Pohjoismaiden parhaaksi valittu Esperanto tekee pop up -ravintolan Turkuun

HELI NIEMINEN

Koko Pohjoismaiden ykkösravintolaksi rankattu ruotsalainen Esperanto-ravintola toutettaa huhtikuussa päivän mittaisen pop up -ravintolan turkulaiseen Smöriin. Turkulaiset herkkusuut saavat tänä keväänä nauttia lukuisista muistakin kokkivierailuista.

Tukholmassa sijaitseva Esperanto-ravintola nousi viime vuoden lopulla kaikkien kulinaristien tietoisuuteen, kun Pohjoismaisia ravintoloita paremmuusjärjestykseen rankkaava White Guide Nordic -opas nosti sen koko Pohjolan parhaaksi ravintolaksi. Taakse jäivät muun muassa kolmen Michelin-tähden ravintolat, norjalainen Maaemo ja tanskalainen Geranium.

- Vuonna 2015 Esperanto vastasi Ruotsissa Nobel-illallisista, ja nyt saamme heidät vierailulle Turkuun, iloitsevat hankkeen takana olevat Niko Honkanenja Jarno Seppä.

Kotipellon puutarhan myynti- ja markkinointivastaavana toimiva Honkanen on tehnyt paljon yhteistyötä Esperanton suomalaisen vuoromestari Taneli Myllyvirrankanssa, ja Esperanto oli ensimmäinen ruotsalaisravintola, joka alkoi käyttää Kotipellon puutarhan versoja ja yrttejä.

Kun Honkanen alkoi puuhata Esperanton pop up -vierailua Turkuun, luontevaksi yhteistyökumppaniksi nousi heti Smör. Keittiömestari Jarno Seppä oli valmis ottamaan vierailusta kopin.

- Tämä on meidän henkilökunnallemme aivan mahtava tilaisuus oppia uutta, ja tietysti tarjota myös asiakkaille jotain aivan erilaista, miettii Seppä.

Turkuun saadaan itse Esperanton ravintoloitsija, palkittu keittiömestari Sayan Isaksson. Honkanen neuvotteli vierailusta ensin Myllyvirra kanssa, mutta kun Isaksson kuuli hankkeesta, hän halusi ehdottomasti lähteä mukaan.

Skandinaavisia että japanilaisia vaikutteita omintakeisella tyylillään yhdistelevä Esperanto on palkittu yhdellä Michelin-tähdellä. Ravintolalle povataan toista tähteä, kun vuoden 2017 The Michelin Guide Nordic Countries -opas julkistetaan ensi keskiviikkona.

Esperanton pop up toteutetaan ravintola Smörissä lauantaina 8.4. kahdessa kattauksessa. Kumpaankin kattaukseen mahtuu 50 henkeä.

- Teemme ruuat täysin heidän ehdoillaan, luvassa on kuusi ruokalajia plus keittiön tervehdykset. Tarkka menu sovitaan lähempänä vierailua, kertoo Seppä.

Esperanton nokkamiehet sapauvat Turkuun jo todennäkäisesti saman viikon torstaina valmistelemaan vierailuaan, ja sunnuntaiksi Turkuun lennätetään koko Esperanton henkilökunta viettämään vapaapäivää.

- He halusivat tietää, mitä mahtavaa Turussa voisi tehdä sunnuntaina. Sanoin, että pahanpa pistitte, nauraa Honkanen.

Muita kevään kokkivierailuja Turussa:

Maaliskuu:Pitkän linjan keittiömestari Antti Vahteratekee vierailun omassa kotikaupungissaan. Hän on luonut Sergio's-ravintolaan oman ruokalistansa, jota toteutetaan ravintolassa kolmen päivän ajan, 1.-3.3.

Huhtikuu: Savoy- ja Roster- ravintoloista tuttu, turkulaislähtöinen keittiömestari Kari Aihinenvierailee ravintola Suomalaiselle Pohjalla ja tuo sinne Savoyn makuja 7.-8.4. Syksyllä Suomalaiselle Pohjalle saapuu vierailulle ravintola Nokastatuttu Ari Ruoho.

 Toukokuu: Helsinkiläisistä Muru- ja Pastis-ravintoloista tunnettu keittiömestari Timo "Lintsi" Linnamäkisaapuu kokkaamaan neljän ruokalajin menun Naantaliin, ravintola Uuteen Kiltaan 15.-16.5.

Elokuussa Uudessa Killassa vierailee Naantalissa syntynyt keittiömestari Petteri Luoto.

19.2. klo 16.29. jutusta korjatty Myllyvirran etunimeä.