Ruoka

Wärtsilän vanhaan pumppaamoon suunnitteilla rento ravintola

Aurajoen alajuoksulle, Wärtsilän entiseen pumppaamorakennukseen suunnitellaan noin 80-paikkaista ravintolaa. Jos kaikki menee sujuvasti, paikka voi avautua jo ensi vuoden aikana.

Arkkitehti Renni Haromakiinnitti pari vuotta sitten huomiota Itäisellä Rantakadulla aivan jokirannassa olevaan pieneen, matalaan rakennukseen.

- Se oli siinä unohdetun oloisena, joten aloin selvittää, kenelle se kuuluu.

Rakennus oli Wärtsilän vanha pumppaamo ja siksi Wärtsilän omistuksessa. Rakennukselle ei ollut enää virkaa, joten sille oli haettu purkulupaa.

Haromaa ajatus rakennuksen purkamisesta suretti, hänen mielestään se kannatti mieluummin säilyttää ja pikemminkin keksiä sille jokin käyttötarkoitus. Mutta mikä? Voisiko siihen perustaa kahvilan tai ravintolan?

Haroma suunnittelee arkkitehtitoimistonsa kautta loft-asuntoja aivan pumppaamon viereen, ja näki, että ravintola istuisi kokonaisuuteen mainiosti. Niin hän alkoi käydä läpi kaupungin eri tahoja ja kysellä, mitä mieltä ravintolaideasta oltaisiin. Vastaanotto oli erittäin myönteinen.

- Kaupunki tuntui suhtautuvan pelkästään positiivisesti siihen ajatukseen, että alueelle tulisi lisää palveluja.

Asiaa on nyt valmisteltu reilun puolentoista vuoden ajan. Haroma on tehnyt esisopimuksen Wärtsilän kanssa rakennuksen ostamisesta, ja tällä viikolla Turun kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti alueen 344 neliön maa-alan vuokraamisesta Haroman perustamalle yhtiölle. Lisäksi rannasta vuokrataan 181 neliötä maa-alaa sadan asiakaspaikan ulkoilmaravintolalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

-Minä en ole ravintoloitsija, vaan arkkitehti, ja siinä roolissa aion pysyä. Minulle on tässä tullut tällainen homman kasaanjuoksijan rooli, mutta se tuli vähän sattumalta, Haroma naurahtaa.

Hän pitää pumppaamorakennusta arkkitehtonisesti hyvin mielenkiintoisena. Rakennuksessa on ollut aikoinaan toinen kerros, joka on myöhemmin purettu. Nyt Haroman suunnitelmissa on rakentaa kakkoskerros uudelleen, ja sijoittaa tuleva ravintola nimenomaan siihen. Tällä hetkellä olemassa olevaan ensimmäiseen kerrokseen sijoittuisivat ravintolan keittiötilat ja muun muassa vessat.

Suunnitelmia, piirroksia ja 3D-mallinnuksia on tehty, mutta Haroma ei halua esitellä niitä vielä, sillä suunnitelmat ovat parhaillaan tarkentumassa. Ravintolan asiakaspaikkojen määräksi hän arvioi kuitenkin noin 70-80.

Uuden ravintolan vetovastuun aikoo ottaa Jerome van Breemen, joka on ollut Haroman kanssa mukana pumppaamohankkeessa pitkään. Breemen on aiemmin muun muassa pyörittänyt Pinellassa Ribs-ravintolaa vuosina 1994-2004.

- Olemme Jeromen kanssa miettineet paikan konseptia paljon. Mielestäni siihen ei kannata tehdä fine dining -ravintolaa eikä toisaalta mitään biletyspaikkaakaan, vaan helposti lähestyttävä, rento, laadukas ravintola, jossa on laaja terassi.

Haroma uskoo, että uudella ravintolalla olisi edellytykset pärjätä

- Se on todella hienolla paikalla, lähellä jokea, ja siihen paistaa ilta-aurinko. Paikalta on komeat näkymät muun muassa Suomen Joutsenelle ja Turun linnaan. Lisäksi alajuoksulla asuu paljon väkeä, ja alueelle rakennetaan koko ajan lisää.

- Toivon, että se upea, kansainvälinen tunnelma mikä nyt jo on jokirannassa keskustan lähellä, ulottuisi aina alajuoksulle asti.

Haroma sanoo, että tulevat kuukaudet näyttävät, miten nopeasti hanke tulee etenemään. Hän arvioi että jos asiat loksahtavat kohdilleen, valmista tulisi jo ensi vuoden aikana.

Vanhan pumppaamorakennuksen päällä on tällä hetkellä Wärtsilän entinen nosturi, jonka Kiinteistöliikelaitos aikoo siirtää Unioninkadun päähän.