Turku myymässä Samppalinnan ravintolarakennuksen

JARI HEINO

Turku aikoo kaupata Samppalinnan ravintolarakennuksen sekä kaksi Ruissalossa sijaitsevaa huvilaa tarjouskisan perusteella.

Toimialajohtaja Jouko Turtoehdottaa myyntiponnistuksiin ryhtymistä ensi keskiviikkona kokoontuvalle Turun kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle.

Ravintola Samppalinnan sekä Ulapan kesäsiirtolan ja Tenholan kesähuvilan myynti tehtäisiin yhteistyössä Catella Property Oy:n kanssa. Yhtiö kuittaisi kahden prosentin välityspalkkiot.

Maapohjat vuokrattaisiin rakennusten ostajille.

Samppalinnan ravintola on kaksikerroksinen, 500 neliön kokoinen puurakennus, jonka perustukset ovat luonnonkiveä. Tehtailija P.C. Rettigrakennutti sen vuonna 1865 Auransillan alapuolella sijainneen höyrylaivasataman odotuspaviljongiksi.

Jo seuraavana vuonna Rettig lahjoitti kokonaisuuden Turun kaupungille.

Kauppaan aiotaan ryhtyä siitä huolimatta, että Turun museokeskus suosittaa ravintolan säilyttämistä kaupungin omistuksessa. Museokeskus vetoaa vuoden 1866 lahjakirjaan.

Vuonna 1997 peruskorjattu ravintola on arvioiden mukaan tyydyttävässä kunnossa.

TOK Liiketoiminta Oy:n määräaikainen vuokrasopimus on määrä siirtää tulevalle omistajalle. Vuokralainen itse ei ole halukas ostamaan rakennusta.

Ulapan hirsirunkoinen kesäsiirtola on valmistunut vuonna 1892. 519 neliön rakennuksessa on kaksi kerrosta. Ulapan rakennukset ovat Turun sivistystoimialan käytössä ensi heinäkuuhun saakka.

Tenholan kaksikerroksinen kesähuvila rakennettiin jo vuonna 1848. Kokoa on 338 neliötä. Huvila ja tontin muut rakennukset on vuokrattu Turun Työväenopiston Opiskelijat ry:lle ensi kesäkauden loppuun.