Ruoka

Sorsaa Mamin ja huru-ukkojen tapaan

 Mikko Piipponen, Reijo Haapanen, Markku Kiiski, Marko Rauhala ja Jouni Virtanen kylki kyljessä ravintola Mamin keittiössä. Pian selviää, onko Virtasen paistaman sorsan kypsyys kohdallaan. (Ja onhan se.) Kuvat: Ari-Matti Ruuska
Mikko Piipponen, Reijo Haapanen, Markku Kiiski, Marko Rauhala ja Jouni Virtanen kylki kyljessä ravintola Mamin keittiössä. Pian selviää, onko Virtasen paistaman sorsan kypsyys kohdallaan. (Ja onhan se.) Kuvat: Ari-Matti Ruuska

Huru-ukot vierailevat tällä viikolla turkulaisravintola Mamin keittiössä. Luvassa on sorsaa à la Hurut ja sorsaa à la Mami.

– Tervetuloa! Oikein kiva kun tulitte. Meillä on suuri kunnioitus teitä kohtaan, te ootte hurjia miehiä, sanovat Mamin Marko Rauhalaja Mikko Piipponenhuru-ukoille ravintola Mamin ulko-ovella.

– Hauska että saatiin tulla - me tullaan sotkemaan teidän keittiö, naureskelevat huru-ukot Reijo Haapanenja Markku Kiiski.

Idea tämän kerran kokkailuihin lähti huru juniorilta eli Kiiskiltä. Hän halusi, että eri sukupolviin kuuluvat kokit valmistaisivat kummatkin sorsaa omalla tyylillään ja oppisivat samalla jotain toisiltaan.

Mamin kokit innostuivat ideasta heti ja päättivät, että kahta hurua kohtaan tarvitaan ehdottomasti kolme Mamin kokkia. Niinpä team Mamia edustavat Rauhala, Piipponen ja Jouni Virtanen.

 Marko Rauhala paloittelee sorsan, Reijo Haapasen ei tarvitse, sillä hän laittaa sorsan kokonaisena pataan.
Marko Rauhala paloittelee sorsan, Reijo Haapasen ei tarvitse, sillä hän laittaa sorsan kokonaisena pataan.

Mamin keittiössä tartutaan heti toimeen: Rauhala paloittelee toisen sorsan ja kertoo, että rintapalat paistetaan ja koivet confataan. Samalla hän luettelee lisukkeet.

– Hyväksyttekö te tämän suunnitelman?

– Joo, kyllä! Hienoa nähdä tämä, en ole ikinä tehnyt sorsaa niin kuin te nyt teette. Oppia ikä kaikki, Haapanen tuumii.

Hän nappaa toisen sorsan kokonaisena haarukkaan ja tuikkaa sen pataan - hurut tekevät patasorsaa vanhan liiton tyyliin. Mukaan tulee porkkanaa, sipulia, herkkusieniä ja pekonia, mutta sitä vain hiukan: Haapanen on säästötuulella.

 Mikko Piipponen, Reijo Haapanen, Markku Kiiski, Marko Rauhala ja Jouni Virtanen kylki kyljessä ravintola Mamin keittiössä. Pian selviää, onko Virtasen paistaman sorsan kypsyys kohdallaan. (Ja onhan se.) Kuvat: Ari-Matti Ruuska
Mikko Piipponen, Reijo Haapanen, Markku Kiiski, Marko Rauhala ja Jouni Virtanen kylki kyljessä ravintola Mamin keittiössä. Pian selviää, onko Virtasen paistaman sorsan kypsyys kohdallaan. (Ja onhan se.) Kuvat: Ari-Matti Ruuska

Team Mamia edustava Jouni Virtanen valmistaa omenapyreen ja paistaa sorsan rintapalat. Hän vinkkaa, että paistettaessa kannattaa laittaa lihan päälle paino, jotteivät lihat käpristy pannulla. Paistaminen tehdään miedolla lämmöllä, ja rintapalat laitetaan pannuun nahkapuoli alaspäin. Paistoajaksi riittää kolmisen minuuttia, sitten lihat käännetään ja paistetaan vielä hetki. Loppukypsennys tehdään uunissa ja sopivasti roseen lopputuloksen saa käyttämällä lihalämpömittaria.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 Kun lihoille asettaa painon ne eivät käpristy paistettaessa.
Kun lihoille asettaa painon ne eivät käpristy paistettaessa.

Mikko Piipponen saa hoitaa Mamin kasvislisukkeen. Siihen tulee salottisipulia, siitakesieniä ja pinaattia.

– Jos persilja on teille huru-ukoille se juttu, meillä taas pinaatti on ainut vihreä joka me tunnetaan, virnuilee Piipponen.

 Marko Rauhala kaataa viiniä Markku Kiiskille - se tosin tulee kastikkeeseen, ei juotavaksi.
Marko Rauhala kaataa viiniä Markku Kiiskille - se tosin tulee kastikkeeseen, ei juotavaksi.

