Ruoka

Kaupungin komein kala

 - Ei tällaisia kannata tilata myyntiin ihan joka viikko, naureekelee yrittäjä Johan Hellsten. Hän ei kerro yli 150-kiloisen kalan ostohintaa, toteaa vain, että kallis se oli. Kuvat: TS/Mikael Rydenfelt
- Ei tällaisia kannata tilata myyntiin ihan joka viikko, naureekelee yrittäjä Johan Hellsten. Hän ei kerro yli 150-kiloisen kalan ostohintaa, toteaa vain, että kallis se oli. Kuvat: TS/Mikael Rydenfelt

– Onpa iso kala, sanoo asiakas toisensa jälkeen ja pysähtyy Turun kauppahallin käytävälle tuijottamaan kalaliike Herkkunuotantiskiä. Jäämurskan alla köllöttelee kookkain kala, jota kaupungissa on tiettävästi nähty viiteentoista vuoteen.

Tai no, oikeastaan tiskissä on vain osa kalasta. 156-kiloinen ja liki kaksimetrinen ruijanpallas oli pakko nimittäin pistää paloiksi, ennen kuin se sopi tiskiin. Nyt noin metrinen pätkä kalan keskiosaa on kylmävarastossa, mutta tiskissä on nähtävillä liki 40-kiloinen pää ja koko komea pyrstö.

 - Ei tällaisia kannata tilata myyntiin ihan joka viikko, naureekelee yrittäjä Johan Hellsten. Hän ei kerro yli 150-kiloisen kalan ostohintaa, toteaa vain, että kallis se oli. Kuvat: TS/Mikael Rydenfelt
- Ei tällaisia kannata tilata myyntiin ihan joka viikko, naureekelee yrittäjä Johan Hellsten. Hän ei kerro yli 150-kiloisen kalan ostohintaa, toteaa vain, että kallis se oli. Kuvat: TS/Mikael Rydenfelt

Koristeeksi kalaa ei kuitenkaan ole ostettu, vaan myyntiin.

– Vaikka tämä on näyttävän näköinen, siihen pitää suhtautua ruokana. Koska se on kalastettu, olisi tärkeää, että se tulisi kokonaan syödyksi, sanoo Herkkunuotan yrittäjä Johan Hellsten.

Hän kertoo, että Turun alueen keittiömestarit ovat olleet kalasta innoissaan, ja suuri osa kalasta on jo myyty.

– Esimerkiksi Kado Sushi, Smör, Karu Izakayaja Len´sovat olleet kiinnostuneita tästä, kertoo Hellsten.

Osa kalasta on tiskissä myynnissä loppuviikon ajan, lisäksi sitä käytetään Herkkunuotan yhteydessä olevan bistron lounaalla keskiviikosta alkaen.

– Tämä on yksi maailman arvostetuimpia kaloja, todella hyvänmakuinen. Moni suomalainen vain ei ole koskaan maistanut ruijanpallasta.

 Pelkkä kalan pää painaa nelisenkymmentä kiloa. Silmät ovat sitruunan kokoiset.
Pelkkä kalan pää painaa nelisenkymmentä kiloa. Silmät ovat sitruunan kokoiset.

Ruijanpallas on kampelakala. Turkulaistunut kookas yksilö on pyydystetty Pohjois-Norjassa, ja se päätyi Herkkunuottaan göteborgilaisen kalahuutokaupan kautta.

– Siellä vähän vitsailtiin meille, että ottaisitteko tällaisen vähän isomman kalan. No, me sitten otimme.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 Taina Hellsten aloittelemassa fileointiurakkaa. Kuva: Herkkunuotta
Taina Hellsten aloittelemassa fileointiurakkaa. Kuva: Herkkunuotta

Göteborgista Turkuun kala matkasi suuressa puuarkussa jäämurskan keskellä, ja se saapui kauppahalliin tiistaiaamuna. Herkkunuottalaiset hajottivat laatikon kalan ympäriltä, ja sitten alkoi paloittelu.

– Kyllä siinä sahaa tarvittiin, ja suurinta fileoimisveistä mitä meillä oli, Hellsten kertoo.

Kalan tarkkaa ostohintaa Hellsten ei paljasta.

– Sen voin sanoa, että kyllä se kallis oli, hän nauraa.

Hellsten arvioi, että kauppahallin tiskissä nyt pötköttelevä yksilö on kookkain kala, mitä kaupungissa on myyty noin viiteentoista vuoteen. Todella suuria kaloja on ollut aiemmin myynnissä. mm. K-supermarket Manhattanilla.

Video kalan paloittelusta löytyy Herkkunuotan Facebook-sivuilta.