Silakkapihvejä ja kunnolla ravistettuja mummonkurkkuja

HELI NIEMINEN

Ruisjauhossa kieritellyt, tillillä täytetyt silakkapihvit maistuvat muusin ja mummonkurkkujen kera.

Ensin tehdään muusia huru-ukkojen tyyliin. Otetaan reilu parisataa grammaa voita, purkki kuohukermaa ja niin, tosiaan, tarvitaanhan sitä muutama perunakin vielä.

- Voi on terveellistä, kunhan sitä ei pistä paljoa, sanoo emeritus huru Reijo Haapanenja sipaisee veitsellä kunnon palasen.

Suolan kanssa sen sijaan ollaan tarkempia.

- Jos perunoiden keitinvedessä on ollut suolaa, ei kannata lisätä suolaa ilman että maistaa ensin.

Huru-ukkojen keittiönä toimii tällä kertaa Turun ammatti-instituutin Lemminkäisenkadun toimipiste, ja mukana menossa on siellä opettava keittiömestari Daniel Lemberg. Hän on valmistellut silakkapihvit Haapasen kanssa paistovalmiiksi perunoiden vielä kiehuessa.

Leivinlauta suojattiin etukäteen leivinpaperilla, jotta tiskaamista tulee vähemmän.

Itse pihvien teko on helppoa: ruis- tai ohrajauhot leivinpaperille, suolaa päälle ja sitten silkkafileet nahkapuoli alaspäin. Väliin tilliä, päälle toinen filee ja pyöritellään jauhoseoksessa.

- Tillit leikataan veitsellä kerran ja kevyesti, näyttää Lemberg.

Tillisilpun saa myös jättää karkeaksi.

Haapanen ja Lemberg latovat silakat tiiviisti pannuun, ja ne mahtuvat siihen juuri. Silakoita paistetaan niin, että ne ovat pinnalta rapeita ja sisältä kypsiä.

Samaan aikaan ei niin kovin kaukanahuru-ukko junior noviisi Jari Merinenvalmistaa mummonkurkkuja.

Hän kuorii kurkusta suurimman osan kuoresta pois ja leikkaa kurkun ohuiksi siivuiksi. Siivut ladotaan kerroksittain astiaan ja kerrosten väliin tulee sokeria, etikkaa suolaa ja hienonnettua tilliä.

Ja sitten tulee tärkeä vaihe. Muovipurkkiin laitetaan kansi ja kurkkuja hölskytetään.

- Aiemmin tähän käytettiin aina kahta syvää lautasta, selittää Merinen, ja kurkistaa lopputulosta kannen alta.

Mutta mitäs nyt? Haapanen saapuu paikalle kesken silakanpaiston ja haluaa hänkin hölskyttää.

Haapanen tarttuu rivakasti purkkiin ja laulaa samalla: " Onko siaalusi sun lumivalkooneen vai onko se synnistä musta, mitä häh!"

Muuten hyvä, mutta purkin kansi ei pahaksi onneksi olle enää kovin tiukasti kiinni, ja etikkavesi roiskuu pitkin keittiötä ja Haapasen kokkitakkia.

Haapanen ei kommentoi asiaa sanallakaan, ojentaa vain purkin Meriselle ja poistuu.

Merinen katselee sotkua ja sanoo:

- Kiitos emeritus Haapanen, nyt nämä ovat varmasti oikein hyvät.

Huru-ukkojen silakkapihvit
Huru-ukkojen silakkapihvit

Katso video siitä miten silakkapihvit tykötarpeineen valmistuvat.

Silakkapihvit

4 hengelle

24 silakkafileetä

3 dl ruisjauhoja

suolaa, pippuria, tilliä

voita

voipaperia

Levitä voipaperi pöydälle. Levitä

paperille ruisjauhoja ja lado puolet

silakkafileistä voipaperin päälle perattu

puoli ylös päin. Mausta suolalla ja valkopippurilla sekä reilusti hienonnetulla tillillä. Voit myös laittaa hakattua ruohosipulia.

Laita toinen silakkafilee toisen päälle ja jauhota hyvin ruisjauhoissa.

Ruskista pannulla voita. Lisää pihvit. Paista pihvejä 2-3 minuuttia molemmin puolin (isoja pihvejä kauemminkin).

Tarjoa silakkapihvit muusin ja mummonkurkkujen kanssa.

Pottumuusi

1 kg kuorittuja perunoita

200 g voita

2 dl kermaa

suolaa

Laita perunat kiehumaan ja lisää suola. Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois. Ota vähän keitinlientä talteen.

Survo perunoita vähän sähkövatkaimella ja käynnistä sitten vatkain. Samalla kun vatkaat muusia, lisää joukkoon reilu nokare voita ja reilusti kermaa. Älä vatkaa liikaa, ettei muusista tule liisteriä. Lisää suola.

Voit lisätä myös keitinlientä, jos muusi tuntuu lian paksulta.

Mummonkurkut

2 kuorittua kurkkua

1 rkl hienoa sokeria

½-1 dl väkiviinaetikkaa (maun mukaan)

tilliä hienonnettuna

Kuori kurkut suurelta osin ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.

Lado kurkkuviipaleet kannelliseen astiaan. Ripottele suola-sokeriseosta sekä tilliä kerrosten väliin. Kaada kurkkujen päälle etikka.

Laita kansi kulhon päälle ja hölskytä reippaasti. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa.