Fontti ja Rantakerttu uusivat ilmettään

HELI NIEMINEN

Turkulaisravintolat Fonttija Rantakerttuovat molemmat uusineet ilmettään. Molempien salia on muokattu ja ravintoloihin on muun muassa tuotu pelikoneet ja suurikokoiset televisioruudut.

– Halusimme muuttaa paikkaa vielä rennompaan ja ihmisläheisempään suuntaan. Televisioruutu ja pelikoneet ovat elementtejä, jotka vievät ”vakavaa” ilmettä ravintolasta pois, miettii Rantakertun ravintolapäällikkö Tero Virtala.

Neljä vuotta sitten juhannuksena avattu Rantakerttu sijaitsee Förin tuntumassa Läntisellä Rantakadulla. Se kuuluu Ravanttienperheen omistukseen, samoin kuin turkulainen klassikkoravintola Pippurimyllyja Läntisen Pitkäkadun ravintola Kerttu, kortteliravintola Hugosekä Cup & Pintja Satamakapakka Hunsvotti.

Rantakertun ravintolasalia uudistettiin remontilla monin tavoin toimivammaksi. Yksi muutos on se, että lounasaikaan käytössä olevia buffet-pöytiä siirrettiin toimivampaan paikkaan niin, etteivät ne enää ole illalla ruokailemaan tulevien asiakkaiden silmissä.

Ravintolan perälle tehtiin leikkipaikka lapsille, lisäksi tuunattiin baaritiskiä ja tuotiin tavallisten pöytien rinnalle sohvaryhmä ja korkeita jakkaroita.

– Ne asiakkaat jotka tulevat nauttimaan vaikkapa lasillisen viiniä, sijoittuvat usein niihin. Jos ei ruokaile, on jotenkin rennompaa istua muualla kuin perinteisten pöydän ääressä, miettii Virtala.

Samalla uudistettiin myös ruokalista. Listalle otettiin muun muassa maailmalla suositut open burgerit, eli hampurilaiset jotka tarjoillaan ilman kansisämpylää.

Rantakertussa on sata asiakaspaikkaa yläkerrassa. Toiset sata löytyy alakerran Hunsvotti-satamakapakan puolelta, ja tilat ovat ravintolakäytössä lounasaikaan. Kun heti säiden salliessa avautuu vielä satapaikkainen terassi, keittiössä riittää kiirettä.

Lounaalla Rantakertussa on tarjolla buffet, ja se on muun muassa urheilijoiden suosima. Syömässä näkyy säännöllisesti esimerkiksi Tuton ja Tepsin pelaajia.

– Lounaskilpailu on Turussa kovaa, ja jollain täytyy erottua. Meidän valttimme on monipuolinen salaattipöytä ja rento ilmapiiri, sanoo Virtala.

Kauppiaskadulla, Turun Sanomien entisessä asiakaskonttorissa kaksi vuotta toiminut ravintola Fonttiuudisti tänä keväänä ravintolansa etuosan ilmeen. Muutos tehtiin yhteistyössä sisustusarkkitehti Stefan Lindforsinkanssa.

Aiemmin etuosaa oli yhtä avaraa tilaa, ja siinä oli matalia pöytiä ja tuoleja.

– Vaikka meillä oli ihmisiä ruokailemassa ravintolan takaosassa ja kabinetti täynnä, kadulta saattoi näyttää siltä että ravintola on ihan tyhjä, kertovat ravintoloitsija Jaanaja Turo Nolvi.

Nyt etuosaa korotettiin ja tila jaettiin looseihin, joissa on korkeat pöydät ja jakkarat. Pöydät tuotiin aivan suurten ikkunoiden viereen.

Lindforsin käsialaa ovat loosien sohvat ja Fontti-kuosi, jolla ne on verhottu.

– Tämä etuosa on nyt kuin moderni pubi, Turo Nolvi linjaa.

Rakennuksen historiaa korostettiin liisteröimällä kattoon ja osaan seinistä Turun Sanomien sivuja.

– Mietin, että millä tätä tilaa saisi kodikkaammaksi, ja sitten keksin ajatuksen lehden sivuista, kertoo Nolvi.

Hän ideansa on myös baaritiskiä pitkin kulkeva pieni raitiovaunu, joka vastaa mittasuhteiltaan aitoa. Sen hankkiminen ei ollut ihan yksinkertaista, mutta lopulta sopiva löytyi Suomesta aiheen harrastajien kautta.

Remontin myötä ravintolaan luotiin à la carte -listan rinnalle erillinen baarilista, joka tarjoaa purtavaa pienempään nälkään.

Fontti on tällä hetkellä luopunut lounaasta, mutta Nolvi sanoo, ettei sitä ole täysin kuopattu. Toistaiseksi Fontti keskittyy kuitenkin toimimaan ilta-aikaan ja viikonloppuisin.