Ruoka

Viiden ruokalajin menu vankilassa

 Alueylilääkäri Jaana Kajander saapui aamuvarhaisella ravintola Smöriin käymään kaikki vankilaan vietävät raaka-aineet läpi keittiömestari Janne Juvosen kanssa.
Alueylilääkäri Jaana Kajander saapui aamuvarhaisella ravintola Smöriin käymään kaikki vankilaan vietävät raaka-aineet läpi keittiömestari Janne Juvosen kanssa.

Yhdessä tehty ja nautittu ruoka on monelle päivän paras hetki.  Se on sitä myös muurien sisällä.

Psykiatrisen vankisairaalan Turun yksikköön ei tulla noin vain kokkaamaan. Perusteellisen pohjatyön ja turvaselvitysten jälkeenkin vaiheita on vielä monta. Esimerkiksi raaka-aineet tarkastetaan etukäteen, eikä omia välineitä, varsinkaan veitsiä, ole lupa ottaa mukaan. Sisään tulijat käyvät läpi monivaiheisen operaation ennen kuin päästään alueylilääkäri Jaana Kajanderinsaattamana osastolle, toimintaterapiahuoneeseen.

Tarkoituksena on kokata vankien ja hoitajien kanssa viiden ruokalajin menu, joka nautitaan lopuksi yhdessä.

– Tarkoituksena on korostaa yhteisen aterian merkitystä riippumatta siitä, missä tilanteessa tai paikassa ihmiset elämässään ovat, sanoo Food & Fun-festivaalin tuottaja Pekka Kuru. Hän ja Kajander ovat ideoineet hankkeen yhdessä, mukana toteuttamassa sitä ovat myös ravintola Smörinkeittiömestari Janne Juvonenja Food & Funin markkinointivastaava Jouni Kuru.

Omenat, perunat, porkkanat ja possunkylki nostetaan työpöydille, leikkuulaudat etsitään valmiiksi ja lukitusta laatikosta otetaan esille veitset. Kovin teräviä ne eivät ole, ja lähes kaikista on katkaistu kärki, mutta näillä mennään.

Sovittuna aikana, kello kymmeneltä, neljä potilasta ja kaksi hoitajaa saapuvat. Kaikkia osapuolia taitaa hiukan jännittää, kun kätellään ja esittäydytään. Juvonen kertoo homman juonen lyhyesti ja jakaa samantien kaikille työt: yksi saa kuoria omenoita, toinen puolittaa perunoita, kolmas valmistella kirsikkatomaatteja uunikuivatusta varten.

Kun yksi homma on tehty, jatketaan seuraavaan.

Kokkaaminen tempaisee kaikki mukaansa, ja seuraavan reilun tunnin ajan työskennellään intensiivisesti. Vaikka ikkunoista näkyvät muurit piikkilankoineen muistuttavat siitä, missä ollaan, nyt ei puhuta siitä, mitä on tehty ja miksi tänne on päädytty. Nyt jutellaan kastikkeiden tekemisestä, maustamisesta, sienistä, makumuistoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siitä että on kuuma, mutta tuulettaa ei voi, sillä ikkunoita ei saa auki.

Vaikka huippukeittiömestarin vierailua ei ole vankisairaalassa ennen toteutettu, tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun toimintaterapiahuoneessa kokataan.

Kaksi hoitajaa, Markkuja Kim, ovat jo reilun kolmen vuoden ajan pitäneet pari kertaa kuussa kokoontuvaa kokkikerhoa vangeille. Markku esittelee vihreää kansiota, johon on kuvattu kullakin kerralla valmistetut ruuat.

Kerhossa on tehty kaikkea mahdollista: välillä sushia, välillä karjalanpiirakoita. Yhtä kokkikerhokertaa varten käytössä on vain 20 euron suuruinen summa, mutta raha on osattu käyttää mielikuvituksellisesti ja monipuolisesti.

– Välillä on menneet suolat ja sokerit sekaisin ja sitten on maisteltu ja ihmetelty, että mitäs tällä kertaa saatiin aikaan, Markku kertoo.

– Kokkikerhon merkitys on siinä, että nämä ihmiset, jotka ovat ehkä vuosia eläneet suunnilleen pelkillä einespitsoilla, oppivat, miten ruokaa tehdään ja pöytä katetaan. He saavat tietoa ruuan terveellisyydestä – ja myös sen hinnasta.

Porukalla on istutettu myös ämpäriperunoita ja tomaatteja vankilan pihan ulkoilualueen kulmaan kasvamaan. Tänä kesänä satoa on saatu jo neljä kertaa.

– Yleensä ensimmäiset perunat on saatu juhannukseksi. Sitten ollaan syöty niitä porukalla. Tänä vuonna tosin oli niin kylmää, että perunat viivästyivät. Ihan juhannukseksi niitä ei saatu, kertoo hoitajana työskentelevä, yhteiseen kokkaushetkeen osallistunut Karri.

Hoitajien itsensä ideoima ja vetämä kokkikerho on turkulainen erikoisuus, ja Jaana Kajander halusi toteuttaa kokkivierailun yhdessä Food & Funin kanssa osin myös kiitokseksi hoitajille näiden ylimääräisestä työstä.

