Ruoka

Ulkoilun jälkeen maistuu tuhti linssimuhennos

Keittiömestari Daniel Lemberg on palannut - jopa entistä nopeampana. Tällä kertaa valmistetaan tuhti linssi-kasvismuhennos, joka saa kaverikseen maa-artisokkaa, ja halutessa myös naudanpaistia.

Aurinkoiset ja keväiset päivät innostavat pihahommiin ja ulkoilemaan. Sitten onkin huutava nälkä, joka vaatii tuhtia syötävää ja mielellään nopeasti. Onneksi keittiömestari Daniel Lembergillä on juuri sopiva ohje valmiina.

Lemberg on palannut tarjoilemaan supernopeita reseptejään TS Extran ja TS Ruoka -sivuston lukijoille. Tänä keväänä on luvassa kolme herkullista reseptiä.

- Kehitin tämän reseptin linssien ja papujen ympärille. Ne ovat ravitsevia, mutta niitä tulee syötyä turhan harvoin, Lemberg miettii.

Jos aikaa on enemmän, linssit ja pavut voi keittää itse, vaikka jo edellisenä päivänä. Jos aika on tiukemmalla, kaupasta löytyy laaja valikoima kypsiä linssejä ja papuja, jotka ovat heti käyttövalmiita.

Linssien ja papujen lisäksi reseptiin tulee kotimaisia juureksia ja sipulia.

- Näistä syntyy maanläheinen, tuhti muhennos, joka vie nälän - tuleehan siihen kunnon loraus kermaa. Terveisiä vaan Huru-ukoille, Lemberg nauraa.

Maa-artisokka on maukas, mutta aika työläs valmistaa. Moni sivuuttaa sen, kun ei jaksa ensin pestä ja sitten kuoria pienikokoista ja muhkuraista mukulaa. Lembergin reseptillä maa-artisokat valmistetaan uunissa kuorineen, ja paahtamalla niihin tulee lempeä maku.

Kun kuorimisvaihe jää pois, ruoka valmistuu nopeasti, kuten asiaan kuuluu.

Naudan sisäpaistia voi käyttää myös pieninä pihveinä, kunhan leikkaa lihan ohuiksi siivuiksi, jotka kypsyvät pannulla nopeasti.

Lihaa syödessään kannattaa kuitenkin leikata vain pieniä suupaloja. Lihassa on nimittäin kunnolla purutuntumaa, ja liian isoa palaa saa jäystää suussaan ikuisuuden.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kasvis-linssimuhennos ei tarvitse välttämättä seurakseen lihaa, vaan toimii mainiosti myös kasvisruokana.

Katso video siitä miten ruuat valmistuvat Turun Ammatti-instituutin Lemminkäisenkadun keittiössä!

Danielin linssi-kasvismuhennos

Kasvis-linssimuhennosta, maa-artisokkaa ja naudan sisäpaistia

(yksi iso tai kaksi pientä annosta)

voita

1 keltasipulia

1 kynsi valkosipulia

½ porkkana suikaloituna

½ palsternakka suikaloituna

3 rkl kypsiä punaisia linssejä

3 rkl kypsiä vihreitä linssejä

5 paahdettua maa-artisokkaa*

suolaa ja pippuria

n. 1½ dl kermaa

4 rkl hienonnettua persiljaa

Kuumenna korkeareunainen kasari ja laita siihen reilu nokare voita. Lisää hienonnetut sipulit ja kuullota hetki. Lisää joukkoon porkkana ja palster­nakka. Voit myös ryöpätä niitä kiehuvassa vedessä etukäteen, jolloin ne kypsyvät nopeammin.

Paista hetki ja lisää sitten linssit sekä maa-artisokat. Kääntele paistosta ja lisää joukkoon mausteet sekä kerma.

Anna kerman kiehua kasaan, kunnes lopputulos on muhennosmainen.

Lisää hienonnettu persilja ja tarkista maku.

Aseta paistos lautaselle ja nosta paistetut lihat annosten päälle.