Ruoka

Turun kauppahalli, rakastettuni

Turun kauppahalli täyttää tänä vuonna 120-vuotta. Vuonna 1896 avatulla hallilla on aivan erityinen paikka turkulaisten sydämissä. Kävimme kauppahallissa kyselemässä, mitä muistoja ihmisillä halliin liittyy.Hallissa tungoskaan ei haittaisi

"Muutin Turkuun Oulusta 1970-luvun alussa ja otin kauppahallin heti omakseni. Siitä lähtien olen asioinut hallissa säännöllisesti. Vaimoni on turkulainen. Kauppahalliin ja toriin olin tottunut jo Oulussa.

1970-luvulta muistan hallista erityisesti vihannesliikkeet ja juustokauppa Seikkulan.

Käyn täällä joka viikonloppu ja arkisin myös. Ostamme lihan ja leivät täältä. Täällä on hyvä valikoima ja tunnetut tuotteet. Ja täältä saa myös pienten toimittajien tuotteita. Toki tänne vetää myös hyvä palvelu.

Joulun alla täällä on tungosta, mutta se jotenkin sopii tänne. Täällä ei tungoksessakaan tunteet kuumene.

Minua ei haittaa, että halli on vuosien saatossa muuttunut. Ravintolamaailman tulo on vain positiivinen asia, se tuo uusia asiakkaita. Samoin Alko.

Täällä käydessäni juon usein myös kahvit. Siihen minulla ei ole mitään vakiopaikkaa, käyn eri kahviloissa.

Leivän olen hakenut samasta paikasta siitä alkaen kun se tuli halliin."

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erkki Montin

Herkkujen raaka-aineiden tyyssija

"Halli on meidän perheelle ollut paikka, josta haetaan erityisesti kalat, mutta myös lihaa, vihanneksia ja leipää. Erityisesti 1980-luvulla kävimme täällä paljon. Vaikka elämä oli kiireistä, hallissa käytiin varsinkin viikonloppuna, mutta myös viikolla.

Edesmennyt mieheni oli kova laittamaan ruokaa. Siikaa haimme täältä usein ja hän graavasi sen.

Täältä hän osti ainekset riimihärkään, jota hän mielellään laittoi. Riimihärkä raakakypsytettiin mausteseoksessa jääkaapissa ja taidettiin siihen laittaa konjakkiakin. Lammas oli meidän herkkua ja sitäkin täältä saa.

Kevättalvella ostimme usein madetta ja laitoimme madekeittoa. Niin ja mätiä tietysti.

Nykyään tulen tänne melkein joka viikko syömään kalakeittoa. Huolehdin sillä tavalla kalansaannistani. Kalakeittoa tarjoillaan kalakaupan tiskillä ja se on niin suosittua, että paikkaa joutuu joskus jonottamaan. Minusta tämä on kuitenkin hyvin kodikas ympäristö. Ei tätä tunnelmaa muualla ole.

Kun tulee vieraita kauempaa, tuon heidät halliin ostamaan leipää ja savustettua ylikypsää liha."

Kirsti Hämäläinen-Forsell

Joulun suunnittelu alkaa jo syksyllä

"Ensimmäiset muistoni hallista ovat siitä, kun kävimme aina isoäidin kanssa täällä ostoksilla. Olin silloin alle viisivuotias. Vuonna 1992 perustin tänne halliin yhdessä vanhemman kollegan kanssa lihaliikkeen. Hän oli ollut täällä töissä 1950-luvulla ja halusi takaisin. Hän on nykyään jo eläkkeellä, mutta käy joka viikko katsomassa, miten täällä pärjäillään.

1990-luvulla vähittäiskaupat ostivat vielä pieniltäkin toimittajilta kuten meiltä. Saatoin hakea puolikkaan possunruhon pakettiautolla ja se paloiteltiin täällä. Nykyään sellainen ei enää olisi mahdollista. Sain lisänimen ulkoministeri, koska hoidin toimitukset.

Nykyään pidän kauppaa yhdessä vaimoni kanssa ja myymme vähittäisasiakkaille. Asiakkaat ovat uskollisia, mutta moni on poistunut joukostamme. Uusia asikkaita olisi hyvä saada.

Täällä on hieno ilmapiiri, olemme kuin suurta perhettä.

Joulunalus on myynnin kannalta tärkein aika. Jo nyt suunnittelen ja teen tilauksia jouluksi. Pian aloitan rullasylttyjen teon. Kun joulu koittaa, olen yleensä ihan poikki. Ja samalla myös iloinen, kun kauppa on käynyt."

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mika Aarnio(Lihakauppa Lihakarhut)

Bloggaajan hovihankkija

"Olen käynyt kauppahallissa ensi kertaa varmaan suunnilleen samanikäisenä kuin tyttäreni Iris on nyt. Hän on vuoden ja kahdeksan kuukautta. Muistan voisilmäpullat, joita syötiin aina Sininen juna -kahvilassa.

Kirjoitan blogia Simppeli sormiruokakeittiö. Sormiruokailu on vaihtoehto soseiden syöttämiselle, kun vauva opettelee syömään.

Minusta tuli kauppahallin vakioasiakas bloggaamisen myötä. Täältä voi aina kysyä, kun tarvitsee neuvoja.

Varsinkin kalan kanssa olen tarvinnut apua.

Tänään tulin tänne kysymään Jokisen lihaliikkeestä, mikä jauheliha pysyy koossa ja sopii pötköinä syötävään makaronilaatikkoon. Samalla ostin lapsille silakkaa, josta he pitävät kovasti.

Tulen tänne myös silloin, kun minulta on ideat lopussa. Jo hallin ihanat tuoksut inspiroivat.

Kaikki kaverinikin käyvät kauppahallissa. En kaipaa tänne oikeastaan mitään muuta lisää kuin vaunuparkkia. Silloin ei tarvitsisi ottaa vaunuja ahtaille asiakaspaikoille esimerkiksi kahviloihin."

Marjut Ollila  

Suomen toiseksi vanhin kauppahalli

  • Turun kauppahalli avattiin vuonna 1896. Rakennuksen on suunnitteli Gustaf Nyström.
  • Vesijohto halliin saatiin vuonna 1905.
  • Kauppahalli on 118,5 metriä pitkä, 30 metriä leveä ja 13 metriä korkea.
  • Hallissa pystyttiin pitämään jopa juoksukilpailuja. Vuonna 1901 siellä juostiin 4X100 metrin pikaviestin Pohjoismaiden kärkiaika.
  • Kaasuvalot vaihtuivat sähkövaloihin vuonna 1932.
  • Hallin pihalla säilytettiin häkeissä siipikarjaa 1940-luvun puoliväliin saakka.
  • Kauppahalli selvisi sotien pommituksista ilman vaurioita.
  • 1960-luvulla kauppahalli oli teknisesti vanhentunut ja jopa sen purkamista suunniteltiin. Se synnytti Turussa kansanliikkeen.
  • Kauppahalli peruskorjattiin vuosina 1976-1978.
  • Viimeisin iso korjaus tehtiin vuonna 2013, jolloin mm. hallin Linnankadun puoleiseen päähän tehtiin iso ravintolasali. Lähde: kauppahalli.fi