Ruoka

Hurut Tähti-baarissa: naudankieli, juuressose ja sipulikastike

 Hilu Tolmunen ja Markku Kiiski tarjoilevat koko puskan persiljaa Reijo Haapaselle annoksen koristelua varten. Kuva: TS/Juha Paju
Hilu Tolmunen ja Markku Kiiski tarjoilevat koko puskan persiljaa Reijo Haapaselle annoksen koristelua varten. Kuva: TS/Juha Paju

 Hilu Tolmunen ja Markku Kiiski tarjoilevat koko puskan persiljaa Reijo Haapaselle annoksen koristelua varten. Kuva: TS/Juha Paju
Hilu Tolmunen ja Markku Kiiski tarjoilevat koko puskan persiljaa Reijo Haapaselle annoksen koristelua varten. Kuva: TS/Juha Paju

Tällä viikolla huru-ukot kokkaavat. Ensin kokataan keitettyä naudankieltä, loppuviikosta luvassa on wieninleike.

Naudankieli on toisille lähestulkoon puistatuksia herättävä ruoka, toisille taas suuri herkku.

– Kannattaa muistaa, että se on täyttä lihaa, muistuttaa Markku Kiiski.

Mikään pikaruoka se ei kuitenkaan ole, sillä kielen pitää suolaantua yön yli ja sen keittoaika on kolmisen tuntia. Keitinveteen pilkotaan sipulia ja porkkanaa makua antamaan.

– Onpa tylsä veitti, manailee Reijo Haapanen, kunnes huomaa mistä kiikastaa:

– Täähän onkin pojan veitti!

Kielen seuraksi valmistetaan juuressosetta ja sipulikastiketta. Turhan sileäksi ei komean oranssia juuressosetta tarvitse ajaa, siinä saa olla kunnolla sattumia.

 Nyt maistetaan! Kuva: TS/Jane Iltanen
Nyt maistetaan! Kuva: TS/Jane Iltanen

Huru-ukkojen keitetty naudan kieli
Huru-ukkojen keitetty naudan kieli

Kurkista Tähti-baarin keittiöön ja katso, miten annos valmistuu!

Keitetty naudankieli, sipulikastike, juuressose

(neljälle)

Kieli

1 naudankieli (noin kilo)

2 rkl suolaa

10 kokonaista maustepippuria

10 kokonaista valkopippuria

1 sipula

1 porkkana

4 laakerinlehteä

Huuhtele kieli ja hiero sen pintaan suolaa edellisenä päivänä.

Laita kieli kattilaan, kaada päälle kylmää vettä. Laita kiehumaan. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää mausteet ja karkeasti paloitellut juurekset. Keitä kieltä kolmisen hiljaisella lämmöllä. Tarkkaile, ettei neste pääse haihtumaan. Kieli on kypsää kun nahka irtoaa helposti. Poista kypsästä kielestä nahka haaleana ja laita vetäytymään liemeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Leikkaa kieli noin sentin viipaleiksi poikkisyin, kuumenna keitinliemessä.

Sipulikastike

75 g voita

2 dl hienonnettua sipulia

1 dl siivutettua omenaa

1,5 rkl vehnäjauhoja

2 dl keitinlientä

2 dl kermaa

(1rkl raastettua piparjuurta)

Kuullota voissa hienonnettu sipuli ja omena, lisää vehnäjauho. Lisää kuumaa keitinlientä sekoittaen kastikepohjaa tasaiseksi. Keitä n.15 minuuttia ja lisää kerma. (Jos kastike tuntuu kuivuvan, jatka vedellä tai keittoliemellä, mutta varo, ettei kastikkeesta tule liian suolaista.)

Kiehauta, mausta halutessasi piparjuurella.

Juuressose

400 g perunaa

200 g lanttua

200 g porkkanaa

200 g palsternakkaa

100 g selleriä

200 g sipulia

vettä

2 dl kermaa

1 rkl suolaa

50 g voita

Kuori ja paloittele juurekset. Keitä napsakan kypsiksi. Kaada liika vesi pois. Soseuta sauvasekoittimella soseeksi, voit jättää joukkoon ”sattumia”. Lisää kerma, voi ja kiehauta. Lisää suola maun mukaan. Vinkki:Hunaja antaa soseelle makeutta ja korostaa makua.

-