Ruoka

Kaskis ruokkii jatkossa myös yhden palvelutalon asukkaat

Turkulainen huippuravintola Kaskis ja ikääntyneiden asumispalveluita tuottava Mehiläinen aloittavat koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen yhteistyön. Kaskis suunnittelee jatkossa yhden turkulaisen palvelutalon asukkaiden kaikki ruuat aamiaisesta iltapalaan.

Maaliskuussa Turun Länsinummessa avautuvan palvelukoti Auroranasukkaat saavat ruokapalvelun, jollaista ei ole kellään muulla. Turkulaisen ravintola Kaskiksenkeittiömestarit Simo Raisioja Erik Mansikkatulevat suunnittelemaan – ja ajoittain myös valmistamaan – kaikki palvelutalossa tarjottavat ruuat.

Tarkoituksena ei ole tarjoilla joka päivä ravintolaruokaa pitkän kaavan mukaan, vaan tuottaa ikääntyneille maukasta, tasokasta kotiruokaa.

Ruuanvalmistuksessa käytetään ravintolamaisia työtapoja, esimerkiksi liemet keitetään itse. Ruokalistoihin tuodaan myös lähiruokaa ja sesonkiajattelua.

– Totta kai mietimme terveellisyyttä, mutta ruokaa tehdään maku edellä, sanoo Raisio.

Palvelutalon asiakkaalle se, että ruuan tuottaa Kaskis, ei tuo lisäkustannuksia. Ruokamaksu on sama kuin muutenkin.

Uudenlaista ajattelua joukkoruokailuun

Kaskiksen ja Villa Auroran omistavan Mehiläinen-konsernin yhteistyön tarkoituksena on myös herättää keskustelua ikäihmisten ravitsemuksesta ja ylipäätään joukkoruokailusta – voisiko siihen hakea uusia tasoja ja uudenlaista ajattelua?

Palvelukodin johtaja Kirsi Leväpeltosanoo, että ikääntyneet haluavat elämyksiä, yhteisöllisyyttä - ja hyvää ruokaa. Siksi yhteistyö Kaskiksen kanssa tuntui luontevalta.

Leväpelto suunnittelee, että Aurorassa järjestetään jatkossa ruokaan ja viiniin liittyviä tapahtumia, jotka ovat avoimia paitsi asukkaille, myös kaikille kaupunkilaisille. Suunnitelmissa on tuoda myös taide ja urheilu uudella tavalla palvelukodin asukkaiden arkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Omatekoista leipää, valmisruuat pois

Kaskiksen pienestä keittiöstä eivät Auroran tulevien 60 asukkaan ateriat synny, vaan ne valmistetaan paikan päällä palvelutalossa. Parhaillaan etsitään keittiöhenkilökuntaa, jonka rekrytoinnissa ja koulutuksessa Kaskis on mukana.

Alkuvaiheessa Raisio ja Mansikka ovat itse paljon paikan päällä, ja tarkoitus on jatkossakin vierailla palvelutalon keittiössä säännöllisesti. He myös suunnittelevat seitsemän viikon kiertävän ruokalistan. Siitä on valmiina jo ensimmäiset kolme viikkoa. Jatko suunnitellaan kokemusten ja palautteen perusteella.

Kun Raisio ja Mansikka tutkivat palvelutalojen ruokabudjetteja, huomiota kiinnitti heti se, miten paljon rahaa kuluu esimerkiksi ostoleipään, valmisruokiin ja pakasteisiin. Nopeasti päätettiin, että esimerkiksi leivät leivotaan päivittäin itse ja valmisruokia vältetään.

Kaskiksen yhteistyö palvelutalon kanssa tuntuu ehkä yllättävältä, mutta Raision mielestä se on loogista.

– Emme voi aloittaa cateringia, kun keittiömme on niin pieni, eikä lounas ei mahdu aikatauluihimme. Se, miten voimme laajentaa, on markkinoimalla osaamistamme.

Lue myös juttu