Ruoka

Pub Stallhagen on yksi Ahvenanmaan suosikkikohteista: Olut on uusi viini!

Sotilasparakki, sipulivarasto, vanhainkoti - ja nyt pienpanimo.

Punakylkinen rakennus on pitkän historiansa aikana nähnyt monenmoista, ja nyt sen suojissa toimii Ahvenanmaan ainoa panimo, Stallhagen, ja sen vieressä Pub Stallhagen.

Paikassa voi voi maistella Stallhagen-panimon tuotteita, lisäksi tarjolla on ruokaa aamusta iltaan. Alueella järjestetään myös konsertteja, tapahtumia ja teatteriesityksiä. Ei ihme, että paikka kerää vuosittain 50 000 kävijää, ja se on yksi Ahvenanmaan suosituimmista käyntikohteista.

Pienpanimo Stallhagen on toiminut Ahvenanmaalla vuodesta 2004.

– Toisin kuin Raamatussa, jossa puhutaan että ensin tulee seitsemän lihavaa ja sitten seitsemän laihaa vuotta, meillä ensimmäiset seitsemän vuotta tuli tappiota, kertoo toimitusjohtaja Jan M Wennström.

Käsityöoluiden kysynnän kasvu on noussut rytinällä sekä maailmalla että Pohjoismaissa. Viime vuosina kiinnostus Stallhagenin tuotteisiin oli niin kovaa, että myynti on noussut Suomen markkinoilla viidessä vuodessa noin 30 prosenttia.

– Oluttrendi tuntuu pysyvän ja vain vahvistuvan. Se liittyy osaltaan siihen, että ihmiset ovat kiinnostuneita lähituotteista ja tuotteiden alkuperästä, sanoo Wennström tyytyväisenä.

– Oluesta on tullut uuni viini. Yhä useampi valitsee ruuan kanssa olutta, ja Pohjoismaisen keittiön makuihin olut sopii sitä paitsi usein paremmin kuin viini.

Viime vuonna Stallhagenin tuotannossa oli 28 erilaista olutta, joista osa oli sesonki- ja private label -tuotteita. Jatkuvassa tuotannossa on reilut kymmenen olutta.

– Monet pienpanimot hakevat tuotteissaan ääripäitä, niin että tottumattomalla menee kieli solmuun ja lähtee tukka päästä. Me taas yritämme löytää sellaisia makuja, etteivät asiakkaat pelästy, Wennström naurahtaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pub Stallhagen on siitä erikoinen ruokapaikka, että varsinaista menua ei ole.Tarjolla on joko kalaa tai lihaa, sekä tarvittaessa kasvisruokaa.

– Valmistamme ruokaa paikallisista raaka-aineista, ja periaatteemme on, että käytämme hyödyksi eläimen kaikki osat. Siksi tarjolla oleva liha- tai kalaruoka saattaa vaihtua kolme-neljä kertaa saman päivän aikana, kertoo yrittäjä Christian Ekström.

Pus Stallhagen perustettiin panimon kylkeen vuonna 2010, ja tulevana syksynä toimintaa ollaan jo laajentamassa.

Ravintola tarjoaa lounasta ympäri vuoden. Pub Stallhagenin lounas maksaa 10 euroa, listaruuat noin 15-18 euroa. Lapsille voi ostaa puolikkaan annoksen.

Lue pitempi juttu aiheesta Turun Sanomien tuottamasta Makujen saaristo -lehdestä. Sitä myydään isommissa lehtipisteissä.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit