Ruoka

Näin saat kaupasta ostetut ruukkuyrtit menestymään kotona

Yrttien kasvatus on helppoa: yrtit viihtyvät ruukuissa ja laatikoissa valoisalla ikkunalaudalla, parvekkeella ja puutarhassa sekä kukkapenkissä ja kasvimaalla. Tuoreet yrtit sopivat kaikenlaisiin ruokiin ja antavat uusia makuelämyksiä.

Kun yrttien kasvatus aloitetaan kaupasta ostetuilla ruukkuyrteillä, antavat Martat hyödyllisen vinkkilistan, joka auttaa onnistumaan:

•Osta tuoreita, äskettäin kauppaan tulleita ruukkuyrttejä.

•Kastele juuripaakku ja suihkuttele lehtiä. Käytä isoimmat lehdet salaattiin ja jätä muutamia pieniä lehtiä kasvamaan. Leikkaa muovinen ruukku suikaleiksi ja irrota varovasti juuripaakusta. Leikkaa katkenneet juuret ja poista kaikki huonokuntoiset lehdet.

•Istuta taimet hiekkapitoiseen multaan. Jos käytät lasittamattomia saviruukkuja, liota niitä vedessä, jotta ruukku ei ime kosteutta mullasta. Laita ruukun pohjalle pieniä kiviä tai ruukun palasia salaojaksi. Pidä juuripaakku mahdollisimman ehjänä ja tiivistä multa juuripaakun ympäriltä. Kastele.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

•Laita ruukku valoisalle ikkunalaudalle, mutta suojaa suoralta auringonpaahteelta. Kastele säännöllisesti. Juurtuminen nopeutuu, jos laitat kasvin päälle 1-2 viikoksi hupun rei’itetystä läpinäkyvästä muovipussista.

•Kun yrtit ovat juurtuneet, paina multaan hidasliukoisia lannoitepuikkoja tai sekoita kasteluveteen lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.

•Samalla ohjeella saat satoa myös ruukkusalaatista ja sinappikaalista (rucola).

Marttojen valtakunnallista Kauha ja kukkaro -viikkoavietetään tällä viikolla, 28.3.-1.4. Martat toivottavat kaikki tervetulleiksi katsomaan ja kuuntelemaan, miten yrttejä kasvatetaan kaupan ruukkuyrteistä istuttamalla, miten siemenet kylvetään ja taimet kasvatetaan.

Kauha- ja kukkaro -tapahtumat sekä lisätietoja yrttien kasvattamisesta, löytyy