Kookas piparkakku todisti, että rahaa on
Viime perjantaina se saapui: Yhdysvalloista tilattu, jouluseimeä esittävä piparkakkumuotti. Piparkakkumuotteihin ja piparkakkujen historiaan perehtynyt turkulainen Petrus Kurppaoli niin innoissaan, että alkoi saman tien valmistaa taikinaa.
Kun pipareita tehdään kuviomuoteilla, lopputuloksen näkee vain leipomalla. Muoteissa kuvio on nimittäin negatiivina ja lopputuloksessa kohoumina näkyvät kuviot ovat syvennyksiä. Siksi Kurpalla oli kiire päästä näkemään lopputulos.
Ja hyvähän se oli. Lautasen kokoisessa piparkakussa näkyy klassinen jouluseimi, minikokoinen Jeesus-vauva, härkiä, tietäjiä ja Joosef ja Maria. Taivaalla loistaa tietysti Betlehemin tähti.
Kokkina työskentelevä Kurppa innostui piparkakuista jo vuosia sitten.
Viime vuonna hän piti historiallisten piparkakkujen tekemiseen keskittyvää työpajaa Turussa, tänä vuonna sellainen toteutetaan Tallinnassa 18.-19.12.
Tänään keskiviikkona hän luennoi piparkakuista ensimmäistä kertaa, paikkana .
– Tämä luento on hieno tilaisuus, sillä olen halunnut pitkään esitellä eurooppalaista piparkakkuperinnettä. Piparkakuilla on suuri ja merkittävä tarina! Olen hankkinut paljon aiheeseen liittyvää materiaalia museoista eri puolilta Eurooppaa, Kurppa kertoo.
Hän naurahtaa, että piparkakut olivat oman aikansa statussymboleita, sillä niihin käytettiin arvokkaita raaka-aineita. Siksi ne leivottiin suuriksi, jotta ostaja voisi näyttää sen, että hänellä on varaa tällaiseen ylellisyyteen.
Kuviomuoteilla tehtävien piparkakkujen yksi isoimmista haasteista on taikina.
Jos taikina on liian pehmeää, kuviot eivät toistu kunnolla. Jos se on liian kovaa, pipari on käytännössä syömäkelvoton.
Ja Kurpan mielestä taidokkaimmatkin piparkakut pitää ehdottomasti syödä - loppujen lopuksi ne ovat kuitenkin leivonnaisia. Niitä ei tehdä vain koristeeksi.
Eikä piparkakkuja valmisteta vain jouluksi, sillä muoteilla voi tehdä myös muita pikkuleipiä ja marsipaanileivonnaisia.
Kurppa tilaa muottinsa netin kautta, ja on hankkinut useita Turkuun liittyviä muotteja tsekkiläiseltä kaivertajalta. Ne ovat päärynäpuuta, ja kestävät kovaakin käsittelyä. Amerikkalaiset muotit taas ovat muovisekoitetta.
Kaikkiaan Kurpalla on muotteja noin 150 kappaletta. Lisätietoa niistä ja aiheesta löytyy Kurpan blogista. Se löytyy Facebookista nimellä Petruksen Piparkakut.
Liedon Vanhalinnan jouluohjelma:
Ke 9.12. klo 18-19 yleisöluento: Petruksen piparkakkumainen joululuento
Luennoitsijana piparkakkumestari Petrus Kurppa. Yleisöluennon aiheena kaikille tutut jouluiset piparkakut. Mistä piparkakkujen historia alkaa? Miltä jumalille uhrattu egyptiläinen hunajakakku näytti ja mikä sen kuva-aiheena oli? Mitä barokin ajan puisten piparkakkumuottien rikkaat kuva-aiheet viestittivät ihmisille? Miten piparkakut ja seurustelu liittyivät yhteen?
Luento on maksuton.
Su 13.12. klo 13-16 Kotimuseon joulu
Kotimuseo on koristeltu joulua varten. Tule katsomaan millaista joulua kartanossa ennen vanhaan vietettiin ja mitä herkkuja kotimuseon keittiössä valmistuu.
Ma-su, 14.-20.12. klo 11-18 Vanhalinnan jouluinen viikko
Vanhalinnan museot ja museokauppa Hildan puoti ovat avoinna joka päivä. Hildan puodin valikoimasta löytyy mm. käsintehtyjä lasi- ja keramiikka-astioita ja koristeita, koruja ja puuleluja, Olavi Vikaisen kuvittamia joulukortteja, kirjoja ja paljon muuta.
To 17.12. klo 17.00 Yleisöopastus entisajan joulunviettoon
Yleisöopastus Vanhalinnan kotimuseon joulunäyttelyyn.