Lauri Tähkä vääntää hellannupit kaakkoon

 Lauri Tähkä. Kuva:Mindy Parkkinen
Lauri Tähkä. Kuva:Mindy Parkkinen

HELI NIEMINEN

Lauri Tähkänhaastatteleminen on hieman vaikeaa. Vika ei kylläkään ole Tähkässä - hän on hyväntuulinen, pulppuaa puhetta ja on innoissaan uudesta keittokirjastaan. Ongelmana on se, että hän ei juuri saa olla rauhassa. Koko ajan joku haluaa tervehtiä häntä, vaihtaa muutaman sanan, pyytää nimmarin tai ottaa kuvan.

Tähkä se ei tunnu häiritsevän. Hän kaappaa kuvaa haluavan ujon rouvan kainaloonsa, rutistaa tätä ja nappaa tämän puhelimella heistä kymmenkunta yhteiskuvaa. Tähkä palaa haastatteluun, rouva jää pitelemään puhelintaan ällistyt hymy huulillaan.

Mutta keittokirjasta tässä nyt yritetään puhua. Tähkä julkaisi tänä syksynä ensimmäisen keittokirjassa, Hellannupit kaakkoon.

 Lauri Tähkä. Kuva:Mindy Parkkinen
Lauri Tähkä. Kuva:Mindy Parkkinen

Moni ei ehkä tiedä, mutta Tähkällä on kokin koulutus. Hän on aina ollut kiinnostunut ruuanlaitosta ja terveellisestä ruuasta. Kokkailusta hän innostui jo teini-iässä. Keikkamatkoillakin puhelin piippailee usein kavereiden viestejä, kun nämä kyselevät vinkkejä siihen, mitä voisi kokata.

Siitä kumpusi idea omaan kirjankin. Koota yhteen hyviä, toimivia ja simppeleitä reseptejä, jotka on nopea toteuttaa arjessa.

– Ruuanlaitto on mulle elämäntapa, kokkaan tosi paljon. Syön joka aamu puuron kello 6.15. Elän tällaista epätaiteilijaelämää, Tähkä naurahtaa.

– Ruoka on sellainen maadoittaja, sen kautta pääsee reissun jälkeen hyvin kiinni arkeen.

Tähkä pitää tärkeänä hetkeä, jolloin istuu lastensa kanssa ruokapöytään ja puhuu päivän tapahtumista.

 Hellannupit kaakkoon
Hellannupit kaakkoon

Kirjaa varten Tähkä teki satakunta reseptiä, kirjaan niistä otettiin kuutisenkymmentä.

– Mukana on paljon keittoja, koska tykkään niistä. Kermoja tai jauhoja ei käytetä juuri ollenkaan. Reseptit ovat helppoja ja terveellisiä.

Paitsi kaikki kirjan reseptit, myös lähes kaikki kuvan ovat Tähkän itsensä ottamia. Valokuvaamista Tähkä on harrastanut jo pitkään. Kirjassa vilahtelevat myös Tähkän teini-ikäiset tyttäret. Jokunen kuva lienee heidänkin ottamansa, sillä muutamissa kuvissa Tähkä nukkuu sohvalla Aku Ankka kädessään tai istuu simmarit jalassa rantakalliolla.

Tähkän oma suosikkiresepti kirjasta on Meikun ja Minden nuudelikana. Sen reseptin hän keksi asuessaan nelisen vuotta sitten Puutarhakadulla, sitä tulee kokkailtua edelleen. Niin nopea ja helppo se on.

– Nutella on myös suurta herkkuani, joten Nutella-lätytpiti saada kirjaan mukaan.

Keittokirjaprojekti oli pitkä - reseptit kirjaan syntyivät noin vuoden aikana. Tähkä laskeskelee, että tekis suurimman osan resepteistä kolme kertaa. Ensin testaili, sitten hioi, lopulta kuvasi. Välillä tarvittiin apujoukkoja syömään kokkailun lopputuloksia.

Monella reseptillä on hauskat nimet ja moniin liittyy myös pieniä tarinoita.

Kirjaa varten Tähkä teki yhteistyötä muutamien paikallisten toimijoiden kanssa, esimerkiksi kuvissa näkyvistä astioista suuri osa on turkulaisen Terraviivantuotantoa.

– Kirjassa yhdistyvät eteläpohjalaisuus, Italia ja Varsinais-Suomi, summaa Tähkä.

Lauri Tähkä vierailee Turun ruokamessuilla sunnuntaina kello 14.10 alkaen Lähiruoka-lavalla C-hallissa.