Viileä sää myöhästyttää niin marja- kuin viljasatoja

TS-STT

Marjasadosta näyttää tulevan tänä vuonna runsas. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta kerrotaan, että viileä alkukesä enteilee tavallista runsaampaa mansikkasatoa. Toiminnanjohtaja Hannu Salonmukaan kylmä sää viivästyttää satoa parilla viikolla.

– Säät vaikuttavat siihen, miten marjoja saadaan talteen. Aika näyttää, kun sinne asti päästään.

Salon mukaan runsaat sateet tai pitkä hellejakso voivat vaikuttaa siihen, miten hyvin marjat kypsyvät. Helle voi kypsyttää marjat liian nopeasti, liiallinen sade taas tekee marjojen rakenteesta huonomman.

Myös mustikkasato näyttää lupaavalta, kertoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo. Mustikan runsas kukinta ja onnistunut pölytys enteilevät tavallista runsaampaa satoa. Mikäli säät suosivat, mustikkasato on tänä vuonna keskiarvojen yläpuolella, noin 30 kiloa hehtaarilta.

Jo viikon kestävä kuivuusjakso voi tosin heikentää satoa. Kuivuus pienentää marjoja ja voi pudottaa osan niistä maahan.

– Ihmiset ne helteitä odottavat, ei mustikka, toteaa Kauko Salo.

Kylmät sääjaksot myöhästyttävät mustikankin kypsymistä. Mustikan voidaan odottaa kypsyvän heinäkuun loppupuolella ja elokuun alussa. Myös puolukka ja suomuurain ovat kukkineet runsaasti.

Viljojen tilanne on epävarmempi. Alkukesän kylmä ja märkä sää ovat vaikeuttaneet viljelyä kaikkialla maassa. Eniten on kärsinyt ohra, kertoo MTK:n vilja-asiamies Max Schulman.

– Kyllä tämä sää pitää viljelijät hermostuneina. Kasvustosta ja alueesta riippuen viljojen puinti myöhästyy viikosta kolmeen viikkoon.

Hän huomauttaa, että viljasato on ollut erittäin vaihtelevaa, ja jopa samassa kylässä voi olla eritasoista kasvustoa.

Kesän viileät säät johtuvat voimakkaista länsivirtauksista, jotka tuovat Suomeen matalapainetta. Toistaiseksi näyttää siltä, että viileä sää jatkuu vielä jonkin aikaa. Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan ennusteen mukaan Suomeen ei ole odotettavissa erityisen lämmintä jaksoa seuraavina viikkoina.

Vaikka kesä tuntuu viileältä, ennusteen perusteella tulevien viikkojen lämpötila on Suomen normaalitasoa. Ennuste ei näytä Suomen heinä-syyskuun keskilämpötilaan selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.