Ruoka

Turun ravintoloissa huudellaan pian tarjoilijaa

Turun ruokaravintoloiden kasvava maine ja lukuisat uudet ravintolat ovat synnyttäneet alalle pulan työvoimasta.

Henkilökuntaa, henkilökuntaa, huudetaan Turun ravintoloissa ensi kesänä kenties kovempaa kuin moniin vuosiin.

Roster, Nooa, Kaskiksen Kakola-pop up-ravintola, Klonk Oy:n uusi ravintola ja juuri avattu Treslisäävät Turun ravintoloiden asiakaspaikkojen määrää ensi kesään mennessä arviolta 600:lla.  Oma vaikutuksensa tarjontaan on myös sillä, että Samppalinnasiirtyi Seppo "Sedu" Koskiselleja että Teiniavaa taas ovensa.

Kuvaavaa ravintola-alan henkilökuntatilanteelle on se, että esimerkiksi henkilöstövuokrausyritys Adecco on Turussa vähentänyt satsauksia ravintola-alan henkilöstön vuokraukseen, koska alalle ei ole tahtonut enää löytyä väkeä.

- Emme me mitenkään ylenkatso ravintola-alaa, mutta Turussa on nyt niin paljon kysyntää telakka-alalla, että olemme siirtäneet resurssejamme siihen suuntaan, kertoo Turun yksikön päällikkö Mikko Halme.

Hotelli-, ravintola- ja catering-alojen johtavan henkilöstövuokrausyrityksen Staff Pointin Länsi-Suomen toimialapäällikkö Leeni Kaskelasanoo, että ravintola-alan työvoimapula on siirtymässä pääkaupunkiseudulta Turun suuntaan sitä mukaa, kun Turun maine ruokaravintoloiden mekkana kasvaa ja uusia ravintoloita avataan. Staff Pointkin on käynyt rekrytoimassa väkeä Lappia myöten.

Myös talouden elpyminen lisää ulkona syömistä ja henkilökunnan tarvetta.

- Uskon, että tässä alkaa syntyä myös palkkakilpailua, joka on toistaiseksi ollut täällä vaatimatonta. Pääkaupunkiseudulla tilanne on sellainen, että huippuammattilaiset kilpailuttavat palkkansa. Erityisesti à la carte -kokeista on kova kysyntä, Kaskela sanoo.

Pian jo kahdeksaa ravintolaa pyörittävän Ravantit Oy:n ravintoloitsija Viljo Ravanttihakee huhtikuussa avautuvaan Teiniinja gastropub Löytöönpariakymmentä työntekijää.

- Työntekijöiden löytäminen on nyt selkeästi vaikeampaa, kun monta ravintolaa on aukeamassa samoihin aikoihin. En usko, että joudumme palkkakisaan, koska me olemme auki myös sunnuntaisin, mikä houkuttelee työntekijöitä, Ravantti sanoo.

Samppalinnan ravintolatoiminnan itselleen hankkinut Seppo Koskinen kertoo, ettei perinteisiä ravintola-alan ammattilaisia ole enää löydettävissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Me haemme nyt töihin opiskelijoita, joilla on hyvä asenne, koska se on tärkeintä. Nuoret pitää kouluttaa itse, mutta he oppivat nopeasti ja ovat ystävällisiä.

Turun Osuuskaupan ravintoloista vastaava toimialajohtaja Mikko Eskelinentuumii, etteivät Turkuun avattavat ravintolat ainakaan helpota työvoiman löytämistä, kun samaan aikaan alueen talous piristyy muutenkin.

Eskelisen mukaan TOK:n ravintoloissa työvoimatilanne on toistaiseksi pysynyt hyvin hallinnassa eikä palkkakilpailua ole vielä ollut havaittavissa.

- Pääkaupunkiseudulla ja Lapissa tilanne on vaikea. Meilläkin on varmasti edessä haasteita.

Eskelisen mukaan TOK pyrkii pitämään vakituisesta väestään niin hyvää huolta, ettei vaihtuvuutta synny. Yhtiö palkkaa työntekijänsä omille kirjoille eikä käytä kovin paljon vuokrahenkilöstöä.

-  Meillä työntekijä pystyy luomaan urapolkua ja monipuolistamaan itseään siirtymällä paikasta toiseen, Eskelinen sanoo.

Turun uusia ravintoloita

. Royal Ravintolat Oy avaa Turun tuomiokirkon taakse Maaherran makasiiniin Roster Turku-ravintolan vapuksi. Rosterin keulakuvana on televisiosta tuttu kokki Kari Aihinen.

. Turun vierasvenesatamaan, Läntiselle Rantakadulle uusiin tiloihin tulevan ravintolan on tarkoitus avautua vappuna. Sen takana ovat Carolaja Tero Sintonensekä Toni Ljungvist.

.Lähi-idän katuruokaa tarjoava ravintola on avannut Kultatalon Food Courtissa.

.  Helmikuussa avatussa, ravintola Torresta tutun Mira Heléninuudessa ravintolassa herkutellaan Espanjan mauilla. Tressijaitsee aiemmin Hesburgerin käytössä olleessa kolmikerroksisessa tilassa Eerikinkadun varressa, Turun kauppahallia vastapäätä.

 

. Perinteikäs ruokaravintola Teiniaukeaa huhtikuun puolivälissä uuden omistajan, Ravantit Oy:n pyörittämänä vanhalla nimellään Turun vanhan suurtorin liepeillä.  Sen yhteyteen avautuu gastropub Löytövanhan löytötavaratoimiston ja entisen Bremer-ravintolan tiloissa.

. Ravintola Kaskis laajentaa toimintaansa Kakolaan. Toukokuussa Kakolaan avautuu ensin Kaskiksen pop up -ravintola ja Kakolan remontin valmistuttua sinne tulee ravintola Kakola talvella 2018-2019.

   

KLONK OY. Tintå ja Blanko -ravintoloiden takana oleva Klonk Oy avaa Läntiselle Rantakadulle ns. Hermannin taloon katutasolle uuden ravintolan kesäksi.

. Turun Osuuskaupalta Seppo "Sedu" Koskiselle siirtynyt ravintola herää uuteen eloon vappuna.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit