Ruoka

Hilu Tolmusen luotsaama Tähti-baari on turkulainen klassikko

 Hilu Tolmunen on Tähti-baarin sielu. TS/Jane Iltanen
Hilu Tolmunen on Tähti-baarin sielu. TS/Jane Iltanen

Rehellistä kotiruokaa, huiman kokoiset annokset ja varsin maltillinen hintataso - turkulainen Tähti-baarion tunnettu kaikista näistä - niin Turussa kuin Turun ulkopuolellakin.

Osoitteeseen Puutarhakatu 15 vuonna 1971 perustettua paikkaa eivät ole trendit heilutelleet, vaan omaa polkua on tallattu sitkeästi.

Yrittäjä Hilda ”Hilu” Tolmunenylistää paikan henkilökuntaa, ja jotain paikan hengestä kertoo se, että monet työntekijät ovat pysyneet yrityksen palveluksessa aina eläkeikäänsä asti.

– Suurin kiitos kaikesta kuuluu hyvälle henkilökunnalle. Kukaan ei tällä alalla yksin pärjää.

87-vuotias Hilu Tolmunen on paikan sielu. Hän kerää aamuvarhaisella leipomaan päiväksi tuoretta tarjottavaa ja häärää Tähti-baarissa jatkuvasti.

Annosten koko Tähti-baarissa on legendaarinen.

– Miehet eivät mitään pieniä annoksia huoli, ruokaa pitää olla kunnolla. Ihmiset haluavat annoksen, jossa hinta-laatu -suhde on kunnossa, Tolmunen sanoo.

Päivässä käy pitkälti toista sataa ruokailijaa. Ensimmäiset koputtelevat ovea jo vähän ennen puoli seitsemää, avaamisaikaa.

– Me pidämme kiinni kotiruuasta. Asiakkaiden suosikkeja ovat esimerkiksi lihapullat, silakkalaatikko ja lihakeitto. Keittoa menee yleensä parikymmentä litraa päivässä. Annosten lisukkeina on yleensä muusia tai perunoita, ranskalaisia emme tee. Emme ole myöskään lähteneet tarjoamaan salaattipöytää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tolmunen oli aikoinaan tarkka myös siitä, ettei hyväksynyt keskiolutta baarinsa valikoimaan - hän halusi pitää Tähti-baarin vain ruokaravintolana. Linjasta ei ole lipsuttu, ja Tolmusen mielestä päätös on ollut oikea. Olutta myydään ainoastaan ruokailun yhteydessä, ei muuten.

Huru-ukot kokkaavat tällä viikolla Tähti-baarissa. Ensimmäinen ruokalaji on .

Juttua täsmennetty 21.10. klo 15.45. oluenmyynnin osalta.