Ruoka

Kaskis vei palvelutalon asukkaat villiyrttiretkelle

Turkulaisessa palvelutalossa perinteiseen kotiruokaan halutaan twistiä, ja nyt sitä haetaan villiyrteistä.

Kaskiksen ravintoloitsijat, villiyrttimies ja palvelutalo Auroran henkilökunta sekä asukkaat lähtevät yhdessä metsään. Kyseessä ei suinkaan ole tavallinen retki, vaan tarkoituksena on tutustua lähimetsän antimiin ja kerätä herkkuja päivän lounaalle.

Vehreässä metsässä tuleekin heti vastaan vaikka mitä lautaselle sopivaa. Ensimmäisenä pysähdytään kaikille tutun kuusen luokse.

– Kuusenkerkkää voi syödä sellaisenaan tai siitä voi tehdä esimerkiksi siirappia. Olen myös tehnyt kuusisuolaa ja kuusiöljyä, villiyrttiasiantuntija Tommi Kangaskertoo.

– Meilläkin on ravintolassa tarjottu kuusenkerkkäjäätelöä, Kaskiksen Simo Raisio, huikkaa.

Kaskiksen keittiömestarit Simo Raisio ja Erik Mansikkaovat suunnitelleet jo muutaman kuukauden ajan palvelutalo Aurorassa tarjottavat ruuat. Omassa ravintolassaankin he käyttävät runsaasti villiyrttejä ja nyt villiyrtit halutaan lisätä myös palvelutalon ruokiin.

– Ravintolassa käytämme paljon villiyrttejä, kuten katajanmarjoja ja oksia sekä männynkukintoja, Mansikka kertoo.

Yhteistyö palvelutalon kanssa on toiminut hyvin.

– On ollut mielenkiintoista ja hauskaa kehittää ruokaa myös palvelutaloon. Kaskiksen tapaan kaikki raaka-aineet tulevat läheltä. Ruoka valmistetaan päivittäin palvelutalossa, eikä vain lämmitetä, Mansikka sanoo.

Huippuravintolan ja palvelutalon yhteistyö on vielä uutta Suomessa.

– Tavoitteenamme on muuttaa ikäihmisiin liittyvää ruokakulttuuria. Palvelutalon asukkaille ruoka ja ruokailu ovat tärkeä osa päivää. On tärkeää tarjota oikeasti maukasta ruokaa, palvelukodin johtaja Kirsi Leväpeltosanoo.

Ruoka on saanut asukkailta kiitosta.

– Ruokalistassa täytyy toki olla tuttuja makuja, mutta haluamme tarjota myös uusia makumaailmoja. Välillä syömme muun muassa aasialaisia makuja. Kysellemme asukkaiden mielipiteitä ja teemme niiden perusteella tarvittavia muutoksia listaan, Leväpelto kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Metsäkierroksen aikana pysähdytään muun muassa pihlajan, tammen, jauhosavikan, horsman, koiranputken ja katajan äärelle. Kaikista metsässä vastaantulevista kasveista Tommi Kankaalla on antaa monta vinkkiä.

Hän kiinnostui itse villiyrteistä vuosia sitten omien terveysongelmiensa vuoksi. Nyt hänen lautaseltaan ei löydy oikeastaan muuta kuin itse luonnosta kerättyä.

– Kataja on nyt parhaimmillaan, ja esimerkiksi pihlajan lehtinuput ovat hyviä, Kangas kertoo metsäkierroksella.

– Mieto maku. Tätähän voisi käyttää, vaikka salaateissa, palvelukodin asukas Lea Sulonentoteaa maistaessaan pihlajan lehteä.

Simo Raisio kerää matkan aikana pussiin aineksia, joita käytetään seuraavaksi valmistettavalla lounaalla. Lounaaksi kokit loihtivat paistettua siikaa yhdessä katajanmarjojen kanssa sekä nokkosmantelikastiketta, uunijuureksia ja villiyrttisalaattia, jossa on muun muassa horsmaa ja koiranputkea.

Ruokapöydässä kaikki näyttää maittavan.

– Villiyrttisalaatti on ihanaa, Lea Sulonen toteaa.

Villiyrttimiehen tämän hetken top3

  1. Syreeni. Siitä voi valmistaa esimerkiksi raikkaan kesäjuoman mansikan, sokerin ja kivennäisveden kanssa.
  2. Jauhosavikka. Sitä voi käyttää pinaatin tapaan.
  3. Nokkonen. Se sopii perunan kanssa mainiosti.