laajentaa tuotevalikoimaa. Neuvottelut eri kauppojen kanssa ovat meneillään parhaillaan.

Projektin nimi on ollut "maailman parhaat falafelit", mutta kaupoissa turvapaikanhakijoiden valmistamat falafelit myydään nimellä Shams-falafel. Shams tarkoittaa arabiaksi aurinkoa, ja se viitaa siihen, että projektin takana on turkulainen osuuskunta Kehrä, lisäksi hankkeessa on mukana Aputehdas ry. Hankkeen tarkoituksena on työllistää pakolaistaustaisia, kielitaidottomia turvapaikanhakijoita.

Lisäinfoa Maailman parhaat falafelit -projektista löytyy sen joukkorahoituskampanjan sivustolta

Saaristolaismarkkinat Aurajokirannassa tänään lauantaina kello 18 asti ja huomenna sunnuntaina klo 9-16.