Ruoka

Kirpeät tyrnivaahtokarkit pääsiäispöytään uuden munakirjan reseptillä

Kananmunat kuuluvat kiinteästi pääsiäiseen sekä koristeina että leivonnaisten ja ruokien raaka-aineena, mutta muna on edullinen ja monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää ympäri vuoden – ja paljon monipuolisemmin kuin ensin ajattelisi.

Tänä keväänä ilmestyy uusi kotimainen keittokirja, joka keskittyy munaan. Muna - Herkulliset ohjeet kananmunasta-kirjan on kirjoittanut ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki. 

Pääsiäisestä ja munista hänellä on lämpimiä muistoja jo lapsuudestaan.

- Minulla oli mummu, joka aina jaksoi puhaltaa kananmunia tyhjäksi, jotta me lapset saisimme maalata niitä. Sisuksista tehtiin aina kakkuja, Mansikkamäki muistelee.

Tänä pääsiäisenäMansikkamäki suosittelee kokeilemaan munabrunssia, johon kuuluvat vaikkapa uppomunat, uunissa hyydytetyt munat, shaksuka tai munakokkeli.

Pääsiäispöydän jälkiruuaksi taas sopivat keltaiset, kirpeänmakeat tyrnivaahtokarkit.

Ulkopuolinen voisi ajatella, että miten munasta riittää asiaa kokonaisen kirjan verran, mutta itse asiassa asia oli juuri päinvastoin. Reseptejä ja aiheita oli vaikka miten.

Mansikkamäki on työskennellyt ruokatoimittajana yli kymmenen vuotta, joten osa resepteistä on peräisin uran eri vuosilta. Mukana on myös isoäidiltä perittyjä reseptejä sekä aivan uusia, kirjaa varten kehitettyjä reseptejä. Muna-kirja on Mansikkamäen neljäs ruokakirja, ja sen aihe oli muhinut mielessä jo pitkään.

– Viime syksynä olin taas ostamassa munia Reko-ruokapiiristä, ja rupattelin tutun munantuottajan kanssa. Hän kyseli, olisiko minulla hyviä muna-aiheisia reseptejä. Siinä jutellessa syntyi idea kirjasta, joka keskittyisi munaan. Paikallinen munantuottaja lupasi tukea hanketta niin, että sponsoroi Mansikkamäelle niin paljon munia kuin tämä kirjaan tarvitsee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mansikkamäki on paitsi kirjoittanut Muna-kirjan tekstit, myös luonut ja kokeillut läpi kaikki kirjan liki sata reseptiä sekä stailannut kirjan kuvat. Kirjan kuvista vastaa Pia Inberg.

Munaan keskittyviä kirjojaon tehty Suomessa ennenkin, esimerkiksi Heli Laaksonenja Markku Haapiotekivät Munakirjanvuonna 2005 ja vuonna 2011 Angry Birds -huumassa julkaistiin Pahojen possujen munakirja.

-Nyt tuntui siltä, että aika vaati taas uutta kirjaa. Kananmunasta on tullut kova juttu, kun kaikki miettivät ruuan terveellisyyttä ja proteiinia. Lisäksi Helsinkiin avautui juuri uusi EGG-ravintola, jonka konsepti keskittyy kananmunaan.

Tyrnivaahtokarkit

(n 80 kpl)

7 liivatelehteä

kylmää vettä liivatteiden pehmentämiseen

3 valkuaista

2 rkl tomusokeria

2 ¼ dl sokeria

2 rkl glukoosisiirappia

½ dl makeuttamatonta tyrnimehua

½ dl makeuttamatonta tyrnimehua liivatelehtien liottamiseen

1 tl vaniljasokeria

Lisäksi 1/2dl tomusokeria

1/4dl perunajauhoja

Tarvitset digitaalisen keittiömittarin ja reunallisen vuoan noin 30 x 40 cm

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi.

Mittaa kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja tyrnimehu. Keittele seosta, kunnes se on 127-asteista. Käytä lämpötilan mittaamiseen digitaalista lämpömittaria.

Kuumenna ½ dl tyrnimehua. Puristele pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota liivatelehdet kuumaan mehuun.

Jatka sokeriliemen kuumentamista, kunnes se on tarpeeksi kuumaa.

Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahtoon ohuena nauhana ja sekoita sähkö¬vatkaimella samaan aikaan.

Lisää joukkoon myös liivateseos ohuena nauhana sekä vaniljasokeri.

Jatka vatkausta, kunnes seos jäähtyy, rupeaa kiinteytymään ja kiiltämään.

Yhdistä tomusokeri ja perunajauhot.

Vuoraa yksi iso tai useampi pienempi vuoka leivinpaperilla. Siivilöi osa sokeri-jauhoseoksesta leivinpaperin päälle ja kaada vaahtokaramellitaikina vuokiin. Tasoita pinta ja siivilöi vähän sokeri-jauhoseosta pinnalle.

Nosta vuoat jääkaappiin kahdeksi tunniksi ja sitten takaisin huoneenlämpöön vielä noin 6 tunniksi.

Leikkaa vaahtokarkit veitsellä tai saksilla sopivan kokoisiksi paloiksi.

Pyörittele palat vielä sokeri-jauhoseoksessa.

Säilytä huoneenlämmössä.