Tunnetko jo nämä? - Ruissalon runsas kahvila- ja ravintolatarjonta kutsuu herkuttelemaan

HELI NIEMINEN

Ruissalon tammimetsien suojista löytyy valtava määrä tutustumisen arvoisia kohteita - rohkeasti siis vaikkapa telakka-alueelle ja kiemuraisille pikkuteille.

Avelia Cafe

(Hevoskarintie 23)

Telakka-alueelle ajaessa mieleen voi hiipiä pieni epäusko siitä, onko ollenkaan oikeassa paikassa, mutta totta se on - rosoisen alueen kätketty helmi on Avelia, tyylikäs sisustusliike, jonka yhteydessä toimii kahvila. Turha silti luulla olevansa paikan ainut asiakas - kahvila on selvästi suosittu ja monien tiedossa, onhan se toiminut telakka-alueella jo puolisentoista vuotta.

Kauniilla ilmalla kahvit voi nauttia jommalla kummalla terasseista ja seurata samalla vaikkapa alueen vierasvenesataman kunnostusta.

Aveliassa on tarjolla pientä makeaa ja suolaista syötävää, ja ne on aseteltu esille kauniisti. Erikoisuus on se, että kaikki paikan päällä leivottavat tuotteet ovat gluteenittomia.

- Olemme saaneet gluteenittomuudesta todella paljon positiivista palautetta! Jotkut asiakkaat ovat toki voineet etukäteen ajatella, että voiko gluteeniton olla hyvää, mutta tulleet lopuksi kertomaan, että kyllä oli, naurahtaa yrittäjä Mari Håkans.

Asiakkaiden suosikiksi on noussut myös espanjalaistyyppinen munakas, joka tarjoillaan pienen salaatin kera.

Avelia avoinna ti-pe klo 11-18 ja la klo 11-16. Lisätietoja: avelia.fi

Villa Promenade

(Kansanpuistontie 76)

Keskellä Ruissalon kansanpuistoa seisova vaaleankeltainen Villa Promanade elää kesän kiivaimmat päivänsä Ruisrockin aikana, sillä silloin se on koko alueen keskipisteessä. Muuten asiakaskunta muodostuu muun muassa ulkoilijoista ja lapsiperheistä.

Villa Promenade tunnettiin noin kymmenen vuotta nimellä Aurinkoravintola, mutta vuonna 2011 sen nimi vaihdettiin Villa Promenadeksi. Rakennus on suunniteltu ravintolakäyttöön vuonna 1864 ja tuolloin ruokalistalta löytyi muun muassa kilpikonnakeittoa. Nykyisin paikka toimii kahvilana ja tarjolla on suolaisia ja makeita herkkuja. Kahvilatoiminnasta on viime kesästä alkaen vastannut Herkkupiste.

Aukioloajat: kesä-heinäkuussa joka päivä klo 11-18 (säävarauksella). Lisätiedot: villapromenade.fi

Cafe Vanha Tammi

(Ruissalon puistotie 215)

Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä toimiva Cafe Vanha Tammi kuuluu nykyisin Sunborn-ketjuun. Kahvilassa myydään suolaisia ja makeita herkkuja, muun muassa munkkeja ja pullaa. Lisäksi tarjolla on päivittäin keittolounas klo 11.30-15.

Cafe Vanha Tammi avoinna joka päivä kello 10-17. Lisätietoja vanhatammi.fi

Turun Pursiseuran ravintola

(Pursiseuranranta 30)

Voissa rapeiksi paistetut muikut ja makoisia uusia perunoita - siinä kesäinen lounas vailla vertaa.

- Nojaamme ruokatarjonnassamme vahvasti kalaan, sitä ihmiset täällä haluavat syödä, kertoo yrittäjä Jani Hellström. Hän on aloittanut Turun Pursiseuran ravintolan yrittäjänä tänä kesänä.

Hellström sanoo käyttävänsä mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa, muun muassa ravintolan pippuripihvi tehdään Honkapirtin luona laiduntavan karjan lihasta, perunat taas tulevat Rymättylästä.

Arkipäivinä tarjolla olevaan lounaaseen kuuluu pieni salaattipöytä ja lämmin ruoka, joka tuodaan asiakkaalle annoksena. Hinnat vaihtelevat 10-20 euron tuntumassa.