Huru-ukkojen kastike on jo lähes valmis, ja Haapanen kehottaa Kiiskiä maistamaan. Tämä huomauttaa, että jotain puuttuu.

–Voi herranjestas! Kerma meinas jäädä, parahtaa Haapanen. Sitä lisätään joukkoon reilusti.

Piipponen maistaa kastiketta ja ehdottaa, että siihen kannattaisi lisätä tilkka giniä. Haapanen innostuu. Giniä, tottakai. Siitä tulee sopivan metsäinen maku.

Kun kaikki komponentit ovat valmiit, team Mami kokoaa annoksensa lautaselle. Huru-ukot taas rakentavat oman settinsä fiinille vadille. Molempien koristeeksi tulee persiljaa - huru-ukkojen tyyliin.

– Keittiöala on sellainen, että aina oppii uutta. Tällaista yhteistyötä tarttis olla enemmänkin! Ja vielä kun kaikkea ei ota ihan tosissaan, Haapanen miettii.

– Niin kuin me nyt on tehty, Rauhala sanoo. Kaikki viisi kokkia remahtavat nauruun.

Huru-ukkojen sorsaa Mamissa
Huru-ukkojen sorsaa Mamissa

Katso video siitä, miten sorsa valmistuu Mamin keittiössä.

Sorsaa padassa à la huru-ukot

(kahdelle)

1 sorsa (noin kilon painoinen)

75 g voita

1 sipuli

1 porkkana

3-4 tuoretta herkkusientä

2 dl riistalientä (fondista)

2 dl punaviiniä

½ rkl suolaa

1 tl rouhittua mustapippuria

Ruskista sidottu sorsa voissa padassa. Lisää pataan pilkotut kasvikset ja sienet. Kun ne saavat hieman väriä, lisää punaviini ja riistaliemi. Mausteeksi riittää suola ja rouhittu mustapippuri. Anna hautua kannen alla noin 40 minuuttia.

Kun sorsa on valmis, nosta se padasta ja kiedo folioon noin viideksi minuutiksi ennen leikkaamista.

Tumma kastike

1 rkl voita

1 rkl vehnäjauhoja

2½  dl riistalientä

2½ dl kuohukermaa

1 rkl viinimarjahyytelöä

2 cl giniä

Kiehauta sulassa voissa vehnäjauhot, lisää riistaliemi, kerma ja anna kiehua hetken. Mausta viinimarjahyytelöllä ja ginillä. Tarkista maku.

Leikkaa sorsa paloiksi vadille. Tarjoille lisukkeena esimerkiksi kypsennettyä parsakaalia, viinirypäleitä, viinimarjahyytelöä ja riistakastiketta.

Lisää ideoita lisukkeisiin löydät videolta!

Sorsaa à la Mami

(neljälle)

 2 kokonaista sorsaa

Leikkaa sorsan rinnat ja koivet erikseen. (Katso mallia videolta)

Laita koivet kattilaan rosmariinilla ja valkosipulilla maustettuun ankanrasvaan (tai oliiviöljyyn). Kypsennä 120-asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Valuta koivet ja paista pannulla kauniin ruskeiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paista sorsanrinnat pannulla vähässä öljyssä nahkapuoli alaspäin, kunnes niissä on kullanruskea väri. Käännä ja paista hetki toiselta puolelta. Laita uuniin 120 asteeseen ja paista. 3-5 minuuttia, koosta riippuen. Anna vetäytyä folion sisällä noin kymmenen minuuttia. Leikkaa ja tarjoile.

Omenapyree

3 (hapokasta) omenaa (esim Granny Smith)

2 rkl sokeria

tilkka vettä

voita

(sitruunamehua)

Paahda sokeria kattilassa. Lisää kuutioidut omenat (esim Granny Smith) ja loraus vettä. Keitä kunnes omenat ovat kypsiä ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Esille laitettaessa lisää joukkoon hieman voita ja tarkista hapokkuus. Lisää tarvittaessa sitruunamehua.

Kasvislisäke

2 banaanisalottisipulia

voita

100 g siitakesieniä

100 g pinaattia

Kypsennä salotit voissa ja lisää joukkoon toisella pannulla paistetut siitakesienet. Lopuksi pyöräytä joukkoon pinaatti. Valuta ylimääräiset rasvat pois siivilässä.

Kastike

Paahda sorsan rankaa uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Laita kattilaan ranka, hieman tomaattipyrettä ja kuutioitua porkkanaa, selleriä ja sipulia. Lisää vettä kunnes peittyvät. Keitä vähintään kaksi tuntia. Siivilöi. Pilko sipuli, porkkana ja omena. Freesaa kattilassa hieman ja kaada joukkoon kolme desiä punaviiniä. Keitä kastikkeen määrä puoleen ja lisää sorsaliemi. Keitä jälleen vähintään puoleen ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria ja punaviinietikkaa, kunnes kastike on hyvän makuista. Suurusta ja pyöristä makua voilla.