Ruoka

Reko-mallin isä palkittiin Vuoden lähiruokateko -palkinnolla

Pohjanmaalainen Thomas Snellmanon saanut tänään Vuoden lähiruokateko -palkinnon. Snellman on ideoinut Suomeen markkinointikanavan, joka mahdollistaa lähiruuan tuottajan ja kuluttajan kohtaamisen. Ensimmäiset REKO-renkaat perustettiin vuonna 2013 ja nyt niitä on jo lähes 50 eri puolilla Suomea.

Reko tulee sanoista Rejäl konsumtion - reilua kuluttamista. Kuluttajat voivat tilata ruokaa suoraan tuottajilta Facebookin kautta suljettuina ryhminä, ilman välikäsiä. Renkaiden jäsenmäärä on 27 000 ja Snellman kertoo, että uusia jäseniä tulee 200-300 joka päivä. Kysyntä räjähti kasvuun vuoden 2014 loka-marraskuussa.

- Jos kasvu jatkuu tätä tahtia, vuoden lopussa renkaisiin kuuluu jo 100 000 ihmistä!

Reko-mallista ollaan kiinnostuttu myös maailmalla, sillä siihen ei liity mitään byrokratiaa ja se on sekä tuottajille että kuluttajille maksuton.

- Suomessa on tällä hetkellä se tilanne, että neljä tuottajaa lopettaa joka päivä. Jos tällä saadaan muutamakin pelastettua, olen tyytyväinen.

Snellman sanoo, että renkaan onnistumiselle on kaksi edellytystä: mukaan pitää saada riittävän monta tuottajaa ja jakelupaikan pitää olla hyvä.

- Esimerkiksi Pietarsaaressa menee kerralla jo 7 000 kananmunaa, 300 kiloa luomuporkkanaa ja pari sataa kiloa luomuperunaa.