Ruoka

Turkulainen MBakery on nyt Suomen paras leipomo

Katsojat - ja myös osallistujat - saivat tiistai-iltana jännittää viimeiseen sekuntiin asti sitä, kumpi voittaisi Suomen paras leipomo-tittelin, turkulainen MBakeryvai oululainen Huovisen leipomo. Finaalitehtävänä oli luoda hääkakku Helsingin kaupunginvaltuutettu Nasima Razmyarille,ja voiton vei lopulta Huovisen leipomo. Antaisiko se suuntaa tuomarien lopulliselle päätökselle vai ei?

Kamerat kuvasivat finaaliin päässeitä, tuomarit seisoivat vakavina ja MBakeryn pääkondiittori ja toimitusjohtaja Mikko Hietalaodotti lopputulosta huonovointisena ja hermostuneena.

– En ole koko elämässäni jännittänyt niin paljon kuin silloin! Uskon kyllä aina itseeni, mutta samalla oli sellainen olo, että tässä voi käydä miten tahansa.

Kun tuomarit sitten ilmoittivat päätöksensä, he eivät sanoneet mitään, käänsivät vain esiin kyltin, jossa luki voittajien nimi.

– Seisoimme tosi kaukana kyltistä ja yritimme saada selvää, mitä siinä luki. Ensimmäinen rivi oli pitkä, joten muutaman sekunnin verran ajattelin, että siinä lukee Huovisen leipomo. Sitten luin lappua alaspäin ja tajusin, että ei jestas, se ollaan me! Me voitimme!

Sitten tulikin itku: ilosta, onnesta, helpotuksesta ja kaikesta jännityksestä.

Suomen paras leipomo-ohjelma kuvattiin viime syyskuussa, joten Hietala joutui säilyttämään salaisuutta voitosta aina nyt maaliskuun puolivälin yli. Ajoittain todella raskaalta, kun kaikki kyselivät, miten ohjelmassa käy, eikä siihen voinut vastata.

– Nyt ei tarvitse kierrellä eikä vaihtaa aihetta tai valehdella, vaan voi puhua asiasta avoimesti. Se tuntuu mahtavalta.

Turkulaiset ovat myötäeläneet ohjelmassa, ja jokaisessa jaksossa esiteltyjä tuotteita on tultu kysymään MBkerystä heti. Niistä on tullut samantien tämän kevään myydyimpiä tuotteita.

– Television voima on kyllä ihmeellinen, en olisi uskonut, sanoo Hietala.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolme vuotta toiminut MBakery uudisti voiton myötä nettisivunsa ja aikoo käyttää Suomen paras -titteliä monin tarvoin markkinoinnissaan. Hietala uskoo, että voiton myötä yritys on huomattavasti tunnetumpi nyt myös Turun ulkopuolella.

Ohjelman toinen tuomari, keittiömestari Hans Välimäkisanoo, että kilpailun taso oli tänä vuonna todella kova. Hän näkee, että ohjelma oli merkittävä kaikille siinä mukana olleille leipomoille, sillä se teki niitä tunnetuksi.

– Oli oikeastaan hämmentävää, miten monet ihmiset eivät tienneet kotipaikkakunnillaan sijaitsevista "aarteista" ennen kuin vasta ohjelman myötä.

Välimäki sanoo, että etukäteen oli vaikea ennustaa, mitkä leipomot olisivat finaalissa, sillä matkan varrella oli monta tehtävää, jossa saattoi onnistua - tai epäonnistua, yllättävistäkin syistä.

– Toisaalta tekemisen rauhallisuus, tuotteiden omaleimaisuus ja näkemys kyllä antavat jo etukäteen osviittaa siitä, että kuka tai ketkä tulevat kisassa parhaiten pärjäämään.

Välimäki kehuu vuolaasti kisan voittajaa:

– MBakeryn voiton varmisti tuotteiden tasaisuus, omaleimaisuus ja laatu. He onnistuivat lähes kaikessa lähes täydellisesti. Vaikka kisa oli kova ja voittajasta keskusteltiin, niin MBakery on voittonsa ansainnut.