Ruoka

Michelin-kokki Kaskikseen ja muut Food & Funin keittiö- & baarimestarit

Nyt toista kertaa järjestettävä ruokafestivaali Food & Fun Turkuon julkistanut syys-lokakuun vaihteessa Turkuun saapuvat kansainväliset keittiömestarit ja baarimestarit.

30.9.–4.10.2015 järjestettävään ruokafestivaaliin osallistuu tänä vuonna yhteensä 12 turkulaista ruokaravintolaa ja seitsemän cocktailbaaria. Mukana ovat ravintolat E . Ekblom, Hus Lindman, Karu Izakaya, Kaskis, Ludu, Pinella, Sergio's, Smör, Sointu, Tintå, Torresekä ravintolalaiva Cindysekä cocktailbaarit BAR4, Börs Bar & Café, E. Ekblom, Marina Palace Lounge Bar, Pinella Bar, The Cowja Tiirikkala.

Kukin kansainvälinen keittiömestari ja baarimestari luo yhdessä turkulaisravintoloiden kanssa viideksi päiväksi uniikin menun ja cocktail-valikoiman.

Turkuun saapuvat keittiömestarit ovat tässä:

Aikaisemmasta tiedosta poiketen ravintola Smörissä nautitaan norjalaisen, suomalaisiakin sukujuuria omaavan Tony Martinintaidonnäytteistä. Stavangerissa sijaitsevan Renaa:Matbaren-ravintolan keittiömestari tunnetaan uuden pohjoismaalaisen keittiön kehittäjänä, ja hän odottaa innolla mahdollisuutta päästä näyttämään taitojaan toisessa kotimaassaan.

Ravintola Kaskiksen vierailevaksi keittiömestariksi saapuu Fredrik Johnssontukholmalaisesta Restaurang Voltista. Tänä vuonna Michelin-tähden saaneen ravintolan nuori keittiömestari edustaa pohjoismaisen keittiön huippua ja lupaa myös Kaskiksen iltoihin unohtumattomia makuelämyksiä.

Ravintolalaiva Cindyn vieraita kestitsee virolainen Ranno Paukson. Uutta virolaista keittiötä edustava Paukson pyörittää yhdessä Viron parhaaksi kokiksikin valitun Martin Meikasinkanssa Viron parhaimmistoon lukeutuvia tallinnalaisravintoloita Öja Kaks Kokka.

Ravintola Torren keittiön ottaa haltuunsa Miamista, Floridasta saapuva Douglas Rodriguez. Useat ravintolat ja keittokirjat ovat nostaneet kuubalaistaustaisen keittiömestarin yhdeksi latinokeittiön tunnetuimmista edustajista. Hänet on tituleerattu uuden latinalaisen keittiön kummisedäksi.

Ravintola Sergio’s on Food & Funin ajan paremminkin Riccardo’s, sillä keittiön ottaa komentoonsa Italian Umbriasta saapuva keittiömestari Riccardo Benvenuti. Aidon italialaisen keittiön edustaja on vieraillut aiemmin Islannin Food & Funissa.

Ravintola Sointuun saapuu vieraaksi islantilainen Steinar Bjarki Magnússonjoka on monipuolinen islantilainen keittiömestari. Hän on työskennellyt Islannin parhaissa ravintoloissa, viimeisimpänä lihaan erikoistuneessa Steikhusid-ravintolassa.

Ravintola Pinellaan tulee tanskalainen, vuoden 2013 Food & Fun Reykjavikissa kolmen parhaan joukkoon päässyt keittiömestari Thomas Lorenzen. Hän on nyt Tårnet-nimisen Christiansborgin palatsissa sijaitsevan ravintolan keittiömestari. Lorenzen joka on hankkinut kannuksensa muunmuassa Kadeussaja Nimbissäja hänellä on laaja osaaminen niin tanskalaisista klassikoista kuin uudesta pohjoismaalaisesta keittiöstä.

Osa keittiömestareista julkistettiin jo viime keväänä.

Silloin kerrottiin, että Hus Lindmanilla kokkaa Itävallassa syntynyt, yli 20 vuotta Moskovassa työskennellyt Erwin Peters.

Ludun festivaalivieraita kestitsee Washington DC:stä Turkuun nyt toistamiseen saapuva Hamilton Johnson.

Karu Izakaya saa keittiömestarivieraakseen islantilaisen Eyþór Mar Halldórssonin, jonka omistama reykjavikilaisravintola Sushi Sambayhdistelee japanilaiseen keittotaitoon eteläamerikkalaisia vaikutteita.

Tintån keittiön valtaa niin ikään islantilainen Jóhannes Jóhannesson.

E. Ekblomin hellan ääreen lennähtää kolmas islantilaisvieras, reykjavikilaisen ravintola Kolinkeittiömestari Kári Þorsteinsson.

Pitempi juttu aiemmin julkistetuista keittiömestareista löytyy.

Myös seitsemään turkulaiseen cocktailbaariin tulee jokaiseen oma vieraileva baarimestari. Heistä julkistettiin nyt neljä:

Grill It! Marina Lounge Bariin tulee yksi Islannin parhaista uuden polven baarimestareista Asgeir Mar Björnsson. Slippbarininravintolapäällikkö ja baarimestari tekee tynnyrikypsytettyjä cocktaileja, omia uutoksia ja hakee enemmänkin kokemuksellisia cocktaileja kuin pelkästään maultaan ja ulkonäöltään miellyttäviä.

BAR4 saa seurakseen Roberto Vallen, pitkän linjan espanjalaistaustaisen baarimestarin joka vierailee ahkerasti ympäri maailmaa näyttämässä taitojaan. Pitkään Lontoossa työskennelleenä hän tuntee hyvin cocktailmaailman perinteet ja uudet tuulet.

The Cow saa vieraakseen Gunsteinn Helgin,joka on usean Islannissa menestyneen baarikonseptin, kuten Sushisamban, Public Housen ja Apotekin takana. Ahkerasti kilpaillut ja menestynyt baarimestari tuo osaamisensa nyt pitkän linjan turkulaiseen cocktailbaariin.

Börs Bar & Cafeen saapuu virolainen baarimestari Agu Koit. Manna La Roosassa,on sisustukseltaan ja hengeltään uniikki virolainen cocktailbaari ja ravintola.

E. Ekblomiin on tulossa japanilainen baarimestari. Hänen nimensä sekä Pinellaan ja Tiirikkalaan saapuvien baarimestareiden nimet kerrotaan myöhemmin.

Jutun kuvat: Food & Fun