Tämän kesän à la carte -suosikkeja ovat olleet muun muassa paistetut ahvenet rapukastikkeella, fish & chips ja burgerit. Sunnuntaisin Pursiseuralla on tarjolla brunssi.

Turun Pursiseuran ravintolarakennuksen historia on erikoinen.  Alun perin rakennus oli yksityishuvila, jonka Turun kaupunki pakkolunasti Suomen ensimmäiseksi siviililentoterminaaliksi. Tältä vesilentoasemalta lennettiin Tukholmaan.

Turun Pursiseuran ravintola avoinna ma-la klo 11-21, su 12-18. Lisätiedot turunpursiseuranravintola.fi

Honkapirtti

(Albert Ravilan raitti)

Lautasellinen hernekeittoa, päälle pari palaa pannaria mansikkahillolla ja kermavaahdolla - siinä legendaarinen annos joka kuuluu syödä Honkapirtillä. Trendit eivät pirttiä tai sen sisustusta heiluttele, ja myös hinnat ovat jääneet miellyttävällä tavalla menneisiin aikoihin - monestakaan paikasta ei nykyään enää saa kakkupalaa alle kolmella eurolla. Toinen Honkapirtin klassikko ovat rapsakat munkit.

Honkapirtissä on elokuun loppuun asti päivittäin tarjolla keittolounas, ja tiistaisi, torstaisin ja sunnuntaisin se on hernekeitto. Jälkiruuaksi on pannaria, Ahvenanmaan pannukakkua tai joskus lettuja.

Honkapirtin historia on mielenkiintoinen, sillä sen kaikki vaiheet - idea, suunnittelu, työnjohto ja toteutus sisustusta myöten on JR 14 -jalkaväkirykmentin käsialaa.  JR14 on vuosina 1941-44 käydyssä sodassa pääasiassa turkulaisista ja Turun ympäristöpitäjistä koottu jalkaväkirykmentti. Honkapirtti on valmistettu Uhtuan kelohongasta ja kuljetettu Turkuun vuonna 1943. Sen sisustuksesta löytyy paljon viitteitä rakennuksen historiaan.

Honkapirtti kuuluu Sunborn-ketjuun. Se on avoinna vuoden ympäri joka päivä klo 10-17. Lisätietoja: honkapirtti.fi

Villa Kuuva

(Kuuvantie 198)

Villa Kuuvaan pitää ajaa hieman töyssyisiä pikkuteitä pitkin, mutta kahvilan verannalta avautuva komea merinäköala ja paikan suussa sulava valkosuklaa-vadelmakakku ovat poikkeamisen väärtit.

Viime kesänä avautuneessa Villa Kuuvassa pääsee kirjaimellisesti kahville jonkun toisen terassille, sillä yrittäjä Sanna Suomi asuu itse talon yläkerrassa.

- Me olemme vähän tällainen salakuppila, naurahtaa Suomi. Kahvilan pito on hänelle puoliksi harrastus, mutta sana paikasta on kiirinyt asiakkaalta toiselle.

Kahvilassa on tarjolla suolaisia piirakoita ja makeita kakkuja, monet niistä valmistetaan sukuresepteillä.

- Joka päivä joku pyytää johonkin leivonnaiseen reseptiä, mutta en anna niitä, Suomi hymyilee.

Villa Kuuva on avoinna kesä-elokuussa päivittäin klo 11-17.30. Lisätietoja yrityksen Facebook-sivuilta.

Kesäkahvila Paratiisi

(Iso-pukintie 39)

Paratiisi-kesäkahvila on ollut kahden siskoksen kesäprojekti. Miljaja Marianna Urpoovat tehneet opiskeluunsa liittyvää harjoittelua samalla kun ovat pyörittäneet omaa kahvilaa. Ihanilla leivonnaisillaan ja hienoilla maisemillaan suosiota saavuttanut kahvila sijaitsee Villa Bella Vista -nimisessä rakennuksessa, jota kunnostetaan parhaillaan juhlatilaksi.

Avoinna: Kesäkuussa: la 10.6.- su 11.6., ma 26.6.- ke 28.6.

