Ruoka

Legendaarinen Tähti-baari saa uuden omistajan

Turkulaisen ravintolaelämän legenda, Tähti-baari, vaihtaa toukokuun taitteessa omistajaa. Samalla yrittäjä Hilda ”Hilu” Tolmunen jää eläkkeelle 87 vuoden iässä. Tähti-baarin linja säilyy, mutta listalle lisätään lähiruokaa, kertoo uusi yrittäjä Eero Salonen.

Kaikki alkoi pienestä rivi-ilmoituksesta Turun Sanomissa muutama kuukausi sitten. Vehmaalta kotoisin oleva keittiömestari Eero Salonen oli työskennellyt Espoossa  jo yhdeksän vuotta, mutta halusi nyt palata Turkuun ja ryhtyä ravintola-alan yrittäjäksi. Hän halusi ostaa toimivan ruokaravintolan keskustasta.

Samaan aikaan Hilda ”Hilu” Tolmunenoli päättänyt, että hänen olisi viimein aika jäädä eläkkeelle ja luovuttaa Tähti-baariuusiin käsiin. Hän huomasi ilmoituksen, otti yhteyttä Saloseen ja niin asiat lähtivät rullaamaan.

Eilen perjantaina uusi ja vanha omistaja kertoivat muutoksesta henkilökunnalle ja joivat päälle kahvit.

Tähti-baarilla on ikoninen asema turkulaisessa ravintolamaailmassa, ja tänä syksynä paikka täyttää 45 vuotta. Ravintola on profiloitunut mutkattomaan kotiruokaan ja se on tunnettu valtavista annoksistaan.

Nyt 87-vuotias Hilu Tolmunen on tähän asti herännyt joka arkiaamu kello 5.30 ja aloittanut työpäivänsä leipomalla Tähti-baariin pullaa. Mutta mitä hän jatkossa aikoo tehdä?

–  En tiedä vielä, kyllä ensiksi varmaan iskee tyhjyys. Mutta olihan se aika tehdä tämä ratkaisu, vielä kun on täysissä sielun ja ruumiin voimissa, Tolmunen naurahtaa. Ainakin hän jatkaa toimimista Lottaperinneyhdistyksessä ja syksyksi on varattu reissu Milanoon.

14-vuotiaasta asti työelämässä mukana ollut Tolmunen on toiminut yrittäjänä liki 50 vuotta, sillä ensimmäinen Tolmuset Perhe-baariperustettiin Turun Martinkadulle vuonna 1966. Parhaimmillaan Tolmusilla oli kuusi baaria ja 67 työntekijää. Lisäksi Hilu pyöritti Wäinö Aaltosen museon kahvilaa 24 vuotta. Tarinoita vuosien varrelta riittää vaikka kuinka.

Uutena yrittäjänä Tähti-baarin ohjat ottava keittiömestari Eero Salonen sanoo, että aikoo säilyttää Tähti-baarin miljöön ja ruokatuotteen, mutta viilata sitä hiukan. Vehmaalla asuva Salonen aikoo muun muassa lisätä lähiruuan käyttöä ja sesonkiajattelua sekä tuoda listalle mukaan myös kevyempiä annoksia ja kasvisruokia.

Salonen on työskennellyt aiemmin muun muassa Turun Osuuskaupan palveluksessa eri ravintoloissa Hamburger Börsistä Rossoon sekä Torren keittiöpäällikkönä sen Kop-kolmion aikoina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tähti-baari on ainutlaatuinen paikka, jossa on hieno tuote ja osaava henkilökunta, Salonen kehuu.

Salonen ottaa ohjat 2.5, ja Hilu Tolmunen viettää viimeistä työpäiväänsä Tähti-baarissa 29.4. klo 8-15 kahvituksen merkeissä.

– Asiakkaat, yhteistyökumppanit ja entiset työntekijät ovat sydämellisesti tervetulleita, sanoo Tolmunen.