Ruoka

Food Camp toi huippukokkien herkut Salon perinnepäiville

Harvinaislaatuinen kokkikööri tähditti Salossa pidettyä perinnetapahtumaa viikonloppuna. Juuri herännyt luonto tarjosi annoksiin parhaat antimensa.

Vuoden ensimmäisiä kotimaisia varhaisperunoita, kevätkaalia ja villiyrttejä suoraan Rikalanmäen rinteestä. Nimekkäiden suomalaiskokkien suunnitteleman ja valmistaman menun ainekset olivat totisesti kiinni sesongissa.

Salon Rikalanmäellä pidettiin viikonloppuna nyt ensimmäistä kertaa perinnepäivät. Ohjelmassa oli luentoja rakentamisesta ja korjausrakentamisesta, puutarha-asiaa, huippukokkien valmistamaa ruokaa ja parisenkymmentä yrittäjää esittelemässä toimintaansa. Tapahtuma levittäytyi sekä perinnerakentamisenkeskus Antiikkiverstaan, Rikalan krouvin että Krouvinvintin tiloihin.

Rikalanmäellä tarjottavasta ruuasta vastasi kokkijoukko, jollaista ei ole Salossa ennen nähty.Mukana olivat villiruokaspesialisti, keittiömestari Sami Tallberg,Suomea kokkien maailmanmestaruuskilpailu Bocuse d´Orissa tänä keväänä edustava Eero Vottonen, Food Camp Finlandin keittiömestari Mikko Kaukonensekä joukon koonnut Food Camp Finlandin keulakuva, keittiömestari Pekka Terävä. Mukana menossa olivat myös huru-ukot Reijo Haapanenja Jari Merinen.

Ruoka saikin kävijöiltä paljon kiitosta ja kehuja. Keskustelua herätti esimerkiksi Sami Tallbergin suunnittelemassa alkuruuassa käytetty hauki. Moni harmitteli sitä, miten hauki on turhan aliarvostettu kala, ja kehui sen maistuvan annoksessa erinomaiselta. Monia kiinnosti myös pääruokien valmistus, sillä karitsan lapaa ja varhaiskaalia grillattiin avotulella aivan ravintolasalin keskellä.

Rikalan krouvinvintillä omia tuotteitaan esitteli useita yrittäjiä, muun muassa Koski TL:ssä toimiva kahvila Tanjan herkkunurkka.

– Minulla on kahvilani yhteydessä lähipuoti, ja asiakkaat ovat todella kiinnostuneita siitä, mistä ruoka on peräisin. Asiakkaiden suosikkituotteita ovat esimerkiksi Murtolan hamppufarmin Hamppusnacks ja uuden koskelaisen Harjutarhat-yrityksen kotimaiset tomaatit, kertoo yrittäjä Tanja Leino.

Paikalla oli myös helsinkiläinen Gagu, joka on tunnettu värikkäistä leivoksistaan ja kakuistaan.

– Päätuotteemme ovat leivokset, sillä suurimpia asiakkaitamme ovat muun muassa Kansallisooppera ja Kansallisteatteri, kertoo jälkiruokamestari Jarmo Laitinen.

Perinnepäiviä vietettiin viikonloppunavuorotellen auringonpaisteessa ja raesateessa, mutta tapahtuman järjestänyt, Rikalanmäkeä nyt parin vuoden ajan emännöinyt yrittäjä Wilma Patomäkion ajankohtaan tyytyväinen.

– Kevät on kiireistä aikaa ihmisille, toukokuussa on jo vappu ja äitienpäivä. Sitten onkin äkkiä jo kesäkuu. Kyllä tämä ajankohta säilytetään huhtikuun lopulla jatkossakin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lauantaina Rikalanmäellä vieraili tuhatkunta kävijää, sunnuntaina saman verran.  Patomäki suunnittelee, että tapahtumasta tehdään jokavuotinen perinne. Hän aikoo kehittää Rikalanmäen toimintaa ja muun muassa avata krouvin tiloihin täksi kesäksi ravintolan, joka on avoinna päivittäin juhannuksesta koulujen alkuun asti.

Miltä Food Camp -menu Rikalanmäellä maistui? L