Ruoka

Vuoden ravintola 2015 on Spis

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2015 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Spisille. Vuoden ravintola -valinnasta jo 30 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaa Spisin pohjoismaista raaka-ainetta, keittiötä ja tyyliä kunnioittavalla, ainutlaatuisen rouhealla yhdistelmällä.

Helsingissä sijaitseva Spis rakentaa annoksensa pääraaka-aine valokeilassa ja pohjoismaisuudelle liputtaen. Spis nostaa pääosaan pohjoismaiset kasvikset, mutta tarjoaa maistelumenussaan myös lihaa ja kalaa. Pienen, 18-paikkaisen ravintolan tunnelma syntyy ruoan ohella ajatuksella rakennetusta, mutta huolettomaksi miellettävästä yhdistelmästä pohjoismaista tyyliä aina äänimaailmaa myöten.

Spis on erikoistunut raaka-aineen ja alkuperän ylistykseen. Yhdessä annoksessa voi olla esimerkiksi tuttu peruna monesta näkökulmasta esiteltynä tai porkkana kasvaa mullalta näyttävässä maukkaassa crumblessa.

- Spisissä korostuu maun puhtaus ja tuttujenkin raaka-aineiden täysin uudet puolet. Ruoka on mielikuvituksellista ja elämyksellistä, mutta ei liian kikkailevaa. Yksinkertaiselta kuulostavat annokset muistuttavat siitä, kuinka paljon raaka-ainetta kunnioittamalla voi saada aikaan. Omenaa ja jogurttia tai suppilovahveroa ja perunaa ovat lautasella jotain sellaista, joka pistää nauttijansa todella ajattelemaan sitä, mitä hän syö, perustelee Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-NiemeläVuoden Ravintola 2015 -valintaa ja jatkaa:

- On hienoa, että vuoden ravintolan valinnasta on tullut erittäin haastavaa. Se on merkki siitä, että Suomessa tehdään ulkoisista paineista huolimatta kovaa ja pitkäjänteistä työtä paremman ravintolaelämyksen varmistamiseksi. Kun maailmalla puhutaan trendikkäästä pohjoismaisesta keittiöstä, pitää Suomen olla niissä keskusteluissa mukana. Spis on siitä erinomainen esimerkki ja täyttää siten hienosti paikkansa Vuoden ravintola 2015 -tunnustuksen arvoisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee edustaa sellaisia arvoja, osaamista ja asiakkaan huomioimista, joilla se ansaitsee Suomen Gastronomien Seuran merkittävimmän huomionosoituksen. Ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, jolla asiakas tuntee itsensä arvostetuksi. Sillä on myös hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Vuoden 2012 alussa avatun Spisin ravintoloitsijat Antero Aurivuoja Jani Kinanenhankkivat kannuksensa ruokakaupunkina kunnostautuneesta Porvoosta, jossa he pyörittivät Brasaja Kullo Golf-ravintoloita. Keittiöpäällikkö Aurivuo ja keittiömestari Perttu Jokinenvastaavat Spisin keittiöstä ja Kinanen toimii ravintolapäällikkönä. Spisin juomalista rakentuu artesaaniviineistä ja pohjoismaisista pienpanimo-oluista.

Suomen Gastronomien Seura on perinteikäs ruokaseura, johon kuuluu noin 300 hyvän ruoan ystävää. Seura pyrkii vaalimaan suomalaista ruuanlaittotaitoa sekä seuraa aktiivisesti kansainvälistä ruokamaailmaa. Seuran tavoitteena on suomalaisen ruuanvalmistustaidon kehittäminen ja kansainvälisen tunnettuuden lisääminen. Suomen Gastronomien Seura nimeää vuosittain myös Vuoden Ravintolan. Viime vuonna vuoden ravintolaksi valittiin helsinkiläinen ravintola Ask.

Aikaisemmat Vuoden ravintolat

2014 Ravintola Ask, Helsinki

2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki

2012 Ravintola Muru, Helsinki

2011 Ravintola C, Tampere

2010 Ravintola Juuri, Helsinki

2009 Ravintola OLO, Helsinki

2008 Ravintola Postres, Helsinki

2007 Ravintola Savoy, Helsinki

2006 Ravintola Demo, Helsinki

2005 Ravintola George, Helsinki

2004 Palace Gourmet, Helsinki

2003 Panimoravintola Herman, Turku

2001 G.W.Sundmans, Helsinki

2000 Chez Dominique, Helsinki

1999 Ravintola Savoy, Helsinki

1998 Kanavaranta, Helsinki

1996 Lyon, Helsinki

1994 Safka, Helsinki

1993 Pamir, Strand Inter-Continental

1992 Julia, Turku

1991 Lehtovaara, Helsinki

1990 Amadeus

1989 Ravintola Henrik´s, Tampere

1988 Ravintola Bellman

1987 Ravintola George, Helsinki

1986 Celine

1985 Palace Gourmet, Helsinki

Juttua täydennetty klo 14.54. Listätty kuva klo 17.11.