Ruoka

Teemapäivä tuo silakkaburgerin kouluihin torstaina

Arkean ruokapalveluissa nostetaan paikallinen varsinaissuomalainen ruokakulttuuri keskiöön teemapäivinä 13.–15.4. Perinteiset raaka-aineet ja maut ovat esillä myös päiväkodeissa ja kouluissa. Teemapäivinä ruokalistoilla on tarjolla silakkaa, sianlihaa eri muodoissa, kotimaisia juureksia ja viljatuotteita.

Kouluissa nautitaan silakkaburgeria, päiväkodissa taas silakkamurekepihvejä. Henkilöravintoloissa tarjolla on rusinamakkaraa, porsaanposkea ja oopperasilakoita.

– Haluamme esitellä asiakkaillemme perinteisiä paikallisia makuja ja muistuttaa siitä, millaisella ruoka-alueella he asuvat, kertoo Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen.

Suomessa on pääasiassa ollut läntinen ja itäinen ruokaperinne. Varsinais-Suomi on ruokakulttuurimme läntistä ydinaluetta. Vuosisatojen ajan maanviljelys ja kalastus ovat luoneet pohjan maakunnan vauraalle ruokataloudelle. Myös luonnonolosuhteet ovat suosineet aluetta. Ruokakulttuuri onkin muovautunut tasapainoiseksi, mutta myös vaikutteita vastaanottavaksi. Lounais-Suomessa on myös muuta Suomea aikaisemmin omaksuttu uusia ruuanvalmistustapoja.'

Kala ja ennen kaikkea silakka on kuulunut varsinaissuomalaiseen ruokavalioon kautta aikojen. Myös erilaiset leivät ovat alueellista perinnettä parhaimmillaan. Varsinaissuomalaisia erikoisuuksia ovat kyrsä eli kuminalla maustettu ruisleipä sekä Varsinais-Suomen maakuntaleipä, varilimppu. Varilimppu valmistetaan imellyttämällä maltaita ja ruisjauhoja vedessä. Harvinaisen varilimpun tilalle on noussut samantyyppinen tumma ja makea saaristolaisleipä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aikojen saatossa vahvat alueelliset erot ruokakulttuurissa ovat tasoittuneet. Ruokakulttuuri myös muuttuu ja lisäksi monessa maakunnassa uudistetaan ruokakulttuuria monin tavoin. Arkean henkilöstöravintoloissa teeman alla tarjottavien ruokien nimet eivät varsinaisesti välttämättä viittaa perinneruokiin, mutta aterioihin on käytetty perinteisiä varsinaissuomalaisia elementtejä, esimerkiksi piparjuurta.

Teemapäivien ruokalistat:

Päiväkodit 14.4.:

Silakkamurekepihvit, perunasosetta, sallattia sekä omatekoista saaristolaislimppua

Koulut 14.4.:

Silakkaburgeri, jossa pihvinä silakkamurekepihvi ja leipänä hieman makea mallas-ruisleipä

Kasvisvaihtoehtona punajuuriburgeri.

Henkilöstöravintolat (Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin henkilöstöravintoloissa vain to 14.4.):

Ke 13.4.: Rusinamakkaraa, hapankaalia, puolukkahilloketta, skånen perunaa ja tyrnipannacottaa

To 14.4.: Haudutettua porsaanposkea, ryytisinappikastiketta, juuresmuhennosta, raparperi-ohrapaistosta ja vaniljakermaa

Pe 15.4.: Oopperasilakat, piparjuurikastiketta, paahdetttuja yrttiperunoita ja kaneli-omenaherkkua

Kaupunginsairaalan, Runosmäen vanhuskeskuksen ja Lehmusvalkaman potilasruokailu 14.4.:

Lounas: Sianlihakastiketta, juuresperunasosetta

Päivällinen: Silakkalaatikkoa