Ruoka

Hauska ja herkullinen lettutorni ruokkii isommankin joukon vieraita

Paista iso kasa lettuja, täytä välit juustotahnalla ja kypsennä koko komeus uunissa - saat muhkean lettutornin, josta riittää syötävää isollekin joukolle.

- Meillä Serbiassa on usein suuret perheet, joten tämä letuista tehty kakku on ruoka, jota syödään esimerkiksi sunnuntaisin, kun kokoonnutaan yhteen perheen kanssa. Sitä voidaan tarjota myös vieraille, ja ruoka toimii sekä kylmänä että lämpimänä. Sen voi tarjota yhtä hyvin alkuruokana kuin pääruokanakin, kertoo Rasekossa kokiksi opiskeleva Irma Rozajac.

Raision seudun koulutuskuntayhtymässä, Rasekossa opiskelee paljon maahanmuuttajia muun muassa hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Nämä kansainväliset opiskelijat haluavat yhdessä opettajansa, keittiömestari Tarja Ahokkaankanssa esitellä TS Extran ja TS Ruoka -sivuston lukijoille omien kotimaidensa ruokia. Tänä keväänä julkaistaan kolme reseptiä ja niihin liittyvät. Tattariletuista tehty tornimainen kakku on niistä ensimmäinen.

Tattarilettutaikinan jujuna on se
, että sitä taikinaa vatkataan sähkövatkaimella kuin kakkutaikinaa. Näin rakenteesta tulee ilmava, ja letuista tulee rakenteeltaan keveitä.

Taikinasta paistetaan ohuita lettuja, jotka täytetään juustotäytteellä. Serbiassa täytteeksi laitettaisiin Zlatarin juustoa, mutta koska sitä ei saa Suomesta, fetajuusto on mainio korvaava vaihtoehto.

Kun koko lettutorni on täytetty, se paistetaan kuumassa uunissa sen verran että juustotäyte sulaa ja letut lämpenevät, noin kymmenen minuuttia. Kun kakku on kypsä ja otettu pois irtopohjavuuista, sen reunoista kannattaa leikata ylimääräinen juustomassa pois - samalla saa itselleen ensimmäiset maistiaispalat.

Lettukakku on todella kaunis paloiksi leikattuna, sillä silloin sen rakenne tulee parhaiten esille. Liian isoa palaa ei kannata lautaselleen hamuta, sillä ruoka on todella täyttävää.

Katso videolta, miten lettutaikina ja kakkutorni valmistuvat Rasekon keittiössä!

Serbialainen lettukakku
Serbialainen lettukakku

Tattarilettukakku

Taikina:

3 munaa 6 dl lämmintä vettä 1 dl rypsiöljyä ½ tl suolaa 4 dl tattarijauhoja 1 dl vehnäjauhoja öljyä lettujen paistamiseen

Vatkaa munat sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää suola ja öljy.

Lisää taikinan joukkoon pikkuhiljaa tattarijauhoa ja sen perään vehnäjauhoa ja välillä vettä.  Jatka vaahdottamista vielä muutama minuutti, kunnes taikina on kuohkeaa.  On tärkeää, että taikina ei ole liian paksua. Taikinan ei tarvitse antaa turvota.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuumenna lettupannu, lisää pannulle öljyä ja ohuelti taikinaa. Paista letut kauniin ruskeiksi molemmin puolin ja laita lautasella jäähtymään. Letut saavat olla melko ohuita.

Taikinasta tulee noin 15 lettua.

Täyte:

400 g fetajuustoa 200 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia) 1 muna 2 dl ruokakermaa

Hienonna feta haarukalla tai käsin ja sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella.

Laita ensimmäinen lettu voidellulle, uuninkestävälle vadille (tai esimerkiksi sopivan kokoiseen irtopohjavuokaan) ja levitä ohut kerros (noin kaksi ruokalusikallista) täytettä letun päälle.

Laita täytteen päälle seuraava lettu ja taas uusi kerros täytettä. Jatka, kunnes olet käyttänyt kaikki letut tai kun kakku on mielestäsi sopivan korkuinen.

Laita kakku uuniin 220 asteeseen noin 10 minuutiksi. Tarjoa hiukan jäähtyneenä esimerkiksi alkupalana.

Voit myös halutessasi paistaa taikinasta pikkulettuja ja tehdä pieniä torneja. Kokoa silloin tornit esimerkiksi folion sisälle.

Resepti: Irma Rozajac