Yleisön pyynnöstä: huru-ukkojen silakkalaatikko

 - Maistas nyt juniori tätä laatikkoa, kehottaa Reijo Haapanen (vas.). Markku Kiiskihän maistaa. Kuvat: TS/Timo Jakonen
- Maistas nyt juniori tätä laatikkoa, kehottaa Reijo Haapanen (vas.). Markku Kiiskihän maistaa. Kuvat: TS/Timo Jakonen

HELI NIEMINEN

 - Maistas nyt juniori tätä laatikkoa, kehottaa Reijo Haapanen (vas.). Markku Kiiskihän maistaa. Kuvat: TS/Timo Jakonen
- Maistas nyt juniori tätä laatikkoa, kehottaa Reijo Haapanen (vas.). Markku Kiiskihän maistaa. Kuvat: TS/Timo Jakonen

Huru-ukot ovat kiertäneet tänä keväänä ahkerasti kokkaamassa kaupoissa ja saaneet huomata, että heidän reseptejään on luettu lehdestä ja katsottu netistä.

– Jos meille ennen tuli juttelemaan 50 ihmistä, niin nyt tulee 250! Ihmiset tulevat kyselemään kaikenlaista ruuanlaitosta, haluavat meiltä lisää reseptejä ja antavat positiivista palautetta, hurut kertovat tyytyväisinä.

Yksi eniten toivottu resepti on ollut silakkalaatikko. Joten - täältä pesee!

Huru-ukko junior, Markku Kiiskikokee heti kärkeen melkoisen yllätyksen. Toki hän on itse sanonut emeritus huru-ukko Reijo Haapaselleohjeeksi, että "kuori puolet perunoista". Mutta siivutusvaiheessa paljastuu, että Haapanen on ottanut ohjeen varsin kirjaimellisesti: jokaisesta perunasta on kuorittu tasan puolet.

– Tämmöstä ei keksi kuin huru-ukko, mutisee Kiiski veistellessään kuoria irti suurella veitsellään siinä siivuttamisen lomassa. Haapanen hihittää vieressä vedet silmissä. Jäynä mikä jäynä.

Kun esivalmistelut on tehty jo aiemmin, ruuan kokoamiseen kuuluu Haapaselta vain vajaat kymmenen minuuttia. Voideltuun vuokaan kootaan kerroksittain perunasiivuja, suolattua silakkaa, sian kylkisiivuja ja maustepippureita. Lopuksi päälle kaadetaan kermaseos. Sitten uuniin.

Suolaa ei kannata lisätä, koska sitä tulee sekä silakasta että pekonista. Silakoitakaan ei tarvitse paloitella, ne kyllä hajoavat uunissa.

Vajaa pari tuntia uunissa ja ruoka on valmis.

– Kyl on hyvää! Tekijälle kiitos, sanailee Haapanen maistellessaan valmista ruokaa.

Kiiski kumartaa hänelle kevyesti. Molempia naurattaa.

Huru-ukkojen silakkalaatikko
Huru-ukkojen silakkalaatikko

Itsensä huru-ukoiksi nimenneet keittiömestarit Markku Kiiski ja Reijo Haapanen kokkaavat kevään aikana TS Extrassa ja TS Ruoka -sivustolla perinteisiä kotiruokia. Katso videolta, miten homma sujuu.

Silakkalaatikko

400 g silakkafileetä
100 g karkeaa suolaa
1 kg perunoita
2 kuorittua sipulaa
300 g rasvaista siankylkeä
14 maustepippuria
Munamaito: 3 munaa
2 dl ruokakermaa + 5 dl täysmaitoa
(suolaa jos tarvis)
  1. Laita silakkafileet astiaan, karkean suolan joukkoon. Anna maustua viileässä pari tuntia.
  2. Kuori perunat ja viipaloi ohueksi. Kuutioi sipulat.
  3. Viipaloi siankylki, pilko osa pienemmiksi mutta jätä rasvaisimmat 5-6 siivua kokonaisiksi.
  4. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunaviipaleita, suolasta puhdistettuja silakkafileitä, possun kylkipaloja, sipulisilppua ja pippureita.
  5. Tee munamaito: sekoita munien rakenne rikki kulhossa, lisää joukkoon kerma ja maito sekä hiukkasen suolaa. Kaada munamaito vuokaan muiden ainesten päälle, laita kokonaiset kylkisiivut vuuan päälle.
  6. Paista silakkalaatikkoa alkuun 180-asteisessä uunissa 45 minuuttia. Laske lämpötilaa 160 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmenneet.
  7. Tarjoile silakkalaatikko etikkapunajuurten, porkkanaraasteen ja puolukoiden kera.
  8. Huom! Silakkalaatikon voi tehdä suolasilakoista, jos niitä sattuu olemaan. Niitä pitää liottaa vedessä yön yli, jossa suurin osa suolasta häviää.