Huru-ukon kylkirulla (eli rullasyltty)

HELI NIEMINEN

 Kylkipala kiedotaan rullaksi. Kuvat: TS/Riitta Salmi
Kylkipala kiedotaan rullaksi. Kuvat: TS/Riitta Salmi

Huru-ukkojen vuoden viimeisenä reseptinä on  varsinaissuomalainen ruokaherkku, rullasyltty eli kylkirulla.

Tälläkin viikolla ravintola Svenska Klubbenin keittiössä hääräävä emeritus huru-ukko Reijo Haapanenleikkaa tuhdin possunkylkipalan keskeltä auki, suolaa ja pippuroi ja kiertää sitten tiukahkoksi rullaksi.

 Jutta Siuttila ja Reijo Haapanen.
Jutta Siuttila ja Reijo Haapanen.

Yhdessä Svenska Klubbenin kokki Jutta Siuttilankanssa rulla paketoidaan narulla ja laitetaan kypsymään kattilaan, mutta yhtä hyvin ruuan voi valmistaa uunissa.

Kypsä, jäähtynyt rulla leikataan siivuiksi ja sitä syödään vaikkapa joululimpun päällä.

Huru-ukon siankylkirulla
Huru-ukon siankylkirulla

Katso videolta, miten kylkirulla valmistuu ravintola Svenska Klubbenin keittiössä.

Rullasyltty

1,5 kg luutonta possunkylkeä

1,5 rkl merisuolaa

1 tl jauhettua kanelia

1 tl jauhettua neilikkaa

1 tl jauhettua maustepippuria

1,5 l vettä

1 sipuli

1 porkkana

vahvaa narua sidontaan

Leikkaa possunkylkipalaan nahan alta syvä viilto, jolloin lihapala avautuu kuin kirja.  (Katso videolta, miten.)

Levitä mausteet lihaiselle puolelle. Kääri tiukaksi rullaksi. Sido käärö narulla.

Laita rulla uuninkestävään astiaan saumapuoli alaspäin. Lisää astiaan lohkotut sipuli ja porkkana sekä kiehuvaa vettä noin puolitoista litraa.

Kypsennä 120-asteisessa uunissa noin kaksi ja puoli tuntia, valele välillä liemellä.  Anna jäähtyä omassa liemessään.

Poista naru. Leikkaa rullasta ohuita viipaleita.

Tarjoile leikkeleenä joulupöydässä hyvän sinapin ja keitettyjen luumujen kanssa.

Tämä ovat vuoden viimeisnen huru-ukkojen resepti, ja hurut lähtevät nyt ansaitulle lomalle.