Ensimmäinen suomalainen villivihannessovellus julki

TURUN SANOMAT

Villivihannesten kausi on parhaimmillaan jo eteläisessä Suomessa. Avuksi ja virikkeeksi niiden keruuseen ja ruuanlaittoon voi ladata Suomen Luonto -lehden uuden Villivihannekset-mobiilisovelluksen. Se antaa ideoita kasvien käyttöön.

Sovelluksessa esitellään 20 kasvia nokkosesta päivänkakkaraan ja poimulehdestä piharatamoon. Jokaisesta kasvista on kolme herkullista reseptiä keittiömestari ja villivihanneskouluttaja Sami Tallbergilta, yhteensä siis 60 reseptiä.

- Tämä ensimmäinen suomalainen villivihannessovellus yhdistää upeasti tietoa ja käytännön ohjeita sekä tarjoaa herkullisia reseptejä kasvien käyttöön keittiössä, Annakaisa VänttinenSuomen Luonnon tekijätiimistä toteaa.

Sovelluksessa olevien kuvien ja kuvailujen avulla villivihannekset on helppo tunnistaa. Sovelluksen voi ladata IOS-, Windows- ja Android-puhelimiin hintaan 2,99 €. Tuotot käytetään suomalaiseen luonnonsuojelutyöhön.

Villivihannesten keruu kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta kerääjällä on myös velvollisuuksia: kasvi täytyy tunnistaa oikein, kasveja tulee kerätä sieltä täältä runsaista esiintymistä, eikä koskaan koko kasvustoa. Juurien, jäkälän, puun lehtien, kerkkien ja mahlan keruuseen täytyy olla maanomistajan lupa.

Maistiainen mobiilisovelluksen resepteistä:

Voikukka-sinihomejuustosalaatti

4 rkl pähkinöitä (esimerkiksi saksanpähkinöitä)

200 g sinihomejuustoa huoneenlämpöisenä

1 dl salaatinkastiketta

3 kourallista voikukanlehtiä (kukkia voi olla joukossa)

Paahda pähkinöitä 180-asteisessa uunissa 10 minuuttia (näin niiden maku voimistuu ja pyöristyy). Murskaa pähkinät käsin tai veitsellä. Sekoita puolet sinihomejuustosta ja salaatinkastike joko haarukalla tai pallovatkaimella tasaiseksi kastikkeeksi, ja murskaa loput juustosta karkeaksi palaksi. Laita villivihannekset kulhoon, lisää joukkoon muut ainekset.