Ruoka

Panettone ja pandoro, ihanat italialaiset joulukakut - mutta mitä eroa niillä on?

 Vasemmalla siivuiksi leikattu pandoro, oikealla panettone. Takana limoncello-täytteinen pandoro. Kuvat: TS/Riitta Salmi
Vasemmalla siivuiksi leikattu pandoro, oikealla panettone. Takana limoncello-täytteinen pandoro. Kuvat: TS/Riitta Salmi

Perinteiset italialaiset joululeivonnaiset, panettone ja pandoro kuuluvat esimerkiksi monien herkkukauppojen ja italialaisiin ruokiin erikoistuneiden myymälöiden valikoimiin. Mutta mitä eroa niillä on?

Kysymykseen vastaa turkulaisen, italialaisiin ruokiin keskittyneen Italian herkut - Delizie Italiane-myymälän yrittäjä Luca Boschetti.

Pandoro

– Pandoro on kotoisin Veronasta, ja se on rakenteeltaan pehmeämpi ja ilmavampi kuin panettone, Boschetti selittää.

Pandoro on muodoltaan korkea ja se paistetaan erityisessä vuuassa. Kun kakun leikkaa poikkisuunnassa viipaleiksi, paljastuu sen rakenteen tähtimäisyys. Kun siivuja kääntelee hiukan, leivonnaisesta saa aikaan näyttävän, joulukuusimaisen kakun.

Arkisemmissa tilaisuuksissa kakun voi tarjoilla sellaisenaan, pakkauksessa mukana olevalla tomusokerilla hunnutettuna. Kakusta leikataan siivuja pituussuunnassa.

Pandoron voi myös täyttää levittämällä kakkusiivujen väliin esimerkiksi mascarponea ja sulatettua suklaata tai esimeriksi Nutellaa. Kastikkeen voi myös tarjota erillisessä kulhossa ja dipata kakkusiivuja siihen.

Pandoroa myydään myös täytteellisenä versiona, esimerkiksi tiramisu- ja Limocello-täytteillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Panettone

Panettonepuolestaan on kotoisin Milanon seudulta. Muodoltaan vähän leipämäisessä panettonessa on sisällä kuivahedelmiä eli sukatteja ja rusinoita ja se on rakenteeltaan tiivis.

Panettonen ympärillä on paperinen muotti, jossa se on paistettu. Kakusta voi leikata siivuja tai siitä voi murtaa paloja käsin.

Panettonea tarjoillaan esimerkiksi makean viinin kanssa.

Sekä pandoroa että panettonea voidaan syödä jouluaterian päätteeksi tai aamupalalla.

– Kaikki tietävät että me italialaiset tykkäämme syydä  makeita leivonnaisia aamulla, nauraa Boschetti.

Kakkuja voi myös lämmittää uunissa miedossa lämmössä, 50 asteessa, noin kymmenen minuutin ajan ennen tarjoilua. Ne koristellaan tomusokerilla ennen tarjoilua.

Boschetti kertoo, että turkulaiset ovat tykästyneet italialaisiin joulukakkuihin.

– He ostavat niitä paljon enemmän kuin italialaiset asiakkaani!

Pizzajauho kiinnostaa asiakkaita

Bochetti on pitänyt liikettään Turussa, osoitteessa Linnankatu 21, noin puoletoista vuoden ajan. Joulusesongin aikana myydään paljon kahvia, kakkuja ja kaikenlaista makeaa sekä valmiita lahjakoreja, mutta normaalina arkena ihmisiä kiinnostavat erityisesti italialaiset pizzajauhot ja pastat.

– Olen ottanut valikoimaan viiden kilon jauhopussin kilon pussin lisäksi, ja on paljon ihmisiä, jotka käyvät aina hakemassa suuremman pussin, koska he tekevät usein pizzaa.

Pastapuolella Bochetti haluaa pitää valikoimissaan muotoja, joita ei yleensä suomalaisista kaupoista löydy. Samoin on suurimman osan muidenkin tuotteiden laita, sillä Bochetti maahantuo itse kaupassa myytävät tuotteet. Niitä hankitaan sekä isoilta että pieniltä toimijoilta.

 Italia on iso ruokamaa, ja eri puolilla maata ruokakulttuuri on aivan erilainen, sanoo Bochetti.
Italia on iso ruokamaa, ja eri puolilla maata ruokakulttuuri on aivan erilainen, sanoo Bochetti.

Bochetti on tehnyt italialaista ruokakulttuuria tunnetuksi muun muassa käymässä puhumassa aiheessa yliopistojen ja kansalaisopistojen opiskelijoille.

– Suomalaiset tuntevat italialaisen ruokakulttuurin hyvin, mutta kaupoissa on liikaa ”italialaisia ruokia”, joiden raaka-aineilla ei ole mitään tekemistä alkuperäisten reseptien kanssa. Esimerkiksi carbonaran nimellä myydään vaikka millaisia kastikkeita!

Bohetti on pitänyt italialaiseen ruokaan keskittynyttä verkkokauppaa jo nelisen vuotta, mutta pitää tärkeänä sitä, että hänellä on myös tavallinen kauppa.

– Esimerkiksi kännykkä on helppo ostaa netistä, mutta ruoka on eri asia. On hyvä nähdä pakkaus, tutkia tuotetta, ehkä päästä maistamaankin. Lisäksi moni haluaa keskustella ruuasta ja kysellä reseptejä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy