Ruoka

Jymy-jäätelöä tuottava Suomisen maito on vuoden luomuyritys

Aurassa on reilun kahden vuoden ajan tuotettu luomujäätelöä, joka on saanut puolelleen sekä kuluttajat että ammattilaisraadit. Vuoden luomuyritys tähyää nyt ulkomaille ja lanseeraa markkinoille Suomen ensimmäisen mäntyjäätelön.

Ensin oli luomumaitoa tuottava, Tortinmäessä sijaitseva Vennan tila ja siellä kasvaneet veljekset Samulija Olli Suominen. Heillä oli halu jatkojalostaa oman tilan maidosta markkinoille luomutuotteita.

Kun yhtiökumppaneiksi saatiin "kokki, mainosmies ja valokuvaaja", eli Erkki Mikola, Jyrki Sukulaja Horst Neumann, päätettiin yhteistuumin keskittyä jäätelöön. Paikaksi löytyi Leafin vanha makeistehdas Aurassa, ja pian oltiin jo survomassa luomumansikoita ja raaputtamassa siemeniä pois vaniljatangoista. Niitä tarvittiin jäätelöön, joka sai nimekseen Jymy.

Ensin pärjättiin omin voimin, sitten apuun tarvittiin kavereita ja sukulaisia. Nyt homma on laajentunut niin, että yrityksellä on tuotantopuolella palkattuna neljä vakituista työntekijää ja jäätelöä valmistetaan joka arkipäivä, vuositasolla satatuhatta kiloa.

Reilut pari vuotta markkinoilla ollut Jymy-jäätelö on kerännyt kehuja kuluttajilta ja napsinut palkintoja toinen toisensa jälkeen. Jymy on muun muassa palkittu Malmössä kansainvälisillä luomumessuilla 2015.

Keskiviikkoiltana Turussa pidetyssä valtakunnallisten luomupäivien iltagaalassa Suomisen maito palkittiin valtakunnallisena Vuoden luomuyrityksenä.

Vuoden luomuyritys -titteliä on jaettu vuodesta 1991 alkaen. Valinnassa painotetaan innovatiivisuutta, ekologisuutta ja sitä, että kyseinen yritys on innostava esimerkki alalle. Yleisö saa ehdottaa ja äänestää palkinnon saajia, mutta lopullisen valinnan tekee luomuliiton hallitus.

- Suomisen maidon toiminnassa heijastuvat luotettavuus ja arvostus ja kunnioitus maata ja eläimiä kohtaan. Lehmät on tuotu hienosti tuotteiden markkinoinnissa esiin, kiittää luomuliiton asiantuntija Jaana Elo.

Tunnustus on otettu ilolla vastaan Suomisen maito Oy:ssä ja se valaa osaltaan uskoa siihen, että toiminnassa ollaan oikealla tiellä.

- Se tapa, jolla ruoka kasvatetaan ja valmistetaan vaikuttaa suoraan sen laatuun ja makuun. On hienoa jalostaa oman tilan maitoa valmiiksi kuluttajatuotteeksi asti, toteaa Olli Suominen

Jäätelöihin tuleva luomumaito hankitaan edelleen Samulin ja Ollin vanhempien, Jaakko ja Pirkko Suomisen 120 lypsylehmän luomutilalta.Raaka-ainetta riittää, vaikka yrityksen toiminta laajentuisi voimakkaastikin, sillä Vennan tilan tuotannosta jäätelönvalmistukseen menee tällä hetkellä noin kymmenen prosenttia.

Jymyä myydään ympäri Suomen, lisäksi sitä viedään muun muassa Viroon, Saksaan ja Englantiin. Yrityksellä on kovat suunnitelmat laajentaa vientiä entisestään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Markkinoilla on nyt kahdeksan eri jäätelömakua, ja ensi vuoden tammikuussa lanseerataan uusi maku, Suomen satavuotista itsenäisyyttä juhlistava mäntyjäätelö. Männyn kerkät on kerätty Karunasta, jossa sijaitsevat Varsinais-Suomen ainoat luomusertifioidut metsät.

- Tietääksemme Suomessa ei ole ennen ollut vähittäiskaupoissa männyn makuista jäätelöä, kertovat Suomiset.

Turussa tällä viikolla pidetyillä valtakunnallisilla luomupäivillä palkittiin myös varsinaissuomalainen Seppo Lohtaja luomun edelläkävijänä.

Luomutuotantoa kehitetään jatkuvasti yhä ekologisemmaksi ja eettisemmäksi tuotantotavaksi. Suomessa tuotantotapa alkoi saada merkittävämmin huomiota 1980-luvulla, ja silloin näkyvänä keulahahmona toimi Lohtaja. Luomuliiton puheenjohtajana hän toimi vuonna 1988 ja ehti tehdä vaikuttavaa edunvalvontatyötä. Lounais-Suomen luomuyhdistys palkitsi luomupäivien iltagaalassa myös uraa uurtaneen puutarhatuottaja T erhi Linjoksen.