Ruoka

Ensi kesänä mutustellaan Kakolan kakkoa

 Kakolan kakussa on viila mukana.
Kakolan kakussa on viila mukana.

Turkulaiset ja turistit pääsivät viime kesänä kahvittelemaan varsin poikkeukselliseen paikkaan, kun Kakolanmäen päällä sijaitsevassa vankilanjohtajan talossa avautui Cafe Kakola.

Kiinnostuneiden virtaa riittikin melko lailla.

- Meillä kävi kesän aikana kahvilassa 20 000 vierasta. Se on aikamoinen määrä, kun meillä ollut edes tiskikonetta, muistelee yrittäjä Heikki Sankari.Hän pyörittää vankilanjohtajan talon ympärille muodostettua Kakolan Kruunu-kokonaisuutta yhdessä vaimonsa Pia-Liisa Sankarinkanssa.

- On yllättävää, miten paljon Turun alueella on ihmisiä, joilla on jokin kytkös Kakolaan. He ovat esimerkiksi työskennelleet siellä vartijoina tai tuntevat jonkun joka on työskennellyt siellä. Moni halusi tulla paikkaan muistelemaan ja kertomaan meille muistoistaan, sanoo Sankari.

Kakolan kahvilan tarjontaa on rakennettu historiaa hyödyntäen. Ideana on esitellä sekä vankien maailmaa että vankilanjohtajan huomattavasti herraskaisempaa elämää. Kahvin voikin juoda joko karusti peltimukista tai fiinimmin posliinikupista.

 Kakolan kakussa on viila mukana.
Kakolan kakussa on viila mukana.

Myös tarjottavissa on kahta linjaa, joista fiinimpää edustaa kahvilan nimikkotuote, supersuosituksi noussut Kakolan kakku.Tässä turkulaisen MBakeryn toteuttamassa leivonnaisessa törröttää marsipaaniviila.

Ensi kesäksi se saa rinnalleen tuotteen nimeltä Kakolan kakko, paljastaa Sankari.

Kakko on länsisuomalainen leipä, johon käytetään vehnä- ja ohrajauhoja. Sankarin suunnitelmien mukaan kakkoa voi sekä syödä kahvilassa täytettynä että ostaa mukaansa.

- Olemme yrittäneet myös tavoittaa Kakolassa kummittelevaa harmaata ladyä ja kysellä, millaisen nimikkoleivoksen hän haluaisi. Emme ole vielä pystyneet käymään keskusteluja, mutta suunnitelmissa on tehdä myös leivos hänen kunniakseen, Sankari nauraa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime kesänä Kakolan Kruunun eli vanginjohtajan talon pihapiirissä oli avoinna valokuvanäyttely Kakolan arjesta. Tulevana kesänä luvassa on näyttely kakoliitista eli Kakolan graniitista, jota vangit mäeltä louhivat.

Ensi kesän Kakola-kierrokset olivat yksi kärkituote, joita Visit Turku esitteli viikonloppuna Helsingissä järjestetyillä Matkamessuilla. Visit Turku järjestää ensi kesänä Kakolaan yhteensä 48 opastettua kierrosta ajalla 23.5.-13.8. Kierroksilla tutustutaan mm. vankilakompleksin itäpäätyyn.