Ruoka

Kermainen kaalilaatikko huru-ukkojen tapaan

- Tässä reseptissähän on voita melkein yhtä paljon kuin kaalia, hämmästelee Tarja Ahokas. - Niinpä, mutta me ollaankin huru-ukkoja, myhäilee Jari Merinen.

Huru-ukot aloittavat syyskauden kokkailut mehevällä kaalilaatikolla. Ja kuten arvata saattaa, kyseessä ei ole mikään kevytversio.

Tällä kertaa kokkaillaan Raision aikuisopisto Timalissa, ja mukana keittiössä on lehtori Tarja Ahokas.

- Lapsena en syönyt ollenkaan kaalilaatikkoa, mutta nyt se on intohimoni. On siis todella hauskaa olla mukana tekemässä tätä ruokaa vanhan ajan tyyliin huru-ukkojen kanssa, sanoo Ahokas.

Hän tosin katselee emeritus huru-ukko Reijo Haapasenlaatimaa kaalilaatikon reseptiä hieman kauhuissaan ja huomauttaa, että huomattavasti terveellisemmän version saisi vähentämällä voin määrää reippaasti ja käyttämällä laatikon nesteenä lihalientä.

- Me käytämme kuitenkin kermaa, koska olemme huru-ukkoja, emmekä voi tehdä mitään ilman voita ja kermaa, kommentoivat Haapanen ja huru-ukko junior Jari Merineniloisesti.

Kaalilaatikon salaisuus on se, että kaalisilppua haudutetaan paistinpannulla riittävän kauan, parisenkymmentä minuuttia. Jos kotoa löytyy vokkipannu, se sopii hommaan mainiosti, sillä se on riittävän kookas.

Pannulle lisätään paistamisen aikana siirappia ja tarvittaessa vähän vettä, jotta kaali ei pala kiinni pannuun, vaan se hautuu meheväksi ja makeaksi. Mausteista tärkeä on suolan ja pippurin lisäksi käytettävä meirami.

Kun kaali hautuu, toisella pannulla paistetaan sipulia ja sikanautaa, ja kattilassa kiehuvat rikotut ohrasuurimot.

-Sika-nauta -jauheliha on rasvaista ja antaa laatikkoon makua. Pelkkä naudanjauheliha on tähän ruokaan turhan kuivaa, miettii Ahokas.

Moni käyttää kaalilaatikkoon riisiä, mutta huru-ukot suosivat ohraa. Siitä tulee ruokaan enemmän makua, purutuntumaa ja ruokaisuutta.

Ahokas ehdottaa, että kaalilaatikkoa voisi modernisoida kokeilemalla suurimoiden tilalla hirssiä, tattaria tai kvinoaa. Ahokas itse tekee kaalilaatikon usein ilman suurimoita, ja lisää vain sipulin ja kaalin kaveriksi vielä porkkanaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaalilaatikkoa voi halutessaan hauduttaa uunissa pitkään.

- Sillä aikaa voi käydä lenkillä, että linjat kestävät tämän ruuan, naurahtaa Ahokas.

Jari Merinen harmittelee sitä, että monessa perheessä ei enää tehdä tällaisia pitkän valmistusajan vaativia ruokia.

- Kaiken ruuan pitäisi nykyisin olla valmista kymmenessä minuutissa!

- Nämä vanhan ajan ruuat ovat kuitenkin todella maukkaita ja ne syntyvät edullisista raaka-aineista. Meidän huru-ukkojen tavoitteena onkin innostaa ihmisiä kokeilemaan myös perinteisiä ruokia.

Huru-ukkojen kermainen kaalilaatikko
Huru-ukkojen kermainen kaalilaatikko

Katso video siitä, miten kaalilaatikko valmistuu Timalin keittiössä.


Kaalilaatikko

(neljälle)

1 kg keräkaalia

250 g voita

2 rkl siirappia

1 rkl kuivattua meiramia

suolaa ja pippuria myllystä

 

1½ dl rikottuja ohrasuurimoita

 

voita

1 iso kuorittu sipuli pieniksi kuutioiksi pilkottuna

300 g sikanautajauhelihaa

suolaa ja pippuria myllystä

 

3 dl kermaa

(tupsu persiljaa)

Poista kaalista kanta ja suikaloi kaali. Sulata voi pannussa, kuullota siinä kaalisuikaleita noin 15 minuuttia sekoitellen koko ajan.

Lisää siirappi, meirami ja suola. Hauduta kaalia ilman kantta pehmeäksi viitisen minuuttia tai kunnes neste on haihtunut pois.

Keitä ohrasuurimot vedessä kypsiksi paketin ohjeen mukaan (noin 15-25 minuuttia).

Kuullota sipulikuutiot pannussa voissa. Lisää jauheliha ja ruskista se. Mausta suolalla ja pippurilla.

Yhdistä jauhelihaseos ja keitetty ohra pannulla, lisää joukkoon 3/4 kypsästä kaalista.

Voitele uunivuoka ja laita osa kaalista vuoan pohjalle. Levitä päälle jauheliha-ohra-kaalitäytettä  ja päällimmäiseksi loput kaalisuikaleet  Kaada kerma ainesten päälle. Kypsennä kaalilaatikkoa noin 20-30 minuuttia 180-asteisessa uunissa tai kunnes laatikon pinta saa kauniin värin. Peitä vuoka tarvittaessa ja jatka paistamista. Laske uunin lämpöä ja anna laatikon hautua pehmeäksi.

Kaikkiaan laatikon kannattaa antaa kypsyä uunissa noin tunnin verran. Halutessaan laatikkoa voi hauduttaa pitempäänkin matalammassa lämmössä - sen maku vain paranee.

Koristele kaalilaatikko halutessasi persiljatupsulla. Tarjoa kypsä kaalilaatikko puolukkasurvoksen kera.