Ruoka

Haluatko jouluksi kotimaisen luomukinkun tai -kalkkunan?

Kotimaisia luomujoulukinkkuja on tänäkin vuonna hyvin tarjolla. Myös luomukalkkunaa on aiempaa paremmin saatavilla joulupöytään.

Pro Luomu ry arvioi, että luomukinkkuja tulee täksi jouluksi markkinoille yhteensä hieman yli 100 000 kiloa. Luomukinkkujen osuus kaikista kotimaisista joulukinkuista on alle kaksi prosenttia.

Luomujoulukinkun voi ostaa tavallisesta ruokakaupasta tai kauppahallista. Niitä on myynnissä muun muassa Stockmanneilla, Prismoissa ja K-Citymarketeissa sekä suurimmissa S-marketeissa ja K-Supermarketeissa. Luomujoulukinkkuja myydään myös muutamissa erikoismyymälöissä ja verkkokaupoissa.

Luomukinkkuja saa niin ikään ruokapiireistä, REKO-lähiruokaringeistä tai suoraan luomutilalta, mutta niistä kinkut on yleensä pitänyt varata jo hyvissä ajoin ennen joulukuuta.

Kauppa odottaa hyvää menekkiä

Suurin osa kotimaisista luomujoulukinkuista on Pajuniemi Oy:n ja Tamminen Oy:n valmistamia.

Pajuniemen valikoimassa on sekä harmaasuolattuja luomukinkkuja että lähempänä joulua kauppoihin tulevia tuoresuolattuja luomukinkkuja: potkalliset ovat kooltaan 6-7 kiloa ja kinkkurullat noin kolme kiloa. Tamminen tuo tänä vuonna luomuna markkinoille 2-3 kilon pikkukinkkuja.

Kauppa odottaa luomujoulukinkuille hyvää menekkiä, sillä luomulihan myynti kokonaisuudessaan on ollut tänä vuonna voimakkaassa kasvussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos K-ruokakaupan valikoimassa ei ole luomukinkkua, kannattaa siitä aina esittää kauppiaalle toivomus, sillä K-kauppiaat rakentavat kauppansa valikoimaa asiakkaidensa toiveiden mukaisesti, muistuttaa ostopäällikkö Johanna HolopainenRuokakeskolta.

– Olemme halpuuttaneet tänä jouluna luomukinkkujen hintoja, jotta yhä useammilla olisi halutessaan mahdollisuus valita sellainen joulupöytäänsä, kertoo valikoimapäällikkö Sari MiettunenS-ryhmän Marketkaupasta.

Luomukalkkuna tuo vaihtelua joulupöytään

Tänä vuonna joulupöytään on aiempaa helpompi hankkia myös luomukalkkuna, sillä L´Uomu Nokkatuo markkinoille noin 4 000 kiloa luomukalkkunaa. Määrä on nelinkertainen viime vuoteen verrattuna, ja noin 3-4 prosenttia kaikista markkinoilla olevista joulukalkkunoista.

Luomukalkkunoita kannattaa kysyä etenkin K-kaupoista, mutta niitä on saatavilla myös yksittäisissä S-ryhmän myymälöissä sekä muutamissa yksityisissä kaupoissa.

L´Uomu Nokan myyntipäällikkö Kimmo Jokinenkertoo, että linnut ovat peräisin Suomen ainoalta luomukalkkunatilalta Pohjois-Savosta.

– Luomukalkkunaa on saatavilla kokonaisena raakapakasteena sekä rintafileenä, ja molemmat tuotteet myös palvattuina, hän toteaa.

Luomujoulukinkun paisto-ohje löytyy sekäettä .

Luomujoulukalkkunan valmistusohje

Sulata kokonainen pakastettu luomukalkkuna jääkaapissa 3-4 vrk. Sulatetun luomukalkkunan pintaan voi hieroa sellaisen mausteseoksen, josta itse pitää. Tässä esimerkki:

1,5 tl jauhettua luomuvalkopippuria

 3 tl suolaa

 1 kpl luomusitruuna

Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Purista sitruunan mehu. Sekoita, kuori, mausteet ja mehu, ja hiero ne kalkkunan ulko- ja sisäpuolelle. Anna kalkkunan maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Ota kalkkuna huoneenlämpöön tuntia ennen kuin laitat sen uuniin. Lämmitä uuni 150 asteeseen ja aseta kalkkuna mausteineen uunivuokaan kinkunpaistopussiin.

Kypsennä kalkkunaa uunin alatasolla tunnin ajan, ja sen jälkeen vielä 1-2 tuntia 120-asteisessa uunissa. Tarkista kypsyys pistämällä veitsellä reiden tyveen. Jos sieltä valuva neste on punaista, jatka vielä kypsentämistä. Tarjoa paistoliemi kalkkunan kanssa.

Lähde: Pro Luomu ry