Heinäkuussa: la 1.7.- to 6.7., ma 10.7.- su 16.7., ma 24.7.- su 30.7.

Elokuussa: ma 31.7.- pe 4.8., ma 7.8.- pe 11.8., ma 14.8.- pe 18.8.

Lisätiedot yrityksen Facebook-sivuilta.

Aura Golfin klubiravintola

(Ruissalon puistotie 536)

Ei tarvitse osata pelata golfia tai kantaa mukanaan bägiä voidakseen syödä Aura golfissa. Kenttien ympäröimässä klubiravintolassa on tarjolla päivittäin muun muassa kymmenen euron hintainen lounas, johon kuuluu monipuolinen salaattipöytä ja lämmin ruoka. Lisäksi listalta löytyy muun muassa hampurilaisia sekä todella tuhti klassikko, klubileipä, jonka nautittuaan tietää syöneensä.

- Fine dining ei täällä vedä, ihmiset ovat nälkäisiä ja kaipaavat kunnon ruokaa, sanoo ravintolan vanhempi keittäjä Jouni Kairenius.

Aura Golfin ravintolassa on myös kahvilapuoli, tarjolla on täytettyjä leipiä ja leivonnaisia, jotka valmistetaan paikan päällä.

Aura Golfin klubiravintola on avoinna ma-su klo 8-22. koko golf-kauden ajan. Lounasbuffet tarjolla arkipäivisin klo 11-16 ja pyhäpäivisin klo 12-16. Lisätiedot auragolf.fi

Ruissalon kylpylä

(Ruissalon puistotie 640)

Jo Ruissalon kylpylän aulassa odottaa herkullinen kattaus: myynnissä on oman leipomon jättimarenkeja, cookies-keksejä, näkkileipää ja grinssejä. Aulan kahvilassa työskentelevä Eija-Riitta Sarmaskertoo, että ne ovat suosittuja muun muassa tuliaisiksi.

Kylpylän ruokatarjonta on monipuolinen, sillä syömään voi pistäytyä niin aamiaiselle, lounaalle kuin päivällisellekin. Lisäksi aulan kahvilan muhkeat leivät riittävät kevyeksi lounaaksi. Isompaan makeannälkään Sarmas esittelee ns. Ruissalo-pullaa eli hillittömän suurta, miehen kämmenen kokoista voipullaa.

- Moni luulee että tämä maksaa paljon, kun tämä on kooltaan niin suuri, Sarmas naurahtaa. Mutta hinta on vain kolme ja puoli euroa.

Sunborn-ketjuun kuuluvasta Ruissalon kylpylän aulassa toimiva kahvila on avoinna ma-to klo 10-22.30 ja pe-la 10-23.30 ja su klo 10-22. Lisätietoja Ravintola Merisalin tarjonnasta: ruissalospa.fi 


Villa Saaro 

(Saarontie 59)

Ruissalon leirintäalueen kahvila Villa Saaro sijaitsee upeassa empiretyylisessä huvilassa. Rakennus on vuodelta 1850, lasiseinäinen veranta on rakennettu vuonna 1887.

Rakennus on Turun kaupungin omistama, ja siellä on ollut kahvilatoimintaa vuodesta 1958. Kahvila-ravintolan yrittäjinä ovat vuodesta 2001 toimineet Hannuja Anne Toivonen. He pyörittävät myös Wanhan paronin kellariaTurussa.

Villa Saaron pitkässä tiskissä on melkoisesti valikoimaa: seitsemää erilaista täytettyä leipää ja useampaa lajia munkkia ja pullaa. Kahvilan leivät ja leivonnaiset ovat raakapakasteita, leivät täytetään paikan päällä, kakut leivotaan itse. Lisäksi tarjolla on ruokaa.

- Säiltään huonona viime kesänä ruoka oli erittäin tärkeässä asemassa, kun monet asuntovaunuilijat eivät viitsineet kokata itse ja tulivat tänne syömään. Tänä vuonnakin ruokaa on myyty paljon, kertoilee Hannu Toivonen.

Villa Saaro on kesäkaudella avoinna päivittäin klo 11-19. Lisätiedot harito.fi

Juttua on muokattu 29.5.klo 11.00, lisätty vuoden 2017 tiedot ja aukiolojat.