White Guide -opas: Kaskis Suomen neljänneksi paras ravintola

 Ravintola Kaskis. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt
Ravintola Kaskis. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt

HELI NIEMINEN

Pohjoismaisia ravintoloita arvioiva, nyt toista kertaa julkaistu White Guide Nordicjulkisti tänään maanantaina oppaassa mukana olevien ravintoloiden paremmuusjärjestyksen.

Parhaan ravintolan tittelin sai odotetusti Kööpenhaminassa sijaitseva ravintola Noma. Huippukokki Rene Redzepinluotsaama paikka on valittu useita kertoja maailman parhaaksi ravintolaksi. Kakkostilan sai ruotsalainen Fäviken Magasinetja kolmas oli tanskalainen Geranium.

Suomen ykkösravintolaksi rankattiin helsinkiläinen ravintola Olo, jonka omistajiin kuuluu keittiömestari Pekka Terävä. Olo on myös ainut suomalaisravintola, joka pääsi rankkauksessa kansainväliseen mestariluokkaan (International Masterclass).

 Ravintola Kaskis. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt
Ravintola Kaskis. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt

Suomen parhaiden ravintoloiden kakkossijan sai helsinkiläinen ravintola Askja kolmossijan niin ikään Helsingissä sijaitseva Chef & Sommelier.Neljäntenä listalla ovat tasapistein helsinkiläinen Lyonja turkulainen Kaskis.

Kaikki nämä ravintolat pääsivät oppaassa mestariluokkaan (Masterclass), Suomesta siihen pääsivät myös listan sijoja 6-8 hallitsevat Demo(Helsinki), Nautical(Maarianhamina) ja Nokka(Helsinki).

Erittäin korkeatasoisiin ravintoloihin (Very High Class) sijoittui turkulainen ravintola Smör(jaettu 26. sija). Turkulaisravintolat Mamija Ludusijoittuivat kategoriaan High Class, Mami sijalle 31 ja Ludu sijalle 42.

- Tietenkin tosi hyvä fiilis! Tosi kovassa porukassa ollaan, kommentoivat ravintola Kaskiksen keittiötä luotsaavat Erik Mansikkaja Simo Raisio.

He eivät lähteneet White Guiden julkaisujuhliin Helsinkiin vaan urakoivat Kaskiksen keittiössä. Ravintolan lista vaihtuu osittain huomenna tiistaina ja luvassa on jouluisia makuja.

-Kalaympyrän kaveriksi tulee rosollia ja yksi jälkkäri tulee olemaan riisipuuro, kertoo Mansikka.

Mansikka ja Raisio uskovat, että sijoitus White Guide -oppaassa tuo Kaskikseen uusia kävijöitä ja erityisesti lisää turisteja.

Moni muukin olisi tulossa, mutta miten pitkä varausjono Kaskikseen on nyt?

-En tiedä sitä ihan tarkkaan, mä olen keskittynyt enemmän vain leivän leipomiseen. Mutta aina kannattaa soitella ja kysellä peruutuspaikkoja, sanoo Mansikka.

Kaikkiaan White Guide Nordic -oppaassa on mukana 300 ravintolaa, niistä 54 on suomalaisia.

Alkuperäistä juttua täydennetty 16.12.2015 klo 18.30 Mansikan ja Raision kommenteilla.