Neljä turkulaista mukana Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kisoissa

HELI NIEMINEN

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut käydään 26.-27.3.2015 Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Kilpailuun osallistuvien nimet julkistettiin tänään torstaina. Mukana on kaksi turkulaiskokkia, ravintola Smörissätyöskentelevät Jarno Seppäja Ville Leminensekä kaksi tarjoilijaa, Voiveljienpalveluksessa oleva Joni Lötjönenja Kaskiksen Noora Sipilä.

Smörin Seppä ja Leminen ovat kilpailun ainoat kokit, jotka tulevat Helsingin ulkopuolelta. Tarjoilijakisassa on enemmän osallistujia pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin.

Vuoden Kokki on ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1995, ja se viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan. Kaksiosaiseen taistoon on valittu 12 kokkia nimettöminä arvioitujen ennakkotehtävien perusteella. Kokit valmistavat kilpailussa 12 alkuruoka-annosta kalasta ja 12 pääruoka-annosta lihasta. Pakolliset raaka-aineet ovat tänä vuonna kirjolohi, tuore osteri, naudan sisäfile sekä häränhäntä tai häränrinta. 26.3. käytävästä alkukarsinnasta jatkaa kuusi kokkia 27.3. pidettävään loppukilpailuun.

Vuoden Tarjoilija-kilpailussa kisataan salityöskentelyn huippuosaamisesta. Kaksipäiväinen kilpailu käydään samaan aikaan Vuoden Kokin kanssa: tarjoilijat tarjoavat ravintolaelämyksen kisapöydissä istuville vieraille. Kilpailussa arvioidaan mm. asiakaspalvelukokemusta, viinien valintaa sekä alkucocktailien valmistusta. Vuoden Tarjoilija pyrkii nostamaan tarjoilijan ammatin ja koko alan arvostusta ja korostamaan sitä, että ravintolaelämys on aina kokin ja tarjoilijan yhteistyön tulos. Myös Vuoden Tarjoilija -kilpailijat on valittu nimettömien ennakkotehtävien perusteella.

Vuoden Kokki -kilpailun johtaja on Vuoden Kokki 2001 Henry Tikkanenja Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtajana toimii Vuoden Tarjoilija 2014 Toni Yksjärvi.Kilpailuiden suojelijaksi on lupautunut kansanedustaja Jaana Pelkonen.

Vuoden Kokki-kilpailijat

Robert von Bell, Ravintola Story, Helsinki

Teemu Boman, Ravintola Pastor, Helsinki

Mikko Kaukonen, Ravintola Olo, Helsinki

Erno Kemi, Ragu, Helsinki

Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsinki

Joona Laamanen, Ravintola Savoy, Helsinki

Hanna Leinonen, Ravintola Ragu, Helsinki

Ville Leminen, Ravintola Smör, Turku

Simo Pietarinen, Son of a Punch, Helsinki

Jarno Seppä, Ravintola Smör, Turku

Ismo Sipeläinen, G.W.Sundmans, Helsinki

Turo Väärti, Ravintola muru, Helsinki

Vuoden Tarjoilija-kilpailijat

Saara Alander, Ravintola Roux, Lahti

Iina Hopsu, Gaijin, Helsinki

Maija Järvinen, Rafael's Steakhouse, Porvoo

Ville Karjalainen, Ravintola Sipuli, Helsinki

Katrina Laitinen, Ravintola Demo, Helsinki

Mia-Marika Lampinen, Holiday Club Saimaa, Le Biff, Lappeenranta

Taneli Lehtonen, BW-Restaurants Oy, Helsinki

Joni Lötjönen, Voiveljet, Turku

Ronny Malmberg, Gaijin, Helsinki

Markku Niemi, Ravintola Muru, Helsinki

Tanja Pöyhönen, Ravintola Perho, Helsinki

Tanja Reinikainen, Masu Asian Bistro, Tampere

Noora Sipilä, Ravintola Kaskis, Turku

Suvi Vainonen, Ravintola Henriks, Tampere

Kokkien suomenmestaruuskilpailun 20-vuotista taivalta juhlitaan samaan aikaan Helsingin Messukeskuksessa Kokit 1995-2015 puutarhassa-pop up -ravintolalla, jossa esiintyy vierailevina kokkeina monia kilpailijoita vuosien varrelta. Ravintolan suunnittelusta vastaa Vuoden Kokki 2010 Mika Palonen. Ravintola sijaitsee kisa-alueella hallissa kaksi ja on auki 27.3.-28.3. klo 12-17. Paikalla nähdään todellisia tähtiä, mm. historian ensimmäinen Vuoden Kokki Pekka Terävä, viime vuoden voittaja Heikki Liekolaja viimeksi Bocuse d’Orissa loistanut Matti Jämsén

- Saamme viettää juhlavuotta komealla tavalla, kun tuomme menneiden vuosien voittajia tarjoamaan herkullista ruokaa keskelle kisahumua. Yhdessä yhteistyökumppaneittemme kanssa tuomme esiin rautaisten ammattilaisten työtä. Ilman sitä ei suomalainen ruokakulttuuri olisi siinä nosteessa, missä se on nyt, kertoo kilpailuja hallinnoivan ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Kevätmessujen kolmantena päivänä, lauantaina kisataan Suomen seuraavan Bocuse d’Or-edustajan paikasta. Kisakaudelle 2015-2017 pyrkii kolme kovaa ehdokasta, Kristian KarnellTammisaaresta, Eero VottonenHelsingistä sekä Ismo SipeläinenHelsingistä. Bocuse d’Or-karsintakilpailun johtaja on Marko Laine.