Jos jossain vaiheessa kokkaamista tuntui siltä, että tuleeko tästä ikinä valmista, epäilykset osoittautuvat turhiksi. Kyllä vain tulee.

Perunat ovat kypsyneet, porkkanoihin saatu hyvä väri, omenat ja rosmariini hautuneet hilloksi. Tomaatit ovat kuivuneet ja possunkylki saanut rapean pinnan. On aika aika kattaa pöytä ja istua alas syömään.

Alkuruokana tarjolla on lohipastramia erilaisin lisukkein.

– Olen kyllä syönyt paljon lohta, mutta en koskaan tällä tavalla valmistettuna. Tämä oli erilaista kuin olen ennen maistanut. Ja se vihreä kastike, tillikreemi, yllätti, miettii yksi vangeista.

Seuraavaksi tarjoiltu metsäsienikeitto yllättää positiivisesti jopa ne, jotka eivät yleensä pidä sienistä.

– Keiton salaisuus on voi ja kerma, naurahtaa Juvonen.

Pääruoka, ylikypsä possu on kaikille mieleen, ja monen mielestä aterian paras annos.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Välijuustojen ja jälkiruokavohveleiden äärellä jutellaan vankila-arjesta ja ruuasta. Osan mielestä ruoka vankilassa on aivan ok, osalle se ei maistu.

– En ole oikeastaan syönyt vankilaruokaa neljään vuoteen, kertoo yksi vangeista. Sen sijaan hän tilaa kerran viikossa avoinna olevasta kanttiinista omat ruokansa, etupäässä säilykkeitä. Perusviikkona hän syö viitenä päivänä purkkikinkkua, kahtena tonnikalaa.

Vähän syvällisempiinkin teemoihin päästään. Vangit miettivät, että yhdessä tekeminen rikkoi jään puolin ja toisin. Jos oltaisiin kylmiltään istuttu samaan pöytään syömään, keskustelu olisi todennäköisesti ollut melko vaivaantunutta ja katse pälyillyt pitkin seiniä.

Nyt yhteisestä ateriasta jää kaikille hyvä mieli.

– Parasta tässä oli se, että tämä rikkoi arjen ja rutiinit. Ja opimme tietysti ruuanlaiton ammattisanastoa, kuten misaaminen ja pleittaaminen. Voimme käyttää niitä jatkossa, vangit summaavat.

Kun vangit ovat poistuneet, edessä on vielä mittava tiskausoperaatio ja jälkien siivous. Jonkin ajan päästä hoitaja Markku tulee hakemaan muualta lainassa olleita astioita ja kertoo päivän parhaan palautteen.

– Yksi vangeista sanoi, että söi ensimmäistä kertaa elämässään näin hyvää ruokaa.

Vuodessa 300 potilasta

  • Turun vankilan vieressä Saramäessä sijaitseva psykiatrinen vankisairaala on Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhuoltoyksikköön kuuluva valtakunnallinen sairaala. Se vastaa vankien akuutista psykiatrisesta sairaalahoidosta koko maassa.
  • Turun yksikkö koostuu kahdesta osastosta ja poliklinikasta. Sairaalassa on 34 paikkaa mies- ja kuusi paikkaa naisvangeille. Se palvelee kaikkia Suomen vankiloita ja on Suomen ainoa vankeinhoidossa päivystävä sairaala.
  •  Sairaalassa hoidetaan vuosittain noin 300:aa potilasta, jotka kärsivät eriasteisista mielenterveyden häiriöistä.
  • Sairaalassa tehdään myös oikeuspsykiatrisia tutkimuksia, kuten mielentilatutkimuksia, vaarallisuusarvioita ja elinkautisvangin väkivaltariskiarvioita sekä erilaisia hoidollisia arvioita kuten ADHD-arvioita.

Food & Fun toteuttaa lukuisia vastuullisuushankkeita

  • Syys-lokakuun vaihteessa (30.9.–2.10.)Turussa toista kertaa järjestettävä Food & Fun -ruokafestivaali toteuttaa ydinohjelmansa lisäksi useita hankkeita, jotka tuovat uusia makuja niin päiväkoteihin, kouluihin, vankilaan, sairaaloihin kuin lounasruokaloihinkin.
  • Ensi viikolla on päivällinen joukolle turvapaikan saaneita, yksinään Suomeen muuttaneille nuorille yhdessä ravintola Torren ja Turun ensi- ja turvakoti ry:n kanssa.
  • Tapahtuman yksi pääyhteistyökumppani on Arkea Oy. Päiväkodeissa ja kouluissa on festivaaliviikolla tarjolla yläkoulujen kotitalousluokkien oppilaiden ehdottamia ruokia sekä oppilaiden ruokatoiveita. Päiväkodeissa teemamenu on muunneltu. Osassa kouluista on tarjolla festivaalin ajan oppilaille maksuton puurobaari ennen koulupäivän alkua.
  • Arkea Oy:n lounasravintoloissa on festivaalin aikana tarjolla islantilaisten ravintola-alan opiskelijoiden suunnittelema perinteisiä islantilaisia raaka-aineita kunnioittava teemamenu. Sairaaloiden henkilöstöravintoloissa (Tyks, Mäntymäki, Loimaa, Salo ja Uusikaupunki)  menu on tarjolla muunneltuna 1.10.